Συνδυασμοί τροφίμων

Συνδυασμοί τροφίμων

Βασική η ιδέα του συνδυασμού των τροφών είναι, ότι τα διαφορετικά είδη τροφών, είτε για λεύκωμα πρόκειται είτε για άμυλο, ή για λίπος, είτε πρόκειται για όξινη, αλκαλική, πικρή ή γλυκιά τροφή, απαιτούν ειδικά είδη ενζύμων για την πέψη τους. Όταν αναμιγνύονται σ' ένα γεύμα τροφές, που απαιτούν αντίθετα είδη ενζυμικής δράσης, παρεμποδίζεται η κατάλληλη πέψη τους.
Οι υγιεινιστές γιατροί βρήκαν ότι οι τροφές χωνεύονται πιο εύκολα όταν συνδυάζονται μ’ έναν τρόπο που είναι βιοχημικά αρμονικός. Όταν χρησιμοποιούνται οι αρχές του σωστού συνδυασμού των τροφών, βελτιώνεται η γενική σωματική κατάσταση, επειδή η εργασία του πεπτικού συστήματος καθίσταται πολύ ευκολώτερη.
Εάν ανήκετε σ' εκείνους που υποφέρουν με χρόνια πεπτικά προβλήματα, θα έχετε πολλά να κερδίσετε, κατακτώντας τις αρχές αυτές. Άτομα με κολίτιδα, γαστρίτιδα, εκκολπωμάτωση, προβλήματα χοληδόχου κύστεως, πεπτικά έλκη και υπερχλωριδρίαση, όταν μάθουν να συνδυάζουν σωστά τις τροφές τους, έχουν θαυμαστές αλλαγές στην κατάστασή τους. Όσο κι' αν φαίνονται πολύπλοκοι, σιγά – σιγά τους συνηθίζει κανείς και τους χειρίζεται, τους εφαρμόζει, με μεγάλη άνεση γίνονται ένα μέρος της καθημερινής ζωής. Δεν χρειάζεται να έχετε άγχος και νευρικότητα για το θέμα αυτό.

Να οι βασικοί συνδυασμοί τροφίμων:

  1. Μη τρώτε λευκώματα και άμυλα ταυτόχρονα. Δεν θα πρέπει λόγου χάρη να τρώτε τυρί και ταυτόχρονα πατάτες, ή με ζυμαρικά ή δημητριακά. Ο λόγος; Το στομάχι εκκρίνει ένα διαφορετικό είδος χυμού όταν τρώτε μια αμυλούχο τροφή (π.χ. πατάτες, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά κλπ.) και μια διαφορετική έκκριση όταν τρώτε μια λευκωματούχο τροφή (π.χ. κρέας, ψάρι, τυρί, αυγά, ξηρούς καρπούς, σπόρους κλπ.). Πραγματικά τα άμυλα και τα λευκώματα απαιτούν αντίθετα γαστρικά υγρά - το άμυλο απαιτεί ένα αλκαλικό γαστρικό υγρό, το λεύκωμα απαιτεί ένα όξινο γαστρικό υγρό για να χωνευτεί.
  2. Μην τρώτε όξινες τροφές και άμυλα ταυτόχρονα. Μη τρώτε λ.χ., χυμό πορτοκαλιών, και ταυτόχρονα ψωμί, φρυγανιές, τόστ, κλπ. Πιείτε τον χυμό 10 λεπτά πριν φάτε το αμυλώδες πρωινό. Ο λόγος είναι ότι ακόμη και τα αδύνατα οξέα καταστρέφουν την πτυαλίνη, το ένζυμο που είναι απαραίτητο για την χώνεψη των αμύλων. Όξινες τροφές είναι: γρέϊπ φρούτ, λεμόνια, πορτοκάλια, ξινά μήλα, ξινά σταφύλια, τομάτες, φράουλες, ξινά ροδάκινα κλπ...
  3. Μην τρώτε τα λίπη και τα λευκώματα στο ίδιο γεύμα. Όχι βούτυρα και λίπη (ελαιόλαδο, σπορέλαια, μαργαρίνες, φυτίνες κλπ.) σε μεγάλη ποσότητα όταν τρώτε τυρί, αυγά, κρέας, ψάρι κλπ. Ο λόγος είναι απλός: Το λίπος έχει ένα κατασταλτικό αποτέλεσμα πάνω στη γαστρική έκκριση. Μιας και τα περισσότερα λευκώματα περιέχουν το δικό τους ποσοστό λίπους χρειάζεται αρκετός χρόνος για να χωνευτούν από μόνα τους. Εάν χρησιμοποιήσετε στο ίδιο γεύμα πρόσθετα λίπη, καθυστερεί ακόμη περισσότερο η πέψη και δημιουργούνται δυσπεπτικές καταστάσεις. Τα βασικά λίπη είναι: βούτυρο, κρέμα, μαργαρίνη, αβοκάντο, ελαιόλαδο, σπορέλαια κλπ.
    (Σημ: Τα πολύ παχιά κρέατα είναι καλύτερα να ταξινομούνται ως λίπη, επειδή το περιεχόμενό τους σε λεύκωμα δεν αντισταθμίζει την βλάβη που προκαλείται από το περιεχόμενό τους σε λίπος. Ακόμα και τα λεγάμενα άπαχα κρέατα από τα οποία έχει απομακρυνθεί όλο το ορατό λίπος περιέχουν 12% με 15% λίπος).
  4. Μην τρώτε μαζί ζάχαρα και λευκώματα. Μην τρώτε μαζί π.χ. μπανάνες, ή χουρμάδες ή σταφίδες ή σύκα με τυρί ή ξηρούς καρπούς. Ο λόγος για το συνδυασμό αυτό είναι ο ακόλουθος: Οι ζάχαρες δεν υφίστανται καμμιά πέψη στο στόμα ή στο στομάχι, αλλά περνάνε γρήγορα και φτάνουν στο έντερο και χωνεύονται εκεί. Όταν τις τρώτε με λευκώματα ή άμυλα ή λίπη τα ζάχαρα κατακρατούνται στο στομάχι περιμένοντας τις άλλες τροφές για να χωνευτούν. Ενώ περιμένουν, αρχίζουν να παθαίνουν ζύμωση. Τα πεπτικά προβλήματα που προκύπτουν μπορεί να προκαλέσουν αέρια, ξυνίλες και άσχημη αναπνοή. Οι βασικές, σε φυσική κατάσταση ευρισκόμενες ζάχαρες είναι: Μπανάνες, πεπόνια, καρπούζια, χουρμάδες, σύκα, φρούτα ξερά, φρούτα φρέσκα, λωτοί, σταφίδες, κλπ.
    (Σημ. Η ζάχαρη σε φυσική κατάσταση είναι η ζάχαρη που βρίσκεται στη φύση - κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη. Πρέπει να τη διακρίνουμε από τη ραφιναρισμένη ζαχαρόζη (κοινή ζάχαρη).
  5. Μην τρώτε άμυλα και ζάχαρες στο ίδιο γεύμα. Οι ζάχαρες δεν χωνεύονται ούτε στο στόμα, ούτε στο στομάχι, αλλά στο λεπτό έντερο. Όταν τρώτε άμυλο μαζί με τη ζάχαρη, το ίδιο πράγμα συμβαίνει, που συμβαίνει όταν τρώτε λεύκωμα μαζί με τη ζάχαρη - η ζάχαρη κατακρατείται στο στομάχι ενώ περιμένει για το άμυλο να χωνευτεί (υφίσταται μιά μικρή υδρόλυση το άμυλο στο στομάχι) και προκαλείται ζύμωση.
  6. Τρώτε μόνο μια συμπυκνωμένη τροφή σε κάθε γεύμα. Μια συμπυκνωμένη τροφή είναι μια τροφή που δεν περιέχει σε μεγάλο ποσοστό νερό και είναι ≪πυκνή≫ ή μεγάλης περιεκτικότητας σε θερμίδες, λόγου χάρη, δημητριακά, κρέας, τυρί, ψάρι, ξηροί καρποί, σπόροι, σόγια, αυγά, όσπρια, αβοκάντο (κλπ. Δεν πρέπει να αναμίξετε ας πούμε κρέας και αυγά, ή τυρί και ξηρούς καρπούς, ή αυγά και γάλα. Γιατί; Τα λευκώματα διαφορετικών δομών και συνθέσεων απαιτούν διαφορετική χρονική στιγμή για την απελευθέρωση των εκκρίοεων ώστε να χωνευτούν καλά.
  7. Τρώτε σε κάθε γεύμα ή φρούτα ή λαχανικά (σαλάτα και βραστά) ή έστω λίγο φρούτο πριν τα λαχανικά. Όχι φρούτο μετά το γεύμα ενώ έχετε ήδη χορτάσει. Θα σας προξενήσει δυσπεψία.
  8. Μη τρώτε ζαχαρώδη φρούτα όπως είναι τα ξερά σύκα, οι σταφίδες, οι χουρμάδες, οι μπανάνες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα (ξερά) κλπ, ή μέλι, μαζί με όξινα φρούτα (π.χ. πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέϊπ φρούτ, κλπ.).
  9. Τα σαρκώδη φρέσκα λαχανικά όπως είναι το μαρούλι, τα αγγούρια, τα τρυφερά πράσινα φασολάκια, ο τρυφερός φρέσκος αρακάς, η μπάμια, το σέλινο, οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές, η λαχανίδα κλπ., θα πρέπει να λαμβάνονται γενναιόδωρα και με τα άμυλα (πατάτες, σκούρο ρύζι, φακές κλπ.) και με τα λευκώματα (π.χ. τυρί, ξηροί καρποί, σπόροι, ψάρι, κρέας κλπ.).
  10. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, και λιγοστέψτε την ποσότητα συμπυκνωμένων τροφών όπως είναι το ψωμί, δημητριακά, τυρί, κρέας, ζυμαρικά κλπ.
  11. Τα λίπη (βούτυρο, αβοκάντο, λάδια κλπ.) συνδυάζονται καλά με τα άμυλα, αλλά και με τα λευκώματα σε μικρότερο όμως βαθμό. Επειδή είναι βαριές τροφές θα πρέπει να τρώγονται με μεγάλη φειδώ.
  12. Είναι καλύτερο να τρώτε ένα είδος αμύλου ή λευκώματος οε κάθε γεύμα. Όχι δηλαδή δυό βαριά άμυλα ή δυό βαριά λευκώματα στο ίδιο γεύμα. Είναι καλύτερα να αποφεύγετε το ψωμί, όταν τρώτε βαριά άμυλα. Αν όμως δεν μπορείτε να το... στερηθείτε, φάτε λίγο μαύρο nυτιρoύχo ψωμί. Όταν φάτε τυρί ή ψάρι μη τρώτε ποτέ αυγά ή ξηρούς καρπούς στο ίδιο γεύμα.
  13. Τα καρπούζια και τα πεπόνια είναι καλύτερα να τρώγονται μόνα και στη συνέχεια να περνάνε 10-15 λεπτά τουλάχιστον για να φάτε λ.χ. τυρί ή ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι.
  14. Εάν τρώτε αμυλούχο γεύμα για μεσημέρι, φάτε λευκωματούχο για βραδινό ή τανάπαλιν. Παραδοσιακά έχουμε συνηθίσει ή έχουμε κακώς διδαχθεί να αναμιγνύουμε το καθετί σ' ένα γεύμα - άμυλο, ζάχαρες, λίπη και λεύκωμα, άφθονο λεύκωμα. Έτσι το πεπτικό σύστημα πλημμυρίζει από ένα σωρό ετερόκλιτα εδέσματα. Κανένα άλλο ζώο στη φύση δεν αναμιγνύει μ’ ένα τέτοιο τυχαίο και αδιάκριτο τρόπο τις τροφές του. Ούτε τα ζώα πού έχουν πεπτικά συστήματα όμοια με τα δικά μας.
    Πρέπει να τρώμε απλά, να φτιάχνουμε απλά και λιτά γεύματα όπως οι πρόγονοί μας, αποφεύγοντας τα πολύπλοκα γεύματα με τα λογής – λογής ετερόκλιτα εδέσματα που καταβροχθίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Με το σωστό συνδυασμό των τροφών και τα απλά λιτά γεύματα αποφεύγονται οι δυσπεψίες, ξυνίλες, δυσκοιλιότητες, αέρια και ενοχλήσεις.
    Που και που είναι πολύ ευεργετικό για τον οργανισμό να ξεκουραστεί για λίγο το πεπτικό σύστημα μένοντας κανείς μια μέρα μόνο με φρούτα ή με σαλάτες ή με ελαφρώς ατμοβρασμένα λαχανικά, όταν υπάρχουν πεπτικά ενοχλήματα. Τρώγοντας κανείς μόνο φρούτα ή λαχανικά ή ένα είδος τροφής σε κάθε γεύμα, τα ένζυμα και τα γαστρικά υγρά του οργανισμού του χρειάζονται ένα μίνιμουμ μόνο εργασίας.
    Τηρώντας κανείς τους βασικούς συνδυασμούς γλυτώνει βασικά από δυσπεψίες, φουσκώματα και γενικά πεπτικές διαταραχές. Επίσης όποιος τηρεί τους συνδυασμούς δεν γίνεται παχύσαρκος ή εάν είναι παχύσαρκος αδυνατίζει προοδευτικά. Εάν τηρείτε τους σωστούς συνδυασμούς η τροφή σας θα χωνεύεται καλύτερα και πιό εύκολα και το σώμα σας θα είναι ικανό να χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και τα μέταλλα των τροφών καλύτερα. Η επιτυχία των τελευταίων χρόνων της Δίαιτας της Μπέβερλυ Χίλλς έχει φέρει τους σωστούς συνδυασμούς στο προσκήνιο κι έγινε διάσημη.
    Τρώγοντας λοιπόν απλούς, μη πολύπλοκους συνδυασμούς τροφής μπορεί να βελτιώσετε σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που το πεπτικό σας σύστημα χωνεύει και απορροφά την τροφή που τρώτε. Οι κατάλληλοι συνδυασμοί τροφών αποτελούν μια διαιτητική εκλέπτυνση, μια διατροφική αβρότητα, αλλά παρ' όλα αυτά μπορεί να είναι μεγάλης σπουδαιότητας ειδικά για τους αρρώστους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα.

Σας αναφέρουμε τις βασικές ομάδες τροφών.

  1. Συμπυκνωμένα άμυλα: πατάτες, ψωμί, ρύζι, καλαμπόκι, κολοκύθα χειμωνιάτικη, σταρένια κράκερς, δημητριακά (στάρι, βρώμη, κριθάρι, κεχρί κλπ.) όσπρια, κάστανα, αράπικα φυστίκια. Ελαφρά αμυλώδη: πατζάρια, βολβοί, καρώτα, γογγύλια κλπ.
  2. Συμπυκνωμένα λευκώματα: Τυρί, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, γάλα, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, κάσιου, καρύδια, φουντούκια, ηλιόσποροι, κολοκυνθόσποροι, κουκουνάρι, σησάμι), σόγια κλπ.
  3. Συμπυκνωμένα λίπη: βούτυρο, ελιές, κρέμα γάλακτος, μαργαρίνες - φυτίνες, ελαιόλαδο, σπορέλαια, αβοκάντο.
  4. Όξινα φρούτα: Πορτοκάλια, μανταρίνια, γρέϊπ φρούτ, ανανάς, φράουλες, λεμόνια, ρόδια, ακτινίδια, τομάτες, ξινά μήλα, ξινά σταφύλια, ξινά δαμάσκηνα κλπ.
  5. Υπόξινα φρούτα: φρέσκα σύκα, αχλάδι, γλυκό κεράσι, ροδάκινο, το μήλο, βερύκοκκο, γλυκό δαμάσκηνο, παπάγια, νεκταρίνια, γιαρμάδες, καρπούζι, πεπόνι.
  6. Γλυκά φρούτα: Μπανάνες, σταφίδες, χουρμάδες, όλα τα ξερά φρούτα, λωτοί, ώριμο μάγκο, γλυκά σταφύλια.
  7. Στα μη αμυλώδη πράσινα λαχανικά: περιλαμβάνονται όλα τα χυμώδη λαχανικά χωρίς αναφορά στο χρώμα τους, είτε πράσινα, είτε κόκκινα, είτε κίτρινα είτε άσπρα τα οποία έχουν αξία για τις βιταμίνες τους και τα οργανικά τους άλατα αλλά δεν έχουν λευκώματα, λίπη και υδατάνθρακες ή έχουν σε πολύ μικρές ποσότητες. Τέτοια είναι το μαρούλι, σέλινο, κάρδαμο, σινάπι, μαϊντανός, λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι, κολοκυθάκι, φύλλα πατζαριών, μπάμια, μελιτζάνα, κόκκινο λάχανο, πράσινο αραποσίτι, ραδίκια γλυκά, σπαράγγια, πιπεριά γλυκιά, πράοα, κρεμμυδάκια, αγγινάρα, κάρδαμο, αντίδια, σέσκουλα, λαχανίδα κλπ. Αυτά τα λαχανικά ονομάζονται και ουδέτερες τροφές επειδή δεν είναι ούτε άμυλα ούτε λευκώματα. Σε ένα γεύμα, βοηθούν τα λαχανικά να ισορροπήσει είτε μια συμπυκνωμένη λευκωματούχος τροφή είτε ένα συμπυκνωμένο υδατάνθρακα. Είναι απαραίτητα στο καθημερινό διαιτολόγιο γιατί προσφέρουν νερό, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα όσο και κυτταρίνη που είναι απαραίτητη στον οργανισμό.

Τελειώνοντας θα αναφερθούμε ότι οξεοβριθείς τροφές (αναφέρονται και στο κεφάλαιο της οξέωσης ή υπαλκαλικότητας):

  1. Όλα τα δημητριακά (εκτός από το κεχρί).
  2. Κρέατα.
  3. Ψάρια.
  4. Κοτόπουλα.
  5. Τυριά.
  6. Γάλατα (εκτός για τα μωρά).
  7. Όλα τα προϊόντα αλευριού και άσπρης ζάχαρης, όλα τα φάρμακα, καφές, τσάι, ξύδι, οινόπνευμα.

Το ποσοστό των οξεοβριθών τροφών που πρέπει να λαμβάνουμε δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% της συνολικής λήψης τροφής γενικά.

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγιώτη Ε. Κουμεντάκη: "ΥΓΕΙΑ Ή ΑΡΡΩΣΤΙΑ; ΔΙΑΛΕΞΤΕ!

Διαβάστε ακόμη:Συνδυασμοί και χώνευση τροφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα