Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Μια μπριζόλα στα κάρβουνα ισοδυναμεί με καρκινογόνες ουσίες από 600 τσιγάρα

μπριζόλα στα κάρβουνα

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε;
Σας αρέσει να «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα; Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διαδικασία αυτή αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες.

Επίσης, μην ψήνετε τα τρόφιμα σε «γυμνή» φλόγα! Το ψήσιμο στη θράκα είναι πραγματικά μία μια επιβλαβής πρακτική... Οι ετεροκυκλικές αμίνες παράγονται κυρίως σε κρέατα με λίγα λιπαρά και με ευαίσθητες πρωτεΐνες, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα πιο σοβαρό: το λίπος που στάζει στη θράκα πυρολύεται και από τον καπνό του παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (που είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες), οι οποίοι επαναδιαλύονται στον υπόλοιπο λιπαρό ιστό του κρέατος. Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα! Ευτυχώς που το πεπτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το αναπνευστικό.

Για το θέμα αυτό ο Δρ. Γεώργιος Μπόσκου, Επίκουρος Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δηλώνει κατηγορηματικά: Μην «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα! Ωστόσο, πολλές φορές τρώτε έξω χωρίς να έχετε τη δυνατότητα να παρέμβετε στον τρόπο ψησίματος των ζωικών τροφίμων… Τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση αυτή έτσι ώστε να μειώσετε την πρόσληψη προ-οξειδωτικών και καρκινογόνων, μέσω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων;

Υπάρχουν 2+1 λύσεις: Η πρώτη αφορά στα ζωικά τρόφιμα που διαθέτουν δέρμα όπως είναι το κοτόπουλο ή το ψάρι. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα! Ψήστε το κοτόπουλο ή το ψάρι με το δέρμα τους (πέτσα) και στη συνέχεια αποκρύντε τη! Με τον τρόπο αυτό δεν θα προσλάβετε τα διάφορα καρκινογόνα (πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες κλπ) που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διαδικασία του ψησίματος και φυσικά θα έχετε καταναλώσει λιγότερο κορεσμένο (ζωικό) λίπος, το οποίο στα τρόφιμα αυτά εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα τους.

Η δεύτερη αφορά στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος που ψήνεται χωρίς δέρμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει είτε να το μαρινάρετε, είτε απλά να προσθέσετε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το μαρινάρισμα με πηγές αντιοξειδωτικών και η προσθήκη τροφίμων που διαθέτουν αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά (λεμόνι, ξύδι, φυσικά καρυκεύματα κλπ) αποτελεί μία πολύ καλή λύση εξουδετέρωσης των ετεροκυκλικών αμινών και των πολυαρωματικών υδρογονανθράκων που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο.

Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση, μαζί με το κρέας, μίας πλούσιας εποχιακής σαλάτες με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι ή ξύδι θα σας προσφέρει επιπλέον προστασία, αφού θα αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος. Η εποχιακή σαλάτα παρέχει ένα πλήθος και μία ποικιλία σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινολικών ενώσεων) με συνεργική δράση, οι οποίες εξουδετερώνουν τις «προ-οξειδωτικές» και «προ-φλεγμονώδεις» ιδιότητες των γευμάτων που είναι πλούσια σε λίπη, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζεται η αρνητική τους επίδραση.

Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis@logodiatrofis.gr

Πηγή: Λόγο διατροφής

Διαβάστε ακόμη:Κρέας και πατάτες: Ο χειρότερος συνδυασμός

8 σχόλια :

orfeas είπε...

ήθελα να 'ξερα τι άλλο θα σκεφτούν τα κουμμούνια για να χτυπήσουν το σύστημα....το βίντεο υποτιμά τη νοημοσύνη μας..ούτε η συκιά που δείχνει στην αρχή δεν είναι μπολιασμένη...

Θεόδωρος είπε...

Spyro θα ήμουν λάθος εάν πόσταρα πριν 4 μέρες στην αρχική μου σελίδα ένα σεμινάριο, που θα γινόταν του χρόνου ή είχε γίνει...
Τώρα για τις ημερομηνίες που δεν φαίνονται στο blog, το εάν σκέφτομαι λανθασμένα ή έγινε από λάθος που δεν το είχα προσέξει στο προγραμματισμό, σε ευχαριστώ που μου το ανέφερες ευγενικά...

Θεόδωρος είπε...

Θα έλεγα ότι βοηθάει πολύ το δεντρολίβανο...

http://www.ftiaxno.gr/2008/11/rosmarinus-officinalis.html



Επίσης έχει τα οφέλη σαν μέσο πρόληψης του καρκίνου. Χρησιμοποιώντας δεντρολίβανο στα ψητά μπορεί να μπλοκάρει τις ενδεχομένως καρκινογόνες (HCAs) ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν, όταν μαγειρεύεται το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα σε δεντρολίβανο καθιστά αυτήν την μέθοδο πιθανή, λόγου της παρουσίας των φαινολικών ενώσεων. Οι ενώσεις rosmarinic οξύ, carnosic οξύ και carnosol μπλοκάρουν και εμποδίζουν τα HCAs προτού να μπορέσουν να διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της θέρμανσης.
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/05/080521184129.htm

Αντώνης είπε...

Φίλε μου Θόδωρε λύσε μου μιά απορία: Σύμφωνα με τους βαθυστόχαστους αναλυτές δόκτορες, το αρνί στη σούβλα και το κοκορέτσι με πόσες χιλιάδες τσιγάρα ισοδυναμούν;;;;;;;;;;;;
Πάσχα με Πάσχα δηλαδή έπρεπε να έχουν εδώ και εκατονταετίες εξοντωθεί όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας!!!!!
Η "ισότητα" φίλε μου που αναφέρεις είχε πρωτοδημοσιευτεί το 1961 ή 1962. Και σχολίασε καυστικά ο αείμνηστος Δημ. Ψαθάς: " ...Αν καπνίσω 600 τσιγάρα θα μείνω τέζα, αλλά αν φάω μιά καλοψημένη μπριζόλα θα αισθανθώ υπέροχα, ιδιαίτερα αν την δροσίσω με την κατάλληλη ρετσίνα....."
Ξέρεις καλά οτι τις διατροφικές θεωρίες που ξεκινούν από την Βρετανία ή τις ΗΠΑ, χώρες που πρωτοστατούν τα σκουπιδοφαγεία, τις γράφω κανονικότατα επειδή έχω μάθει να τρέφομαι με φαγητό και όχι σκατομπέργκερ και σογιοκατασκευάσματα κάθε μορφής που προσπαθούν να επιβάλλουν με κάθε τρόπο κωλοπολυεθνικές με την συνδρομή επίορκων επιστημόνων..

Θεόδωρος είπε...

Αντώνη φίλε μου, ξέρεις περίμενα ανυπόμονα τα καυστικά σχόλια
σου, γιατί μου αρέσουν ιδιαιτέρως!

Ε… σίγουρα το αρνάκι δεν ξερο ψήνετε – καίγετε όπως η
μπριζόλα σε 6’ λεπτά στους 200-300 βαθμούς είναι το μόνο σίγουρο…

Η αναφορά γίνεται στο εν λόγο άρθρο για τον συγκεκριμένο
τρόπο μαγειρέματος…

Αλλά αν μιλήσουμε για το πόσες Ζωικές πρωτεΐνες «αντέχει»
ένας οργανισμός, υπάρχουν σχετικές έρευνες που δείχνουν ότι για την χώνευση του κρέατος, σπαταλούνται από το συκώτι συγκεκριμένα ένζυμα, τα οποία είναι απαραίτητα για να αποκάλυψη της ασπίδας
των καρκινικών κυττάρων που τα κάνει αόρατα εάν δεν υπάρχουν !

Αντιθέτως τα φρούτα και τα αμαγείρευτα λαχανικά δεν καταναλώνουν ένζυμα από τον οργανισμό για την χώνευσή τους και δεν βάζουν τον
οργανισμό να δουλεύει ασταμάτητα…

Δεν είμαι κατά του φυσικού κρέατος γιατί γνωρίζω ότι είναι σούπερ τροφή, όπως και πως φτιάχνετε το φυσικό κολλαγόνο.
Γνωρίζω φυσικά ότι οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν και τα ζωικά προϊόντα έως φάρμακα και έχω αναφερθεί σε αυτά, αλλά είπαμε όλα φυσικά και φυσικά με μέτρο…

Αντώνης είπε...

Θόδωρε φίλε, απάντησες μεν, εξοστρακίζοντας το θέμα δε!!! Ας αφήσουμε τα «παράπλευρα» περί ενζύμων κ.λ.π. για να επικεντρωθούμε στις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για τις «ισοδυναμίες» ψητού κρέατος και τσιγάρων.
1.
Δεν μιλάω για ξεροψήσιμο αλλά το αρνί στριφογυρίζει κατά μέσο
όρο 3 ½ ώρες πάνω από βαρβάτη θράκα. Συνυπολογίζοντας και το κοκορέτσι, το «ισοδύναμο» μόνο για την Κυριακή του Πάσχα, ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια τσιγάρα!!!
2.
Συνυπογράφω ότι όχι μόνο η υπερβολή στο ψήσιμο είναι καταδικαστέα λόγω πλήρως αποτυχημένου αποτελέσματος, αλλά και η αντίστοιχη στην κατανάλωση επίσης κατακριτέα λόγω επακόλουθων προβλημάτων υγείας. Όμως άκριτες υπερβολές μέχρι εμετικού καγχασμού είναι και οι εμβριθείς τσιγαροεξισώσεις όψιμων ερευνητών, αν ερεύνησαν και δεν αντέγραψαν απλά .
3.
Η επιστημονική(;) ανακοίνωση που ανέφερα χθές και είχε κατακεραυνωθεί από τον αείμνηστο Δ. Ψαθά, έγινε από
Βρετανό ερευνητή το ’61 ή ’62. Οι ανωτέρω τωρινοί δικοί μας, ο
διατροφολόγος-διαιτολόγος και ο κ.καθηγητής, την ανακάλυψαν 53 ή 54 χρόνια μετά και την επανέφεραν κομίζοντες «διατροφικού πανικού γλαύκαν προς ευρείαν κατανάλωσιν»;;;;
4.
Οι της χλιαρής μπύρας καταναλωτές εν τω μεταξύ, κατάφεραν όχι
να σώσουν τον κόσμο από το ψητό κρέας, αλλά να οδηγήσουν τις αγελάδες τους στο φρενοκομείο, μετά από άοκνες προσπάθειες να τις μετατρέψουν από φυτοφάγα σε σαρκοφάγα ζώα. (Βοήθησέ
με μόνο να ξεχωρίσω τα ζώα).
5.
Είναι προφανές ότι ούτε τις μπριζόλες, τα παϊδάκια, το σουβλιστό αρνί, το κοκορέτσι και άλλα τσιγαροϊσοδύναμα και καρκινοφόρα (κατά τους βαθυστόχαστους αναλυτές) κοψίδια καταργήσαμε, (πλήν της απώλειας
του θεϊκού σπληνάντερου), αλλά ούτε και κάθε ψησταριά έχει μετατραπεί σε γραφείο κηδειών αντικαθιστώντας τα τραπεζοκαθίσματα με φέρετρα!!!
6.
Μιλάω πάντα για το σωστό ψήσιμο, του οποίου οπαδός είσαι κι εσύ, αλλιώς δεν θα είχες «μόστρα φάτσα» την ψησταριά με τις σούβλες. Σωστό ψήσιμο ώστε να κρατά το κρέας τους χυμούς του,
χωρίς δαγκώνοντας να τρέχει το αίμα από τις γωνίες του στόματός, εκτός και είσαι βρυκολακογέννητος!!!!
7.
Άσε τους κατοίκους της Ηγγλετέρας στα νερόβραστα μπιζέλια με σάλτσα μέντας και την ζεστή μπύρα και τους πέραν του Ατλαντικού συμμάχους στις «γαλοπουλικές» ανοστίες και στα χυδαία μπέργκερ συνοδεία κόκα
κόλας.
8.
Εμείς λέω να ακολουθήσουμε ό,τι από αρχαιοτάτων χρόνων μας κληροδότησαν οι πρόγονοι με τις ατελείωτες θυσίες προς τους Ολύμπιους, στους οποίους σοφά πράττοντες έστελναν σπονδή την τσίκνα, καταβροχθίζοντας οι ίδιοι τα κοψίδια!!!!
Ώωωωωωω του θαύματος, επιζούμε χιλιάδες χρόνια
τρεφόμενοι με καρκίνο!!!!
9.
Και να μη το ξεχάσω: Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα ερυθροκόκκινος ή κεχριμπαρένιος οίνος σταφυλής ή ξανθός οίνος κριθής, Ελληνικής θερμοκρασίας βεβαίως-βεβαίως!!! Και για να προλάβω
τυχόν αστοχίες σου, σε πληροφορώ αν δεν το ξέρεις ότι η μπύρα (οίνος κριθής) υπήρχε και στην κλασσική αρχαιότητα μόνο που εθεωρείτο ο οίνος των φτωχών.

Καλό Πάσχα. Θα τα πούμε και στο τηλέφωνο.

nik xik είπε...

φατε μπριζολες καπνισμενες στα καρβουνα ,κοκορετσια με βρωμικα εντερα,κ σπλιναντερα μεσα στη λιγδα απο το λιπος,κ κοιταχτε μετα λιγω γυρω σας,το 90% των ανθρωπων μετα τα 40 ετη εχουνε κατι κοιλαρες σαν γκαστρωμενοι ειναι ,φατε κοψιδια ,κ καλα να περνατε,Αμήν......

Αντώνης είπε...

Προς nik xik φυτοφάγο!!! Εκ μέρους των (πραγματικών και όχι σαβουροφάγων) μυστών του κρέατος, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ευγενική προσφορά σου ( και των υπολοίπων φυτοφάγων εννοείται), να καταναλώνετε εσείς τα χόρτα ώστε να περισσεύουν οι καλοί μεζέδες για εμάς.
Πάντως οι αφορισμοί σου και το nik xik θυμίζουν βλαστο-ριζοφάγο του Νεάτερνταλ, ναι η γενιά αυτή που χάθηκε γιατί δεν αναπτύχθηκε ο εγκέφαλός της, επειδή δεν είχε ανακαλύψει τις πρωτεϊνες του κρέατος σε αντίθεση με τον Ηοmo sapience που επεκράτησε!!!