Οι χήνες

Οι χήνες

Η εκτροφή της χήνας

Πρέπει να διαλέγουμε τις πιο μεγάλες και λευκές χήνες. Το κοτέτσι τους το φτιάχνουμε σε μέρος που να έχει άφθονη βοσκή και νερό. Τους δίνουμε για τροφή όλα τα όσπρια εκτός από ρόβι καθώς και φύλλα από μαρούλι. Δεν τις αφήνουμε όμως να τρώνε αγριάδα γιατί άμα φάνε δεν μπορούν να χωνέψουν.
Οι χήνες γεννούν 3 ως 12 φορές το χρόνο. Καμιά φορά δε και περισσότερα. Βάζουμε δε και τα αυγά τους στις κότες να τα κλωσήσουν.

Τα κλωσοπούλια της χήνας τις δέκα πρώτες ημέρες πρέπει να μένουν μέσα. Όταν δε είναι καλοκαιρία τα βγάζουμε να βοσκήσουν και κατόπιν αφού χορτάσουν τα πηγαίνουμε να πιούμε νερό. Πρέπει όμως να προσέχουμε να μην τα κεντούν οι τσουκνίδες και τα αγκάθια και επίσης να μην καταπιούν τρίχες κατσικιού ή χοίρου, γιατί αν τις καταπιούν ψοφούν.
Όταν βγουν τα κλωσσόπουλα από τα αυγά τους δίνουμε να φάνε αλεύρι και σιτάρι μουσκεμένο και κάρδαμο χλωρό.

Οι χήνες παχαίνουν μέσα σε κοτέτσι ζεστό. Και τους βάζουμε να τρώνε ώσπου να χορτάσουν 2 μέρη αλεύρι και 4 μέρη πίτουρα ζυμωμένα με ζεστό νερό. Τρώνε 3 φορές την ημέρα και τα μεσάνυχτα και πίνουν πολύ νερό. Τα αυγά της κάθε χήνας πρέπει να τα σημειώνουμε με γράμματα και να τα βάζουμε να τα κλωσήσει η μητέρα τους, γιατί τα ξένα δεν τα κλωσάει.
Πρέπει δε να κλωσήσουν όχι λιγότερα από 9 αυγά και όχι περισσότερα από 11.
Η χήνα κλωσάει 29 ημέρες και όταν κάνει κρύο 30. Όσες μέρες κλωσάει της βάζουμε να τρώει μουσκεμένο κριθάρι. Μετά από 30 ημέρες όταν μεγαλώσουν, εάν θέλουμε να κάνουν μεγάλο συκώτι. κόβουμε ξερά σύκα σε μικρά κομμάτια και τα ζυμώνουμε με νερό και τους τα δίνουμε να τα τρώνε επί 17-20 ημέρες.

Οι χήνες

Η Maria Thun στο βιβλίο της The biodynamic year, αναφέρει ότι τάιζε τα χηνάκια τους όταν ήταν μικρή, με ένα καλάθι φρέσκες τσουκνίδες κάθε μέρα και ότι όλα έμεναν υγιή και αναπτύσσονταν σωστά.

Μερικοί για να κάνει μεγάλο συκώτι η χήνα την τρέφουν ως εξής:

Την κλίνουν μέσα και της βάζουν να τρώει σιτάρι ή κριθάρι μουσκεμένο. Το σιτάρι την παχαίνει γρήγορα και το κριθάρι της κάνει το κρέας άσπρο. Σιτάρι ή κριθάρι ή και από τα 2 πρέπει να τρώει 25 ημέρες. Έπειτα της δίνουν 2 φορές την ημέρα κουλουράκια από ζυμάρι, 7 κάθε φορά επί 5 ημέρες και κατόπιν αυξάνουν τον αριθμό κάθε μέρα έως να γίνουν τα κουλουράκια 15 και εξακολουθούν έτσι έως να συμπληρωθούν 50 ημέρες. Και τότε βάζουν μολόχα και με το ζουμί της, καθώς είναι ακόμα ζεστό ζυμώνουν προζύμι και της το δίνουν να τρώει επί 4 ημέρες. Τις ίδιες ημέρες της δίνουν να πίνει υδρομέλι και το αλλάζουν 3 φορές την ημέρα χωρίς να μεταχειρίζονται το ίδιο.

Τις υπόλοιπες 6 ημέρες έως τις 60 της δίνουν και ξερά σύκα και έτσι στις 60 ημέρες και το κρέας της και το συκώτι της θα είναι τρυφερό και λευκό.
Όταν της βγάλουν το συκώτι πρέπει να το βάλουν σε αγγείο απλωτό με νερό χλιαρό και να αλλάζουν το νερό μία και δύο φορές. Το κρέας και το συκώτι των θηλυκών είναι καλύτερο. Η χήνα δεν πρέπει να είναι χρονιάρικη, αλλά 2 έως 4 χρονών.

Πηγή: Γεωπονικά-Κασσιανός Βάσσος

Διαβάστε ακόμη:Πως διατηρούμε το κρέας της χήνας

118 σχόλια:

  1. καλημερα ,Πως θα καταλαβω αν μια χήνα ειναι αρσενική η θηλυκειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/6/18, 3:48 μ.μ.

      Την γυρνας αναποδα και αφου βρεις εκει πισω στην ουρα το πουλι της το πιεζεις αν ειναι αγορι θα βγει κατι αλλιως θα ειναι κοριτσι.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Ο αρσενικός έχει μπλε χρώμα ματιών, ενώ η θηλυκή πορτοκαλί.

      Διαγραφή
    4. Καλησπερα σας. Μια ερωτηση. ποσες φορες το χρονο μπορουν να κλωσανε οι χηνες?

      Διαγραφή
  2. Μήπως έχει κάποια σχέση η το καράβι που έχουν στην κοιλία ανάμεσα στα πόδια τους. Η μια από τις δυο χήνες που έχω έχει ένα εξόγκωμα στην κοιλία της που δεν το έχει η άλλη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από οτι έχω καταλάβει απο τις ικές μου χήνες οι αρσενικες κατω απο τη κοιλία τους εχουν 2 εξογκώματα σε αντίθεση με τις θυληκες που εχου 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/9/10, 1:56 μ.μ.

    ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΓΚΩΜΑΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΜΙΑ ΧΗΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΑ ΜΕ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΗ, ΕΧΕΙ 1 ΕΞ/ΜΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ 2 ΧΡΟΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΓΑ. ΤΙΣ ΧΗΝΕΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ. 4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. maria το καλοκαίρι που πέρασε απο 1 ζευγάρι χήνες που ειχα τώρα έχω 16.Για να ζευγαρώσουν χρειάζοντα απαραίτητα νερό εστω μια μικρή λουμπίτσα και κατα τη διαρκεια του κλωσήματος δεν πρέπει να την ενοχλόυμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/3/11, 12:04 π.μ.

    Γεια σας, θα ήθελα την βοήθειά σας, πριν απο αρκετούς μήνες αγόρασα 1 ζευγάρι χήνες, δυστηχώς πρίν από 1 - 1/2 μήνα απεβίωσε η μία (μαζί με κάποια άλλα πουλερικά προφανός λόγω ασθένειας) δεν ήξερα όμως εαν έμεινε η θυληκιά ή ο αρσενικός. Πριν από λίγες ημέρες όμως βρήκα αυγά οπότε δια της ισάτοπου απαγωγής έχω μια θυληκιά χήνα, σήμερα λοιπόν είπα να τηγανίσω ένα αυγό της να ανέβει λίγο η χοληστερίνη, επειδή έσπαγε δύσκολα το έσπασα σε πιάτο, και έμεινα έκθαμβος γιατί είδα μέσα στον κορκό βάτεμα, είναι δυνατόν να κρατάει το βάτεμα του χήνου πάνω από ένα μήνα? να τα βάλω στην κλωσομηχανή? βοηθήστε κάποιος εάν ξέρει.
    Βασίλης Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος20/3/11, 3:40 μ.μ.

    Μήπως ξέρει κάποιος να μου πει σε
    ποιά ηλικία γεννά η χήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε αν τα αυγά είχαν σπόρο μέσα έπρεπε να τα είχες βάλει. Σε κάποιο βιβλίο είχα διαβάσει ένα άρθρο που υποστήριζε αυτό που λες αλλά δε μπόρεσα να το βρω να το παραθέσω.
    Η χήνα αρχίζει να γεννά από τη πρώτη χρονιά από Δεκέμβριο μέχρι Ιούνιο, αυτή είναι η δικιά μου εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος30/3/11, 4:09 μ.μ.

    παιδιά παιδιά 1ον η χηνα φενετε αν ειναι αρσενικια η θυληκια απο τα ποδια της γιατι τησ αρσενικιασ ειναι εσθιτα πιο χοντρα απο τησ θηλικιας και ετσι φενετε 2ον για να ζευγαροση ο χηνος με τη χηνα θελει νερο επηδη ειναι πολυ βαρυς ο αρσενικοσ και σπανε τα φτερα τησ θυληκιας αλλιως τα αυγα ειναι κλουβια μονο για το τηγανι 3ον ΠΡΟΣΟΧΗ αν σε περιπτωση απεβιοση-πεθανη-ωοφιση η μια απο τησ 2 χηνες ψαχτε αμεσωσ αντκαταστατη για την ζωντανη γιατι η χηνες ειναι εθεσθιτα ζωα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μιας και αυτη ειναι η δευτερη χρονια που αναπαραγω επιτυχως χηνες εχω καταληξει στους εξης τροπους να ξεχωριζω αρσενικα απο θυληκα.1. τα αρσενικα ειναι αισθητα μεγαλυτερα σε μεγεθος απο τα θυληκα ,2. απο τη συμπεριφορα τους (τα αρσενικα ειναι κυριαρχα επιτιθονται) και 3. ο πιο σιγουρος τροπος που ισχυει μονο για ενηλικα η μεθοδος της κολονοσκοπησης που δεν κανει ποτε λαθος
    -teo-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΒΑΓΓΕΛΗΣ2/4/11, 12:45 μ.μ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΟΥΠΟΥΛΙΑΣΩ ΤΗ ΧΗΝΑ.ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΖΕΜΑΤΙΖΜΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΙΣ ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΤΟ ΝΕΡΟ.ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν ακούστε την εμπειρία μου εγώ είχα 60 χήνες Ο μόνος τρόπος για να ξεπουπουλιαστούν όσο και να κουνάς πάνω-κάτω δεν παίρνουν νερό ανάμεσα στα πούπουλα τελείως, δυστυχώς πρέπει να τη βάλεις (ζωντανή) δηλαδή εγώ τους έκοβα το κεφάλι τελείως και πριν εξασθενήσει η κίνησή τους τις έβαζα στο καυτό νερό . Μόνο έτσι έβγαιναν τα πούπουλα όπως της κότας αλλιώς πρέπει να την γδάρεις δεν βγαίνουν με τίποτα

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος2/4/11, 10:32 μ.μ.

    Ζεμάτισμα: θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στη θερμοκρασία του νερού όπου θα ζεματίσουμε τα πουλερικά μας. Θα πρέπει να είναι ανάμεσα στους 60-80 βαθμούς και εξαρτάται από το είδος του πουλερικού,και την ηλικία του.Στα περισσότερα πουλιά η πιο καλή θερμοκρασία είναι στους 64-68 βαθμούς Κελσίου,στις πάπιες-χήνες 70-75 βαθμοί Κελσίου.
    Κατά την διάρκεια της βύθισης του πουλιού στο ζεστό νερό,θα πρέπει να το κινούμε λίγο πάνω-κάτω, για να πηγαίνει καλά το νερό στη ρίζα του πούπουλου.
    Δοκιμάστε μετά από μερικά δευτερόλεπτα να τραβήξετε ένα-δύο πούπουλα από το φτερό ή την ουρά για να δείτε αν βγαίνουν σχετικά ευκόλα.Αν δεν σας ικανοποιεί,ξαναβυθίστε το πουλί και δοκιμάστε πάλι να βγάλετε πούπουλα από την ίδια περιοχή με πριν.
    Μην ξεπερνάτε τον εύλογο χρόνο ζεματίσματος
    Μην ξεπερνάτε τον εύλογο χρόνο ζεματίσματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος5/4/11, 10:29 μ.μ.

    παιδιά πήρα ένα ζευγάρι χήνες τι πράσινο πρέπει να βάλω για να βοσκάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά εγώ σωθηκα. Εχω 1 στρεμμα χωράφι και εδω και 3 χρόνια εχω 10 χηνες, δεν έχουν αφήσει άγιο απο χορτάρι. Κοιτάζω τα διπλανά χωράφια και είναι λόγκοι. Πραγματικές ηλεκτρικές σκούπες. Νερό θέλουν πιο πολύ παρα καλαμπόκι και ψωμί. Μια σκαφίδα τουλάχιστον να μπαίνουν μεσα να κολυμπούν και αντίο χορτοκοπτικά και ζιζανιοκτόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος6/5/11, 11:33 μ.μ.

    Καλησπερα σασ, εχο ενα προβλημα με τισ χηνεσ μου και θελω την βοηθεια σασ.λοιπον...εχο 2 χηνεσ (1 αρσενικη και 1 θηλικη) και 2 θηλικα παποχηνα.ενο ειχα κανονικα τα αυγουλακια μου καθε 2 μερες ξαφνικα το ενα παποχηνο καθησε να κλοσσησει ...του βαλαμε αυγα σε συνολο 11.Μετα απο μια βδομαδα που κλοσσαγε το παποχηνο στο τελαρο μπηκε και η θηλικια χηνα να κλοσσησει...φτιαξαμε και εμεισ μια αλλη φωλια διπλα με 10 αυγα χηνα και περιμεναμε...Τελικα η χηνα πηρε 4 απο τα αυγα που ειχαμε βαλει στην δευτερη φωλια και τα πηγε στην φωλια του παποχηνου και καθονται παλι και τα 2 μαζι σε μια φωλια με 11αυγα παποχηνου και 4 χηνας!!!!υπαρχει προβλημα? θα βγουν τα μωρακια?μπορειτε να μου πειτε τι ακριβοσ πρεπει να κανω?
    Σας ευχαρηστω,
    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τον Φεβρουάριο συνέβη το ίδιο με την χήνα μου και μια πάπια.Η πάπια πήγαινε και άφηνε αυγά εκεί που κλώσσαγε η χήνα και μετά έκατσε να κλωσήσει. Επειδή δεν ήξερα τα άφησα και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. έσπασαν όλα τα αυγά. Η χήνα μου μετά από δύο μήνες έκανε 9 αυγά και έκατσε πάλι να κλωσσήσει. Αυτή την φορά την απομόνωσα και περιμένω την άλλη εβδομάδα τα χηνάκια μου. Το ίδιο έκανα και με την πάπια.Ερώτηση Τα παπιοχηνα γεννάνε αυγά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος9/6/11, 9:22 μ.μ.

    Αυτή την στιγμή σκάνε τα αυγά της χήνας μου. Μέχρι στιγμής έχω 7 χηνάκια. Μήπως ξέρει κανείς αν πρέπει να πάρω μέσα την χήνα, δεδομένου ότι στον ίδιο χώρο υπάρχουν και πάπιες, κότες. Μήπως τα κυνηγήσουν; Τί πρέπει να τα ταίσω; είναι η πρώτη φορά και δεν ξέρω τι να κάνω. Μήπως αν τα απομονώσω μετά δεν τα δεχτούν στον αχυρώνα;
    vasso

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος10/6/11, 11:05 π.μ.

    πήρα 4 χηνάκια και ενώ τα είχα κλεισμένα μέσα, τα άφησα για λίγο στο γκαζόν με αποτέλεσμα να αρχίσουν μέσα σε λίγες ώρες να πέφτουν κατω κ τελικά να πεθάνουν, εκτός από ένα που επανήλθε. Κατέλειξα μαζί με τον κτηνίατρο ότι αντιμετώπισαν προβλήματα δυσπεψίας διότι έφαγαν γκαζόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος20/6/11, 9:42 μ.μ.

    ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΔΥΟ ΧΗΝΕΣ ,ΑΛΛΑ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ Ο ΧΗΝΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΥΤΕ ΤΡΩΕΙ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΥ ΦΤΕΡΩΜΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ,ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ.ΕΧΩ ΔΕΙ Ο ΟΜΟΩΣ ΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΟΤΕΣ ΜΙΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΒΕΒΑΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΤΙΣ ΕΧΩ ΦΡΑΓΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ.ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος23/6/11, 2:09 μ.μ.

    Ένα από τα χηνάκια, περίπου 1 1/2 μήνων παρέλυσε από τα πόδια. Υποψιαζόμαστε έλλειψη ασβεστίου (αν και του δίναμε γάλα σκόνη). Γνωρίζει κανείς τι άλλο μπορεί να είναι και τι να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος25/6/11, 1:33 π.μ.

    Φίλε μου το πιο πιθανόν είναι ο χήνος σου οπως και τα περισσότερα πτήνα από αυτη την εποχή και έπειτα μαδάει.Είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.Για καλό και για κακό εσύ τσέκαρε πάντως και για κοτόψειρες μιας και το καλοκαίρι εμφανίζονται συχνά.
    Θοδωρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος25/6/11, 6:32 μ.μ.

    Έχω μία χήνα και τέσσερα παπόχηνα. Συμβιώνουν με κότες και πουλάκια. Βρωμίζουν διαρκώς το νερό από το οποίο πίνουν και οι κότες. Δημιουργεί προ΄βλήματα αυτό στις κότες;
    Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος3/7/11, 12:41 μ.μ.

    γεια σας! μηπως εχετε καμια συμβουλη για το πως να βαλω την κοτα να κλωσσησει?οποιαδηποτε βοηθεια ευπροσδεκτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε ζυμάρι με αλευρακι και νερό και τάισε τις κότες σου.... Θα κλωσαν αβέρτα...

      Διαγραφή
  24. Ανώνυμος3/7/11, 8:56 μ.μ.

    γυρνα ενα καφασι αναποδα και βαλ'την απο κατω, ετσι το εκανε ο παππους μου
    παλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος3/7/11, 10:06 μ.μ.

    το ειχα ακουσει αλλα νομιζα πως ισως η κοτα ψοφησει. εινε ακινδυνο? και αν ναι ποσο καιρο να την εχο κατω απο το τελαρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος15/7/11, 6:10 μ.μ.

    ξερει κανεις αν τα αυγα που γεννουν οι χηνες απο σεπτεμβρη-φλεβαρη ειναι καταλληλα για κλωσσημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος14/10/11, 3:16 μ.μ.

    οι χηνεσ και οι παπιεσ βγαζουν μονεσ τα αβγα ή να παρουμε μηχανη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος18/10/11, 11:27 μ.μ.

    ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΧΗΝΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΜΟΥΡΙΕΣ ΚΙΛΚΙΣ. ΗΜΟΥΝ ΑΠΕΙΡΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΤΑ ΕΞΗΣ. ΟΙ ΧΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΑ ΖΩΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΤΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΧΗΝΕΣ αναλογα το φυλο ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΛΟΒΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΘΗΛΥΚΕΣ ΣΑΝ ΣΑΚΟΥΛΑ ΑΡΣΕΝΙΚΕΣ ΔΥΟ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΕΝΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΟΔΙ. ΟΙ ΘΗΛΥΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΜΠΑΣΑ ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ. ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΗΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΦΟΣΟΝ ΖΕΥΓΑΡΩΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΚΚΛΕΙΨΕΙ Ο ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΤΗ ΧΗΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ. ΕΙΧΑ ΣΦΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (ΙΟΥΝΙΟ) ΤΟΝ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΕΝΝΗΣΕ ΑΥΓΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΛΩΣΣΗΣΕ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΠΟΥΛΙΑ. ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΩΣΣΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΛΟ-ΚΛΟ ΟΙΔΕ ΧΗΝΕΣ ΑΦΟΥ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ (ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΜΕ ΛΙΓΟ ΑΧΥΡΟ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ )ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΒΑΖΟΥΝ ΧΟΡΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΚΥΚΛΙΚΗ ΦΩΛΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΜΕΤΡΟ 80 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΚΑΙ ΥΨΟΣ ΕΩΣ 20 ΕΚΑΤΟΣΤΑ. ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΗ ΑΝΑΠΟΔΗ ΤΟΥΜΠΑ. ΑΥΤΗ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗ ΧΗΝΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑ (ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΣΠΥΡΑΚΙΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΜΗΓΜΑΤΟΦΟΡΟΣ ΑΔΕΝΑΣ)ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΕΙΨΕΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ ΘΛΙΒΕΡΗ ΟΨΗ. ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΕΠ. ΑΥΤΗ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΑΡΑΣΙΤΟ. ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΟ ΚΙ ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ. ΤΗΣ ΕΔΙΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΧΟΝΔΡΗ ΣΥΡΙΓΓΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ) ΒΕΡΜΟΞ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ. ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΛΕΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΧΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΗ ΖΕΥΓΗ ΦΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΝΝΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΠΟΥΛΙΑΣΜΑ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΣΦΑΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ 3 ΕΙΔΩΝ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ (ΦΤΕΡΑ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΧΝΟΥΔΙ)ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΩ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΖΙΝΗΣ ΜΟΥΡΙΕΣ ΚΙΛΚΙΣ 6946142742

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος22/10/11, 1:50 μ.μ.

    Δηλαδή μπορουν να κλωσησουν τα αυγά τουσ και μονεσ τουσ χωρισ μηχανη. ευχαριστω εκ των πρτερων. σασ παρακαλω απαντηστε το ερωτημα αν γινετε οποιοι ξερουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος23/10/11, 2:56 μ.μ.

    Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τα αυγά της χήνας.Εχω πάρει πρόσφατα ένα ζευγάρι.
    Η χήνα γεννά τα αυγά της σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά.
    Εγώ για να τα κλωσήσει τι πρέπει να κάνω? Πρέπει να τα συγκεντρώσω (9 με 11 αυγά) και να τα βάλω σε μια φωλιά όλα μαζί?
    Έφτιαξα μια φωλιά με 2 αυγά μήπως και πάει να κάτσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος24/10/11, 2:19 μ.μ.

    ΟΙ ΧΗΝΕΣ ΜΟΛΙΣ ΚΑΝΟΥΝ 10-12 ΑΥΓΑ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΝΑ ΚΛΩΣΣΗΣΟΥΝ. ΤΑ ΑΥΓΑ Η ΤΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ Η ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΦΩΛΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΣΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΟΛΑ ΜΑΖΙ. Η ΤΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΛΩΣΣΗΣΕΙ ΟΛΑ. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΧΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΦΩΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΙΣ (ΤΑ ΑΥΓΑ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΕ. ΕΠΙΣΗΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος24/10/11, 2:21 μ.μ.

    ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΗΧΑΝΗ. Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΛΛΑ Ο ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος30/10/11, 3:58 μ.μ.

    Οι παπιες μου προσφατα αρχισαν και γεννανε. Τωρα μαζευω τα αυγα για να τα βαλω στη μηχανη που θα παρω σε κατι μερες. Αν τα βαλω ολα μαζι(7) σε ενα μερος ειναι σιγουρο οτι θα κατσουν και θα τα κλωσσησουν; Οι χηνες οι αλλες που ειναι μαζι με τις παπιες θα δημιουργησουν καποιο προβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα παιδιά .λοιπών είχα γράψει και στην αρχή προσπαθώντας να μάθω πως αναγνωρίζουμε το γένος της χήνας . Στην αρχή είχα την εντύπωση πως οι αρσενικές έχουν ένα εξόγκωμα στην κοιλιά και οι θηλυκές δυο . Έτσι αφού είχα δυο αρσενικές κατά την γνώμη μου πάντα αγόρασα και δυο χήνες με δυο εξογκώματα στην κοιλιά . Περίμενα να γεννήσουν η να τις δω να ζευγαρώνουν αλλά μάταια . Μέσα στο περιβόλι ανάμεσα στις κότες, γαλλιά κλπ είχαν επιβάλει μια δική τους κυριαρχία. Στην αρχή είχα την εντύπωση ότι το έκαναν τα αρσενικά για να επιδεικνύονται στα θηλυκά . Θυμάμαι όταν έμπαινα στο περιβόλι με το που τις γύριζα την πλάτη έρχονταν και με τσιμπούσαν στο πίσω μέρος των ποδιών μου . Αφού με σύμπαγαν γύριζαν κοιτάζονταν μεταξύ τους και έκραζαν δυνατά με εκείνο τον χαρακτηριστικό κράξιμο θριάμβου της χήνας Κάποια στιγμή αποφάσισα να σφάξω την μια. Αφού κατάφερα και την έπιασα την πήγα παράμερα να μην την βλέπουν οι άλλες την ώρα που θα την έσφαζα . Έτσι πίστευα . Την ώρα που την έβαλα κάτω δέχτηκα την σφοδρή επίθεση από τις άλλες τρεις χήνες . Χμμ περιττό να σας πω ότι την έσφαξα αλλού. Έπειτα από έξι μήνες περίπου δεν ξέρω πως και γιατί ένα πρωινό βρήκα στο περιβόλι μου τις δυο χήνες δίπλα στον φράχτη με τα κεφάλια κομμένα. Φαίνεται ότι κάποιο ζώο είχε έρθει απ’ έξω του επιτέθηκαν βγάζοντας τα κεφάλια τους έξω από την σήτα. Το άγριο η άγρια ζώα τους ξερίζωσαν τα κεφάλια από τον λαιμό . Η άλλη που έμεινε μόνη της ήταν μέσα στην απελπισία, δεν έτρωγε, δεν έκανε μπάνιο και ήταν συνεχώς αδιάθετη. Κάτι έπρεπε να κάνω και γρήγορα μάλιστα . Πήγα σε κάποιον ντόπιο που είχε χήνες και του ζήτησα μια θηλυκιά .
    Σιγά σιγά και μέρα με την ημέρα ο χήνος άλλαξε διάθεση . Άρχισε να τρώει να κράζει και κάποια ημέρα τον είδα να ζευγαρώνει δίπλα στο βαρέλι με το νερό. Από εκείνη την ημέρα τις βλέπω να ζευγαρώνουν κάθε ημέρα . Ο τρόπος ζευγαρώματος τους είναι πολύ χαρακτηριστικός . Στην αρχή παίζουν στο νερό βουτώντας το κεφάλι τους μέσα για πολλές φορές (ίσως επειδή είναι λίγο ψηλό το βαρέλι για αυτές ).
    Έπειτα πλένουν το σώμα τους με το κεφάλι τους . Στην συνέχεια η θηλυκιά αρχίζει μια δαγκώνει τον χήνο πάνω στο σώμα του . Έπειτα ο αρσενικός χαϊδεύει με τον λαιμό του στον λαιμό της θηλυκιάς . Για μερικά λεπτά ασχολούνται μα τα χαϊδέματα . Έπειτα το αρσενικό σηκώνει το πόδι του και επιβάλει στην θηλυκιά να καθίσει κάτω . Έπειτα ανεβαίνει πάνω της ,απλώνει τα τεράστια φτερά του και την σκεπάζει . Η θηλυκιά κουνάει για λίγο την ουρά της αριστερά και δεξιά και έπειτα την ανασηκώνει βγάζοντας έξω το (τσιμπιμ τσιριμπομ της ). Ο αρσενικός βγάζει και αυτός το δικό του (τσιμπιμ τσιριμπομ) και ολοκληρώνουν την ερωτική τους πράξη σε λίγα δευτερόλεπτα . Στην συνέχεια αδιάφορα συνεχίζουν την βόλτα τους σαν να μην συνέβη τίποτα .
    Σήμερα η θυλυκιά γενάει ένα αυγό κάθε δυο ημέρες . Το μέγεθος του αυγού είναι τριπλάσιο από τις κότας . Για μένα είναι το ίδιο νόστιμο όσο και της κότας αλλά πολύ πιο χορταστικό. Λέω κατά τον Απρίλιο να της αφήσω τα αυγά για να κλωσήσει .
    Πάντως είναι υπέροχα ζώα που πολλές φορές έχω την εντύπωση ότι δεν κοιμούνται ποτέ . Όσες φορές έχω πάει στο περιβόλι άσχετα αν είναι μέρα η νύχτα αργά η νωρίς είναι πάντα ξύπνιες και δεν υπάρχει περιπτώσει να περάσει άνθρωπος η σκυλί και να μην αρχίσουν να κράζουν . Όπως ανέφερα και παραπάνω την άνοιξη σκέπτομαι να τις πολλαπλασιάσω να τις κάνω καμιά δεκαριά .
    Σήμερα έπειτα από δυο χρόνια δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί άλλες χήνες έχουν ένα και άλλες δυο εξογκώματα στην κοιλιά τους και σε τι τους χρησιμεύει . Πάντως δεν έχουν καμία σχέση με το γένος . Οι χήνες που έχω αυτή την στιγμή έχουν και οι δυο από ένα εξόγκωμα αλλά η μια είναι αρσενική και η άλλη θηλυκιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπερα σε ολους εχω ενα ζευγαρι χηνες και παροτι ειναι τελη Νοεμβριου και ενω κανονικα θα επρεπε να εχω ηδη καποια αυγα δυστυχως τιποτα.Τους εχω φτιαξει και φωλια με μπολικο αχυρο.Σκεφτομαι μηπως ειναι επειδη στην ηπειρο φετος δεν ειδαμε ακομη μεγαλο κρυο.Θα μπορουσε καποιος που εχει παρει ηδη αυγα να μου πει περιοχη ή ακομη εαν υπαρχει καποιος απο την ηπειρο που εχει παρει ή και δεν εχει παρει.Ετσι ωστε να συγκρινω καταστασεις,μηπως και βγαλω καποιο συμπερασμα.Ευχαριστω ολους εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος29/11/11, 4:08 μ.μ.

    ZEUS:Ισως απλα οι χηνες δεν ειναι πολυ μεγαλες πρεπει να ειναι περιπου 8 μηνων. Και εγω εχω 3 παπιες, 2 αγριοπαπιες και 2 χηνες απο αυτεσ μονο οι παπιες γεννανε γιατι ειναι οι μεγαλυτερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα και ένα μεγάλο μπράβο σε όλους για τις γνώσεις που δίνετε. Πριν μήνες από το ζευγαρι χήνες που είχα πέθανε η μία. Από τα αναγραφόμενα πιστεύω πως ζει ο αρσενικός γιατί έχει δύο εξογκώματα.Επειδή δεν μπορώ να βρω ενήλικη θηλυκιά σκεφτόμουνα να πάρω ένα μικρό να το μεγαλώσω. Γνωρίζεται αν στο μικρό φαίνονται τα εξογκώματα οπότε να επιλέξω θηλυκό και ο χήνος πως θα του συμπεριφερθεί μήπως το σκοτώσει. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/3/13, 10:51 μ.μ.

      Θα ήθελα να αγοράσω 2 μικρά χννακια μήπως είναι κάποιος διαθέσιμος να μου πουλήσει ;;;; Να μου απαντήσετε γρηγορα

      Διαγραφή
  38. Ανώνυμος6/12/11, 10:08 μ.μ.

    Γεια σας, ειχα 2 αγριοπαπιες αλλα τη μια την εφαγε κατι και βρηκαμε μονο φτερα και κατι κομματια κρεας.Η αλλη ειναι μονη της και οι αλλεσ παπιες δεν την κανουν παρεα.Πιστευω οτι θα τη συνηθισουν και οτι τελικα θα κανουν παρεα.Θα ηθελα 2 συμβουλες: Πρωτον, τι να κανω για να μη νιωθει η παπια τοσο μονη της? Δευτερον,κατα τη γνωμη σας την εχει φαει αλεπου? Γιατι σκυλος δεν μπαινει εκει μεσα και εχω μερικα αποδεικτηκα στοιχεια.Αν ναι τι μπορω να κανω για να την ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος7/12/11, 7:49 μ.μ.

    διλαδι παιδια εγω εχω (4)χοινες και ειναι 2 μεγαλες και 2 μικρες απο τοις τεσσεροις ειναι μια ασπρι θελω να μου πειτε πιες ειναι οι αρσενικες και πιες οι θιλικες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος17/12/11, 12:35 π.μ.

    που μπορω να βρω αυγα χηνας η και παποχηνου?email tsiomosapo@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος30/12/11, 1:44 μ.μ.

    οι χηνες που γενανε αυγα εκτος απο το διαστημα φεβρουαριου μεχρι μαιο,πχ σεπτεμβριο κλπ,ειναι βελτιωμενες ρατσες και συνηθως γενανε πολλα αυγα σε διαφορετικα σημεια η και οχι,και δεν ειναι καλοι γονεις επισεις δεν εχουν ανεπτυγμενο "καλα" το ενστικτο του κλωσηματος και πολλες φορες παρατανε τα αυγα η δεν τα κλωσσουν καθολου! ειναι σαν ρατσες πολυ μεγαλοσωμες,γι αυτο αν εχετε απο αυτες τις χηνες καλο θα ειναι τα αυγα να τα βαζετε σε μηχανη,σε αντιθεση οι ντοπιες χηνες ειναι πιο μικροσωμες και αριστοι γονεις κατα την επωαση και μετεπειτα! διοτι γενετικα ειναι πιο κοντα στον αγριο προγονο τους,ακομη δεν εχουν χασει εντελως την ικανοτητα να πετουν διανυωντας ακομα κ 100 με 200 μετρα πτησης εφοσον τρεφονται με περισσοτερο χορταρι αντι καλαμποκιου ψωμιου κτλ. ακομη οταν αυτες οι βελτιωμενες χηνες διασταυρωθουν με καποια αλλη ρατσα πχ emdem με chinese οι απογονοι δυσκολα ξεχωριζουν αρσενικα με θηλυκα ειτε με τη φωνη ειτε με το μεγεθος ειτε καρινα( εξογκομα ) στην κοιλια,κλπ. παρα μονο με κολονοσκοπηση! "Vasilis"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος30/12/11, 2:23 μ.μ.

    για τον φιλο που του φαγανε την αγριοπαπια: οταν ειχα αγριοπαπιες mallard, ειχα πολυ συχνα απωλειες απο αλεπουδες κ κουναβια,εχω δει την αλεπου να σκαρφαλωνει σε μαντροτοιχο με σητα 2 μετρων και να μπαινει στην αυλη του σπιτιου μου! τελικα η μονη λυση ηταν να κλεινω τις παπιες σε μικροτερο χωρο πιο ασφαλη για την νυχτα,διοτι οι αγριοπαπιες το βραδυ στην αυλη μου βοσκαγαν ολη νυχτα με αποτελεσμα οι αλεπουδες κ κουναβια να τις βλεπουν κ συνεχως προσπαθουσαν να τις πιασουν,αλλες φορες τα καταφερναν κ αλλες οχι,τωρα οσον αφορα την παρεα με τις αλλες παπιες (οχι αγριοπαπιες) μπορει να παρει κανα τριμηνο να την αποδεχθουν ισως κ ποτε! διοτι εχουν σημαντικες διαφορες "Vasilis"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος2/3/12, 9:48 π.μ.

    καλημέρα
    έχω αγοράσει τελευταία 2 χήνες(ζευγάρι) και τις έχω μαζί με τις κότες.
    από τέλος Ιανουαρίου άρχισαν να γεννούν στο ίδιο σημείο αφού έκαναν την φωλιά τους προηγουμένως.
    Αφου γεννήσουν κατόπιν σκεπάζουν τα αυγά
    τα ερωτήματα μου είναι:

    1)έχει κάνει ήδη 18 αυγά πότε θα σταματήσει ?
    ανά 2-3 μέρες γεννάει ακόμη εχθές έκανε το 18 αυγό.

    2) το διάστημα από τέλους Ιανουαρίου έως σήμερα (2(Μάρτη) είναι αρκετά μεγάλο; και υπάρχει κίνδυνος τα αυγά να χαλάσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος13/4/12, 12:31 μ.μ.

    ΠΗΡΑ 6 ΧΗΝΕΣ ΚΑΙ 10 ΠΑΠΙΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΟΙ ΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΜΕ ΛΑΣΠΟΥΡΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΔΕΙΨΑΣΟΥΝ?
    SARRHS B

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος2/5/12, 9:34 μ.μ.

    ustiviΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΚΛΕΙΝΕΙΣ Σ' ΑΥΤΟ. ΟΙ ΧΗΝΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΧΕΙΜΩΝΑ (ΜΕ ΠΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΟΧΗ) ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΞΩ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΦΑΝΕ ΕΥΚΟΛΑ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΝΑΒΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Βοηθατε Χριστιανοι!
    Μαζι με τα κλωσοπουλακια μου ειχα και 2 χηνακια. Και λεω ειχα επειδη πλειον εχω μονο 1 :( Το αλλο ψωφησε! Τα ειχα και τα 2 μεσα στο κουτι με την λαμπα που εχω και τα κλωσοπουλακια. Απ την αρχη που τα εφερε ο γιος μου και τα 2 ειχαν μαδημενα φτερα στην πλατη. Σημερα το πρωι το ενα (αυτο που ψωφησε) ηταν σαν μαμουκιασμενο, δλδ δεν ειχε διαθεση ουτε κουραγια. Επειδη ειχαν χυσει και το νερο τους και χηνες κοτες ηταν μουσκεμα, τα καθαρισα κι εβαλα τα χηνεκια σε αλλο κουτι με καθαρο αχερο, νερακι φαγακι κι εβαλα και τα δυο κουτια διπλα διπλα με την λαμπα στην μεση. Α! να επισημανω οτι το δερμα στην πλατη του χηνακιου ηταν σαν ξεφλουδισμενο. Πριν λιγο που πηξγα να τα δω το ειδα νεκρο. Ξερετε αν ειναι καποια ασθενεια? Κυνδινευει και το αλλο χηνακι? (το οποιο δεν το ειδα και πολυ στα καλα του) Φταιει μηπως το οτι τα μετακινησα? Αν ειναι αρρωστα μπορουν να κολλησουν και τα πουλακια????? Πολλες αποριες το ξερω, αλλα δεν εχω ιδεα τι να κανω και φοβαμαι και για τα υπολοιπα :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος28/5/12, 2:48 μ.μ.

    Φίλε μου δεν ξέρω απο ποιό μέρος είσαι αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πολλές απο τις λέξεις που χρησιμοποιείς χρησιμοποιώ και το google για να βρώ κάποιες λέξεις και να βγάλω συμπέρασμα πολλές φορές ....όχι οτι έχω κάποιο πρόβλημα με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την τοπολαλιά τους ίσα ίσα που μου αρέσει που οι άνθρωποι κρατάνε λέξεις απο την παράδοση τους και τον τόπο τους αλλά για κάποιους που δεν είναι απ΄το ίδιο μέρος με σένα δεν θα είναι καθόλου εύκολο να καταλάβουνε το κείμενο ελπίζω κάπως να διορθωθεί αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος22/7/12, 8:27 μ.μ.

    -ΔΑΙΔΑΛΟΣ-

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

    Παιδες μια συμβουλη!!!
    Ποτε μα ποτε μη κρατησετε στο σπιτι σας αυγο χηνας για μεγαλο διαστημα.

    Ειχα ενα μεσα σε ενα μπωλ μεσα στο σπιτι,σε ενα ψηλο σημειο.Δυστυχως το ξεχασα για 4 μηνες,ωσπου σημερα δεν εσπασε αλλα ΕΣΚΑΣΕ παντου!!!!

    Μην αγχωνεστε δεν περιγραφω αλλο....πιστευω ολοι καταλαβαινουν τι επακολουθησε

    Μηπως ομως ξερει κανεις να μου πει πως να απολυμανω ξυλινα επιπλα διοτι φοβαμαι μην ξεβαψουνε απο καποιο χημικο,αλλα απο την αλλη περισσοτερο φοβαμαι μην παθουμε καμια σαλμονελα,Ε-κοιλ και διαφορους αλλους τετοιους παθογονους ιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος3/12/12, 1:46 μ.μ.

    ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΘΔΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΑΝ ΔΙΑΛΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΚΡΟΚΩΝ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ.ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΕ ΤΑ ΧΗΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΔΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩ ΝΑ ΑΛΟΙΨΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΜΕ ΛΙΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ, ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ ΦΤΕΡΑ. ΕΓΩ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΑ ΣΕ ΚΟΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΧΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΕΦΥΓΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΤΕΡΩΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΕΤΣΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ. ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΟΛΛΗΣΕ Η ΠΕΤΣΑ ΧΩΡΙΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΞΑΝΑΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ. ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΧΗΝΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΕΞΟΓΚΩΜΑ ΑΝ Η ΜΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ, ΑΛΛΑ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΑ. ΤΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΧΡΟΙΑ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ. ΒΑΘΥΣ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΟΣ ΗΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΛΥΚΑ ΟΞΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΕΒΕΑΙΑ Η ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΝΤΟΠΙΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΤΟΠΙΕΣ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ, ΟΙ ΓΚΡΙ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΓΚΡΙ (ΚΕΦΑΛΙ ΓΚΡΙΚΑΙ ΠΛΑΤΗ).ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΡΙ ΤΗΣ ΤΟΥΛΟΥΖΗΣ. ΟΙ ΑΣΠΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΤΟΥΛΟΥΖΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΠΡΟΓΚΡΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΟΙ ΧΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΛΩΣΣΑΝΕ ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΦΟΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΛΕΠΤΑ. Ο ΦΙΛΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΚΛΩΣΣΗΣΑΝ ΑΚΟΜΑ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΝ ΑΦΗΣΕΙ ΑΧΥΡΑ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΧΗΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΨΩΝΕΙ ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΣΕ ΠΛΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΨΟΣ. ΟΙ ΧΗΝΟΠΑΠΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΓΑ ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ. ΧΗΝΟΠΑΠΙΕΣ ΕΝΝΟΩ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΡΑΜΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΕΙΡΙ.ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΙΕΣ ΚΙΛΚΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος19/12/12, 1:38 μ.μ.

    γεια σας

    μπορεί καποιος που εχει φαει κρεας χηνας να περιγραψει τη γευση του?
    εχω 4 χηνες μαλλον 3 αρσενικες και 1 θυλικια και ειναι τωρα 5 μηνων σκεφτομαι να σφαξω και να μαγειρεψω τη μια ειναι σκληρο το κρεας τους??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος17/1/13, 2:05 μ.μ.

    μηπως μπορει καποιος να μου πει,
    πως μπορω να ξερω ΑΝ τα αυγα χηνας που αρχισε να γενα τωρα,εχουν σπορα?
    μεχρι τωρα εχει κανει 2 αυγα,ενα καθε 2 μερες,ωμος ΔΕΝ εχω δει τιποτα το υποπτο για ζευγαρωμα μεταξι τους,λεω μια και εχω κλοσομηχανη να τα βαλω εκει,αλλα απο την αλλη ειναι κριμα να πανε χαμενα αν δεν εχει σπορα μεσα,κ καλυτερα να τα φαμε,
    οποιος εχει την καλωσινη ας μου απαντιση
    ευχαριστω
    kerkyreos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Σπάσε ένα μέσα σε πιάτο και θα σου φύγει ή όποια απορία. Αν δεν έχει τότε μπορείς να τα φάς. Αν έχει μόνο ένα θα πάει χαμένο και δεν θα χαλάσεις τσάμπα ρεύμα και χρόνο. Γενικά οι χήνες για να ζευγαρώσουν θέλουν νερό για να μπορέσει ο αρσενικός να κάνει την επίβασει. (Όχι πάντα) Τέλος τα αυγά χήνας-πάπιας θέλουν διαφορετική μεταχείριση κατά την επώαση πιστεύω θα το έχεις διαβάσει στις οδηγίες της μηχανής σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος14/2/13, 2:16 π.μ.

    Συγχαρητήρια για όλα τα άρθρα σας που είναι πραγματικά θησαυρός και πάντα τα συμβουλεύομαι.
    Γιατί δεν γράφεται και για πάπιες μερικές χρήσιμες πληροφορίες για να βοηθηθούμε όλοι εμείς οι κάτοχοι? Σας το ρωτάω γιατί ξέρω ότι τα δικά σας άρθρα μπορώ να τα εμπιστεύομαι.
    Με εκτίμηση
    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Με τη πρώτη ευκαιρία θα συμπληρώσω και για αυτές, είναι καλή ιδέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος18/2/13, 12:49 π.μ.

    Νίκος
    Μου έδωσαν ένα ζευγάρι χήνες. Είναι πολύ δεμ'ενες μεταξύ τους αλλά έχουν κλείσει δύο χρόνια και αυγό δεν πήρα. Κάποιος μου είπε ότι είναι θυλυκές. Έτσι αγόρασα, (υποτίθεται) αρσενικο.Το υποτιθέμενο αρσενικό το κυνηγού κάθε μέρα και το βράδυ κοιμο΄θνται χωριστά. Μπορεί κάποιος να μου πεί πως μπορώ να διακρίνω το γένος της Χήνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γυρισε τον με τα ποδια πανω βρες τον ποπο του και με δυο δαχτυλα πιεσε τον ποπο του απαλα αν βγει ενα σκουλικακι ειναι αρσενικος Δημητρα Χανια

      Διαγραφή
  56. Ανώνυμος10/3/13, 8:51 μ.μ.

    Απο την στιγμη που δεν εχεις παρει αυγο(αρα ειναι αρσενικες,αυτες που εχεις)τι ρατσα ειναι(αν δεν ξερεις,τι χρωμα ειναι?)τωρα γεννανε ολες οι ρατσες.ο ποιο σιγουρος τροπος ειναι η κολωνοσκοπηση,εαν κραζει με ψηλα το κεφαλι(αρσενικια)εαν ειναι επιθετικη σε συγκριση με τις υπολοιπες χηνες(αρσενικη,και τελος με την χροια της φωνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος15/3/13, 5:47 μ.μ.

    Γειά σας
    Έχω δύο χήνες που πάντα πίστευα οτι είναι ζευγάρι και τις έχω ελεύθερες σε πολύ μεγάλο χώρο.Πρόσφατα ανακάλυψα μια φωλιά με άχυρα στην οποία κρύβονται 22 αυγά και οι απορίες μου είναι:
    1.Πως φαίνεται η σπορά μέσα στο αβγό;Έσπασα ένα αλλά δεν είδα κάτι... θα έπρεπε να έχει άλλο χρώμα ;
    2.Τι να κάνω με την φωλιά... να περιμένω μήπως πάει η χήνα από μόνη της ή να βοηθήσω την κατάσταση κάπως ?
    Ήδη τοποθέτησα μπροστά στη φωλιά ένα βαρέλι με άχυρα μέσα... και σκέφτομαι να βάλω και μερικά από τα αβγά...
    Να το κάνω ή "να κάτσω στα αβγά μου" ;;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Τι φταίει...
    Τα βιβλία αναφέρουν ότι θέλουν λιμνούλα για να λούζονται και να ζευγαρώνουν γιατί χωρίς νερό όλα τα αυγά θα είναι άσπορα και οι κόποι μας θα πάνε χαμένοι...

    Εάν τα έχετε δει να ζευγαρώνουν τότε πιθανός το πρόβλημα να είναι αυτό, γνωρίζεται δε πόσο αγαπάνε οι χήνες το νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος18/3/13, 3:10 π.μ.

    Γεια σας.
    Έχω ένα ζευγάρι χήνες (αρσενική με 2 καραβάκια, θηλυκιά με ένα ανάμεσα στα πόδια, έτσι αναγνωρίζεται το γένος μου είπαν).
    Έκανε το πρώτο αυγό 16 Φλεβάρη και μέχρι τώρα έχει κάνει 7 αυγά. Περιποιείται την φωλιά και κάθεται συχνά και την τακτοποιεί.

    Μήπως μετά από τόσο καιρό (ήδη ένας μήνας) τα αυγά χαλάσουν.
    Καμιά ιδέα τι να κάνω;

    ΥΓ: Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα. :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Οι χήνες μου στο κτήμα κάνουν 20-30 αυγά και μετά κάθονται, αυτά ξέρουν καλύτερα πότε, μη τα ενοχλείτε με τη φροντίδα σας...
    Μη φοβάστε η φύση ξέρει καλύτερα, αρκεί να υπάρχει λιμνούλα με νερό για γονιμοποίηση, αλλιώς τα αυγά δεν είναι καλά όπως είπαμε ξανά.
    Δεν χρειάζεται να φροντίζεται για τη φωλιά τους. Εάν βάλετε άχυρα θα αλλάξετε τη θερμοκρασία και το πιο σημαντικό την υγρασία που χρειάζονται τα αυγά και αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Έχω βγάλει πουλιά από ελεύθερα παγώνια, με τη μόνη δυσκολία το φάγωμα των αυγών από τα φίδια την εποχή που κλωσάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ανώνυμος18/3/13, 8:39 μ.μ.

    Καλησπέρα και πάλι.
    (Ανώνυμος,18 Μαρτίου 2013-3:10 π.μ.)

    Λιμνούλα υπάρχει (μικρή και όχι πολύ βαθιά, 30 εκατοστά περίπου).

    Στην αρχή έκανε τα αυγά όπου τύχαινε και έτσι έφτιαξα μια φωλιά και τα έβαλα εκεί. Και μετά, τα λίγα που γέννησε, τα γέννησε μέσα στην φωλιά.

    Εννοείται θα αφήσουμε την φύση να κάνει την δουλειά της.
    Απλά αναρωτιέμαι γιατί καθυστερεί τόσο να κάνει και άλλα αυγά.
    Αν είναι να φτάσει στα 20 με 30, με τον ρυθμό που γεννάει, θα πρέπει να περιμένω κανένα δίμηνο ακόμα!!! :-D

    Όπως και να ΄χει, απλά θα περιμένω.
    Ευχαριστούμε για όλα όσα μας πληροφορείς.
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανώνυμος26/4/13, 11:05 π.μ.

    γεια σε ολους και συγχαρητηρια για το site!η μια χηνουλα που εκκολαυτηκε περυσι(πουλι απο κοτα κλωσσα) εκατσε κλωσσα και μετα και η μανα της εκατσε μαζι της (ομοιοπαθητικη? xD) και μολις εβγαλε 2 χηνακια! αξιζει να σημειωθει οτι η μικρη εκανε μονο 5-6 αυγα πριν πεσει κλωσσα υπολογιστε περιπου 35 μερεσ πριν απο σημερα και η μητερα τησ περιπου 10 απο τα οποια τα 7 καταναλωθηκαν και τα αλλα 3 κλωσσησε απο τα οποια τα 2 βγηκαν το αλλο ηταν σαπιο.σκεφτομουνα οτι ειναι νωρις ακομα οποτε θα ηθελα να ρωτησω αν θα αρχισουν να γεννανε αυγα παλι μεσα στο καλοκαιρι η του χρονου παλι(ειναι ρατσα που αρχιζουν να γεννουν φλεβαρη).επισησ στην μικρη χηνουλα εβαλα και 5 αυγα κοτασ τα οποια δεχθηκε με χαρα αλλα νομιζω πως πρεπει τα 2 να ηταν σαπια και να εσκασαν.μηπωσ τα αλλα 3 δηλητηριαστηκαν απο τα σπασμενα διοτι τα πουλια ηταν μισο φταγμενα αλλα ειχαν σαπισει μετα.ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Φίλε η περιγραφή σου δεν υπάρχει πολύ γέλιο. Το σίγουρο πάντως είναι οτι δεν υπάρχουν σάπια αυγά! Ίσως ήταν άσπορα ή σταμάτησε η δημιουργία τους νωρίς. Να ξέρεις ότι η χήνα συχνά πυκνά σηκώνεται από τα αυγά πάει βρέχεται και ξανά μπαίνει βρεγμένη για περισσότερη υγρασία αλλά και να κρυώσουν τα αυγά μερικά λεπτά. Πράγμα που δεν κάνει η κότα παρά μόνο ένα γρήγορο φαγητό-νερό. Οπότε μια υπόθεση είναι να ήταν άσπορα τα πρώτα και τα υπόλοιπα με την χρήση του νερού-κρυώματος σταμάτησε η δημιουργία τους. Τώρα αν θα ξανά γεννήσουν είναι καθαρά θέμα πτηνού. Μπορεί να σε κανά μήνα να ξεκινήσουν εναλλακτικά του χρόνου. Η μάνα της τι έκανες πέρυσι δεν θυμάσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ανώνυμος27/4/13, 7:29 μ.μ.

    αυτο ειναι οντως αστειο και παραδοξο αλλα αυτο που θα πω τωρα δεν ειναι.η κλωσσα της χηνουλας(κοτα) ψωφησε 2 εβδομαδες μετα αφου μολισ την εβγαλα εξω να την δει λιγο ο ηλιος και να σκαψει ο κοκορας την καβαληκεψε και της εσκισε την πλατη... η μικρη μεγαλωσε με μια αλλη κοτα κλωσσα που εβγαλε 3 μικρα η οποια ομως δεν ξανακανε αυγο απο τοτε (αρχες ιουνιου περσι και ψωφησε πριν 2 μηνες (ηταν αυγοφαγος και μολις αρχισα να παιρνω τα αυγα νωρις και δεν τα ετρωγε ψωφησε)).η χηνα που τωρα μου εβγαλε τα 2 χηνακια (βιολογικη μανα της χηνουλας ειναι η πρωτη της φορα μετα απο 3 χρονιες(3 προσπαθειες)). η χηνουλα δεν εβγαλε πιθανολογω οτι τα ασπορα αυγα εσπασαν και επηρρεασαν τουσ νεοσσους στα καλα και σταματησε η δημιουργια τους(αυγα κοτας ειχε μονο ενα δικο της που ηταν ασπορο)(ειχαν πουλια μεσα ομως το υγρο ηταν σαν κλουβιο αυγο οχι αιμα). αρα ειχα την απορια για το αν θα ξανακανουν αυγα φετος αλλα ειδωμεν.τωρα σε αριθμους ζουν 4 χηνες(2 θηληκα 2 αρσενικα) και τα 2 μικρα χηνακια 3 κοτες 1,5 χρονων (η οποια μια καθεται παλι πριν 3 μερεσ επεσε κλωσσα και περσι επεσε κλωσσα παλι και εωγαλε 1 μικρο κοκορακι σε ηλικια μολισ 5,5-6 μηνων!!!!!)2 κοτες 8 μηνων (δεν εχουν αρχισει να κανουν αυγα μηπως γιατι ο κοκορας δεν τους δινει σημασια?) και 1 κοκορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ανώνυμος2/6/13, 11:57 μ.μ.

    (Ανώνυμος,18 Μαρτίου 2013-3:10 π.μ.)

    Καλησπέρα.

    Σήμερα η θηλυκιά έκλεισε 35 μέρες στην φωλιά ως κλώσσα.

    Και αποφάσισα να την βγάλω.
    Έσπασα ένα ένα τα αυγά και όλα ήταν κλούβια, εκτός από 3 στα οποία όμως τα χηνάκια ήταν ψόφια και ανεπτυγμένα στο μέγεθος του μισού αυγού.

    Ξέρετε τι μπορεί να έφταιξε;

    Και τώρα δεν ξεκολλά από την φωλιά η καημένη.
    Τι να κάνω; Να της βάλω αυγά από κότες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ανώνυμε, Πιθανόν δεν έκανε επιτυχείς επιβάσεις ο αρσενικός. Κάποια πουλιά είναι τόσο βαριά που χρειάζονται να μπαίνουν σε νερό και να ζευγαρώνουν (για να είναι πιο ελαφριά), Τώρα για τα ψόφια ή ήταν μπαγιάτικα ή δεν βρεχόταν η χήνα κατά την διάρκεια της επώασης με αποτέλεσμα να μην υπήρχε η απαιτούμενη υγρασία. Καλύτερα μην βάλεις από κότα άλλα από κάποιο άλλο υδρόβιο πτηνό. Αν δεν θέλεις απλά αφαίρεσε την φωλιά της ή βαλτην σε κάποιο άλλο χώρο μακριά πάλι από την φωλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ανώνυμος17/6/13, 5:47 μ.μ.

    Μια χήνα μου της πέφτουν τα φτερά και φαίνεται αδιάθετη, κουρασμένη και απομονώνεται από τις άλλες, τι να φταίει?
    έχει κάποια ασθένεια?
    μπορεί κάποιος που ξέρει να με βοηθήσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ανώνυμος20/6/13, 11:17 π.μ.

    Μήπως απλά η χήνα σου ρίχνει τα φτερά της λόγο εποχής? (σε φυσιολογικά πλάισια όμως) Εναλλακτικά δες την σχολαστικά αν έχει τίποτα παράσιτα στο κορμί της, επίσης αν στα κόπρανα της βλέπεις τίποτα σκουλικάκια. Μια καλή λύση είναι να της δώσεις βιταμίνες, το να αρχίσεις να της δίνεις φάρμακα και όποιο πιάσει δεν είναι σίγουρα η καλύτερη λύση. Αφού αρχικά δεν μπορεις να δεις ποιο ειναι το πραγματικό πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ανώνυμος22/8/13, 1:49 μ.μ.

    καλημερίζω την παρεα. εχω ενα ζευγαρι χηνες που τις εχω μαζι με κοτες . Παρατηρω οτι οταν τις ταιζω , ταυτοχρονα τσιπουν κ τρωνε φτερα απο τις κοτες. Τις εχουν τσουρομαδισει. Γιατί αυτο? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ανώνυμος5/9/13, 6:38 μ.μ.

    θα ηθελα τη βοηθεια σχετικα με μια χηνα που εχω.Εδω και2 μηνες κουτσενη απο το ενα ποδι,τη εξετασα προσεκτικα και δεν ειδα να εχει πατισει κατι.Ρωτησα κτηνιατρο μου εδωσε αντιφλεγμωνοδη αλλα δεν ειδα αποτελεσματα αν καποιος γνωριζει θα ηθελα τη βοηθειατου.Και κατι αλλο εχω συνολικα 4 χηνες γνωριζει καποιος αν τις αφησω ελευθερες τη νυχτα στο αγροκτημα 1,5 στρεμα περιφραγμενο,θα ηθελα να ξερω κινδυνευουν απο αρπακτικα ή ειναι καλοι φυλακες οπως λενε .ευχαριστω εκ των πρoτερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Είναι μικρή σε ηλικία? πολλές φορές τέτοια συπτώματα δηλωνουν κάποια έλληψη ιχνοστοιχείου ή ακομα και βιταμίνης. Ομως μέτα απο τόσο καιρό δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να επανέλθει. Είναι μεγάλο διάστημα αν οφειλέται φυσικά σε έλληψη. Τώρα για την άλλη ερώτηση σου μπορει να ειναι οι χήνες καλοί φυλακες άλλα μην ξεχνάς θα είναι εκτεθυμένες και σε μεγαλυτερα ζώα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ανώνυμος12/9/13, 6:42 μ.μ.

    Αγγελη σε ευχαριστω για την απαντηση αλλα σχετικα με την φυλαξη οταν τις αγορασα ο εμπορος μου ειπε οτι μπορουν ακομη και να τα βαλουν και με την αλεπου, ξεχασα να πω οτι ειναι ρατσα Τολουζις και κατι αλλο βλεπουν οι χηνες τη νυχτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Το αν βλέπουν την νύχτα, δεν το ξέρω. Σίγουρα ειναι δραστήριες όλη την ημέρα. Απο τα οικόσιτα πτηνά η χήνα ναι είναι καλός φύλακας. Σίγουρα όμως δεν ειναι θηρίο. Είσαι σίγουρος ότι ειναι τουλούζης? Αυτές έχουν ενα διπλοσάγονο) σαν προγούλι σε σχέση με τις κλασικές γκρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ανώνυμος13/10/13, 7:40 μ.μ.

    Καλησπέρα στην ωραία σας παρέα.

    Έχω 3 αρσενικές χήνες και μία θηλυκιά. Τελικά ισχύει αυτό με τα "καραβάκια". Τα αρσενικά έχουν 2 και τα θηλυκά 1. Το εξακρίβωσα και μέσω της παραδοσιακής κολονοσκόπησης.

    Πρώτα θέλω να σας ρωτήσω μήπως πρέπει να αγοράσω και άλλη μία θηλυκιά για να μην πέσει πάνω της όλο το βάρος όταν ζευγαρώνουν.
    Υπάρχει περίπτωση να την εξαντλήσουν? :Ο

    Δεύτερον, τα αρσενικά είναι άλλη ράτσα το καθένα. Το ένα είναι πολύ μεγάλο,διπλάσιο από τα άλλα δύο. Το 2ο έχει μαύρο ράμφος και κάτι βγάζει στο κεφάλι,σαν καπέλο. Και η τρίτη είναι η συνηθισμένη ασπρογκρίζα.

    Αν πετύχει να βγάλει μικρά χηνάκια,θα βγάλει από όλα τα είδη;


    Ευχαριστώ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Γεια είμαι καινούριος εδώ έχω πάλες κότες και χήνες μπορείτε να με ρωτήσετε και να λύσετε της απορίες σας.Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ανώνυμος30/1/14, 11:40 μ.μ.

    ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΗΣ ΧΗΝΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ.ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΦΑΊΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΟ ΘΥΛΙΚΟ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6-8 ΜΗΝΩΝ.ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΦΕΡΒΟΥΑΡΙΟ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΘΥΛΙΚΕΣ ΜΕΧΡΙ 15 ΑΥΓΑ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ.ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑ Ο ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΥΛΙΚΟ.ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ.ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ.ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΗΝΕΣ ΜΕ ΦΩΝΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΑΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ανώνυμος31/1/14, 12:03 π.μ.

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΗΝΕΣ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΡΩΝΕ ΠΟΛΥ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΠΟΙΟΙ ΘΈΛΕΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ.ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΚΟΤΕΣ ΧΗΝΕΣ ΚΛΠ.ΕΙΧΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΧΗΝΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΗΝΑ,,,ΔΕΝ ΕΔΙΝΑΝ ΣΗΜΑΣΙΑ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ.Ο ΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ,,,,Η ΑΛΛΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΛΛΛΛΛΗ ΑΚΡΗ.ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΝΑ Ο ΠΩ,ΨΥΧΡΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ,ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΚΕΤΤΗ.ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΙΑ ΧΗΝΑ ΘΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ,ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΟΣ ΣΑΣ ΛΕΩ .ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩς ΑΛΗΘΙΝΟ,ΜΠΗΚΕ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΟΥΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΗΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ.ΕΚΑΝΑΝ 15 ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΚΛΩΣΣΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ 15.Η ....ΑΛΛΗ ....ΓΕΝΝΗΣΕ 10 ΑΥΓΑ ΈΚΑΤΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑ....ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ ΠΟΥΛΛΑΚΙΑ.Η ΧΗΝΑ ΑΥΤΗ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕ ΑΥΓΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ.ΕΚΤΟΤΕ Η ΧΗΝΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ....ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ.ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ .ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΗΝΕΣ. ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΛΙΜΝΟΥΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΗΝΕΣ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΧΑΡΕΣ ΟΤΑΝ ΑΛΑΖΑ ΤΟ ΝΕΡΟ. ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΓΑ (ΙΣΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑ). ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΩΣΗΣΕΙ Η ΧΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ. ΕΓΩ ΚΛΑΔΕΨΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΠΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΘΗΜΩΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΓΜΑ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΠΑΕΙ ΓΕΝΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΜΕ ΚΛΑΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ. ΟΣΟ ΚΛΩΣΣΑΕΙ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΑΜΦΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ ΞΕΘΩΡΙΑΖΟΥΝ. Ο ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΗΝΕΣ. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ ΟΙ ΧΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΑΣ, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ .....ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ....ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΑ ΧΟΡΤΟΚΟΠΤΙΚΑ ΓΛΥΤΩΝΕΙΣ ΚΟΠΟ ΚΑΙ....ΒΕΝΖΙΝΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Καλησπέρα σας , διάβασα τα πολύ διαφωτιστικα σχόλια για τις χήνες και επειδή για πρώτη φορά έβαλα χήνες στο αγρόκτημα μου , θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σήμερα 20/1/2017 είδα το πρώτο αυγό στην φωλιά της χήνας ,υπάρχει περίπτωση αν συνεχίσει να γεννησει και αλλά και τα κλωσησει να βγουν πουλιά η λόγω του χειμώνα δεν πρόκειται να είναι επιτυχημένη η γέννα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπύρο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μία μικρή λίμνη να γονιμοποιούνται, αλλιώς δεν γίνετε σωστή δουλειά... έχοντας παρατηρήσει την πράξη χωρίς νερό.... δυστυχώς δεν είχε κανένα αποτέλεσμα για απογόνους...νομίζω το έχω ξαναγράψει

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/1/18, 12:31 μ.μ.

      Καλημέρα , ευχαριστώ που μου απάντησες , ναι έχω τεχνητή λιμνούλα και καθημερινά είναι μέσα στο νερό και τις τελευταίες ημέρες βλέπω ότι γίνεται το ζευγάρωμα τους , η ερώτηση μου είναι εάν λόγω του κρύου της εποχής θα είναι επιτυχημένη η γέννα ή όχι ; Σημειωτέον είμαι από βόρειο Ελλάδα και σε υψόμετρο 450 μέτρων .Επίσης θα ήθελα να πω ότι όταν τις αγόρασα διάβασα ενδελεχώς ότι έχει ειπωθεί εδώ μέσα και ακολουθω κατά γράμμα τις συμβουλές .Και κάτι ακόμη έχω 2 αρσενικές και δύο θηλυκές χήνες ,όπου ο κυρίαρχος αρσενικός διώχνει το άλλο αρσενικό , θα ήταν καλύτερα να το απομονωσω το δεύτερο αρσενικό από τα άλλα ; Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  81. εχω δυο χηνες ζευγαρι και περση ηταν ενος ετους αρχησε η θυληκια να γενναει καθε δυο μερες και μετα απο ενα μηνα περιπου καθησε να κλωσησει . στο τελος βγηκε μονο ενα χηνακη αλλα νεκρο , τα υπολοιπα αυγα ηταν σαν βρασμενα και μερικα απο αυτα εσκασαν σα χειροβομβιδα . φετος αρχησε να γεννα απο τις αρχες του ιανουαριου αυτην την στιγμη υπαρχουν 22 αυγα αλλα δεν καθεται να κλωσησει , μια κοτα πηγε και καθησε στα αυγα για 10 μερες αλλα ο χηνος την τραυματησε πολυ ασχημα και για μερικες ημερες δεν πλησιασε η κοτα τωρα την ειδα παλυ να καθεται η κοτα μπωρει καποιος να μου πει αν θα βγουν τελικα χηνακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι διάβασα αλλά και από την εμπειρία μου θα πρέπει να μαζεύεις τα αυγά να τα τοποθετείς σε δροσερό μέρος ,νομίζω περίπου στους 15 βαθμούς κελσίου και αφού περάσουν το πολύ 7 ημέρες τότε να τα βάλεις να τα κλωσσησει η χήνα , ε;ν καθήσει φυσικά.Πςντως αυγά πάνω από μια εβδομαδα δεν κάνουν .Αφού κάθεται κλωσσα κότα σε αυτά πάρτα και Βάλτα να τα κλωσσησει η κότα σε μέρος που να μην έχει πρόσβαση η χήνα .Και εάν διάβασες τα πιο πάνω σχόλια οπωσδήποτε να έχεις νερό διαθέσιμο για να βουτάνε οι χήνες έτσι ώστε να ζευγαρώνουν σωστά και να παράγουν αυγά με σπορο

      Διαγραφή
  82. καλησπερα ειμαι ναοσ εδο και ληγεσ μερεσ αρχησαν η χινεσ και γενανε εχο σινοληκα 40 αωγα χινασ ποτε περηπου θα πιασουν να κατσου η χινεσ να κλοσι σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωριζετε κάποια θεραπεία για μια ασθενεια που παρουσιασαν 2 θηλυκες χηνες, δυσκολεύονται να περπατήσουν και τα πέλματα τους έχασαν το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους , περπατούν μεν αλλά με δυσκολία και μετα από λίγο που περπατούν κάθονται για αρκετή ώρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Τελικά κανεις δεν μου απάντησε στις πιο πάνω ερωτήσεις μου , οπότε βρήκα μόνος μου τις λύσεις και είπα να τις αναφέρω εδώ για όποιον μπει μέσα και ενδιαφέρεται.Οι χηνες κατά την ωοτοκια πρέπει να τρέφονται σωστά και όχι μόνο με καλαμπόκι και βοσκημα , τις έδωσα βιταμίνες με το νερό τους και αγόρασα μια πιο πλήρη τροφή με όλα τα στοιχεία που χρειαζονται κατά την ωοτοκια .Όσο για την επώαση των αυγών επειδή δεν κλωσσησαν οι χήνες μου έβαλα 5 αυγά τους και τα κλωσσησε για 29 μέρες μια γαλοπούλα που κάθησε από μόνη της και μετά για 2 μέρες σε κλωσσομηχανη και βγήκαν υγιή 3 χηνακια.Φοβηθηκα να τα αφήσω στην γαλοπούλα μήπως δεν τα δεχοταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Καλησπέρα σε όλους! Πριν δύο μήνες η χήνα που έχω κλώσσησε και έβγαλε 10 χηνάκια , τα οποία έως τώρα ήταν μια χαρά και ξαφνικά ένα-ένα χάνει την ισορροπία του, δεν μπορεί να περπατήσει και εν τέλει γυρίζει ανάποδα και ψοφάει.Να σημειωθεί ότι η ίδια χήνα πέρυσι είχε βγάλει 7 και ήταν όλα υγιέστατα.Ρώτησα τον κτηνίατρο τι μπορεί να συμβαίνει αλλά δεν γνωρίζει, μου έδωσε μόνο κάποιες βιταμίνες και ασβέστιο χωρίς αποτέλεσμα. Μήπως θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει σχετικά με το τι μπορεί να συμβαίνει....;;; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. εχω 4 χηνες . η μια ειναι αρσενικια και η τρις θηλικιες.μπορουν να κλοσεισουν ολλες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δηλαδη να πηδα ο χηνος(αρσενικος) της θηλικες

      Διαγραφή
    2. η σωστή γονιμοποίηση όπως γράφουμε παραπάνω γίνεται μόνο μέσα στον νερό, αλλιώς τζάμπα ο κόπος....

      Διαγραφή
  87. Μηπως ξέρετε γιατί η χηνα μου κάνει σκόρπια τα αυγά της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. μηπως ξερει καποιος να μου πει ενας αρσενικος χηνος με ποσα θυληκα αντοιστηχει?
    για να είναι γονιμα τα αυγα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Καλησπέρα. Η χηνα μου κάνει αυγά, πως θα ξέρω αν θα καθίσει να τα κλωσσησει;
    Έσπασα ένα και έχουν σπόρο μέσα.
    Να τα αφήσω στην φωλια ή να τα παιρνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασε και τα σχόλια πιο πάνω, όπως γράφουμε έχουν σπόρο εάν υπάρχει λιμνούλα με νερό και εάν είσαι σίγουρος θα πρότεινα να τα αφήσεις στην φωλιά

      Διαγραφή
  90. Καλημέρα σε όλους , ονομάζομαι Κωνσταντίνος και σκοπεύω να αγοράσω 2 χήνες ( αρσενική και θηλυκή ) διαβάζω τα σχόλιά σας με προσοχή και θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιον έμπορο η παραγωγό για να τα αγοράσω , μένω στην Σαλαμίνα και έχω μια αρκετά μεγάλη έκταση περιφραγμένη .6973949466 το τηλέφωνο μου , εάν θέλετε μου κάνετε αναπάντητη κλήση και σας τηλεφωνώ εγώ . Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Μπράβο σε όλους και στους ερωτώντες αλλα και σ αυτούς που απαντούν με τις εμπειρίες τους.
    Πολυ χρήσιμα ολα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Γίνετε αν δεν ένινε ζευγάρι η χίνα να παϊ με αλό αρσενικό η γηνετε να έχω ένα αρσενικό και δύο τρεις θηλυκά και να τα βατεβη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ανώνυμος15/7/20, 7:12 π.μ.

    καλημερα στην παρεα! πηρα ενα ζευγαρι χηνες, εχουν ξαναγεννησει. Εχω κλεισει ενα χωρο περιπου 30 τμ και τους εχω ενα βαρελι κομμενο με νερο. Ακομη (1,5 μηνες) δεν εχω δει αυγα. Φωλια δεν τους εχω κανει. Ερωτησεις: ποτε θα γεννησουν? τα αυγα τους θα κανουν για κλωσσημα? ειναι καποια καλη εποχη για αυτο? κλωσσα ή μηχανη? εκτος απο μια σκεπασμενη φωλια για τη χηνα (ισως ενα μισοβαρελο) πρεπει να τους φτιαξω κατι για τον χειμωνα ή θα καθισουν στο κρυο και τη βροχη? Ευχαριστω πολυ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. γειασας εχω μισο βαρελι κατα μηκος κομενο για λημνουλα, φτανει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω εάν είναι αρκετό, σε λίγο καιρό που θα αρχίσουν να γεννάνε θα πρέπει αν παρατηρήσετε εάν ζευγαρώνουν εκεί...

      Διαγραφή
  95. Γεια σας,
    θα ηθελα να ρωτησω τι συμβαινει οταν η θυληκια επιτηθεται στο αρσενικο και πιανονται απο το λαιμο σε σημειο να ματωνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Καλησπέρα σας σε τι ηλικία ο χηνος μπορεί να ζευγαρωσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Πως διατηρούνται τα αυγά της χήνας για να μην χαλάσουν αφού γεννάει κάθε 2 μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Καλημέρα....η χήνα μου έχει κάνει 20 αυγά...δεν ξέρω τι να κάνω γιατί πρώτη φορά έχω τέτοιο ζώο...έχει φτιάξει την φωλιά της από το πρώτο αυγό κιόλας κ τα τακτοποιεί όλα εκεί,όμορφα κ με σειρά...αναρωτιέμαι στα ποσά θα σταματήσει κ αν θα καθήσει..κ αν καθήσει μετά από τόσες μέρες εάν θα έχει αποτέλεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όπως έχουμε γράψει για να είναι γόνιμα τα αυγά, πρέπει να υπάρχει νερό (λίμνη), για να γίνει σωστά η γονιμοποίηση

      Διαγραφή
  99. Ανώνυμος23/2/23, 7:14 π.μ.

    Χαίρεται, έχω ένα ζευγάρι χήνες μέσα στο κοτέτσι τώρα και δύο χρόνια και με αυτό τον τρόπο βρίσκουμε αυγά γιατί τα έπαιρναν ποντικοί.
    Το θέμα είναι πως τώρα και δύο μήνες άρχισε η θηλυκή να γέννα αυγά και έχουν κατασκευάσει τις κότες στο τσίμπημα.
    Θα σταματήσει ποτέ αυτό ή πρέπει να τις χωρίσω οριστικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα