Οικολογικές παγίδες για επιβλαβή έντομα

Οικολογικές παγίδες για επιβλαβή έντομα

Παγίδες βλαβερών εντόμων

Από την άνοιξη μέχρι τέλος καλοκαιριού ο πληθυσμός των βλαβερών εντόμων για διάφορες καλλιέργειες αυξάνεται θεαματικά. Για τον έλεγχο και την καταπολέμησή τους κυκλοφορούν διάφορες παγίδες χρωματικές, κολλώδεις ή φερομονικές για να προσελκύουν τα διάφορα βλαβερά έντομα. Έχοντας κάποιες από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο κυρίως για το δάκο της ελιάς αποφάσισα να κάνω και διάφορα πειράματα για να δω τα αποτελέσματα τους. Διαβάζοντας ψάχνοντας και παρατηρώντας έμαθα ότι δεν χρησιμοποιούνται μόνο για το δάκο αλλά και για άλλα βλαβερά έντομα όπως για την μύγα της μεσογείου και διάφορα άλλα.

Δακοπαγίδες
Τις παγίδες για τον δάκο της ελιάς μπορούμε να τις φτιάξουμε και μόνοι μας με πλαστικά μπουκάλια νερών ή αναψυκτικών, κάνοντας τους 5-6 τρύπες προς το πάνω μέρος των μπουκαλιών με μια πρόκα για να εισχωρούν από εκεί τα έντομα.

Διάλυμα ελκυστικό για τον δάκο
Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας ή 20 γραμμάρια λίπασμα νιτρικής αμμωνίας, σε ένα λίτρο νερό και γεμίζουμε τα μπουκάλια μας μέχρι τα ¾ ή μέχρι κάτω από τις τρύπες που έχουμε κάνει. Τα έντομα που μπαίνουν μέσα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβγούν και συνήθως πνίγονται σε λίγη ώρα. Την παγίδα την κρεμάμε στην ανατολική μεριά του δέντρου. Η παγίδα προσελκύει τα έντομα μέσω της οσμής της νιτρικής αμμωνίας.

Άλλες παγίδες δουλεύουν ταυτόχρονα και με το χρώμα και το σχήμα τους που προσελκύει διάφορα έντομα. Υπάρχουν διάφορες μελέτες και δημοσιεύσεις πάνω σε αυτό.

Αλλάζοντας το δόλωμα, την νιτρική αμμωνία δηλαδή, έκανα κάποια πειράματα.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από μια κίτρινη παγίδα με ξύδι αντί για νιτρική αμμωνία. Δεν γνωρίζω ακόμα αν έπιασα και κάποια ωφέλιμα έντομα αλλά σίγουρα τα επιβλαβή υπερτερούν όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Η παγίδα κρεμάστηκε τέλη Απριλίου κάτω από μια αχλαδιά και έμεινε τέσσερις ημέρες μέχρι την φωτογράφηση της.

Κίτρινες οικολογικές παγίδες για επιβλαβή έντομα Κίτρινες οικολογικές παγίδες για επιβλαβή έντομα
Κίτρινες παγίδες για επιβλαβή έντομα Κίτρινες οικολογικές παγίδες για βλαβερά έντομα

Αλλάζοντας το δόλωμα με μπύρα η παγίδα προσελκύει τα σερσέγκια

Οικολογικές παγίδες για σερσέγκια

Συνταγή ελκυστικού δολώματος για επιβλαβή έντομα
1 φλιτζάνι ξύδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κομμένη φλούδα μπανάνας ή άλλου φρούτου
1 φλιτζάνι κρύο νερό

Ανακατέψτε τα υλικά καλά και γεμίστε τις παγίδες με αυτό.Αντικαταστήστε το υγρό με νέο όταν χρειαστεί.

Αυτοσχέδιες παγίδες για έντομα μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα και μόνοι μας, χρησιμοποιώντας ένα κενό πλαστικό μπουκάλι, κόβοντας στο πάνω μέρος και γυρνώντας το λαιμό του προς τα κάτω μέσα στο μπουκάλι. Βάζοντας αναψυκτικό τύπου cola προσελκύει και παγιδεύει τις σφήκες ή οποίες δεν μπορούν να βγουν πάλι έξω όπως βλέπεται και στη φωτογραφία.

Οικολογικές παγίδες για έντομα από πλαστικά μπουκάλια Οικολογικές παγίδες για έντομα από πλαστικά μπουκάλια

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σκιάχτρα-Προστασία από ζώα και πουλιά

Δημοσίευση σχολίου