Καμινέτο βιομάζας-γεννήτρια ρεύματος usb μικροσυσκευών (BioLite CampStove)

Καμινέτο βιομάζας-γεννήτρια ρεύματος usb μικροσυσκευών (BioLite CampStove)Πριν από λίγες μέρες παρέλαβα την μικρή σομπούλα BioLite CampStove https://eu.bioliteenergy.com/products/campstove-2

Καμινέτο βιομάζας-γεννήτρια ρεύματος

Είχα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της το Δεκέμβριο του 2011 και είχα γραφτεί σε λίστα αναμονής. Μετά τα μπλεξίματα με την UPS και το τελωνείο (αφού προς το παρόν δεν στέλνουν με ταχυδρομείο) την άνοιξα και την συναρμολόγησα ώστε να την δοκιμάσω ώστε να δω αν κάνει πράγματι αυτά τα οποία υπόσχεται.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καμινέτο που καίει βιομάζα (κομματάκια ξύλου,πριονίδια, πέλλετ ξύλου κτλ) και ταυτόχρονα παράγει μια μικρή ποσότητα ρεύματος ικανή να φορτίσει μικροσυσκευές(κινητά, mp3, φωτογραφικές, μπαταρίες, κλπ)

Καμινέτο βιομάζας-γεννήτρια ρεύματος usb μικροσυσκευών (BioLite CampStove)

Το πρωτοποριακό είναι το πάντρεμα των δύο τεχνολογιών καύση με αεριοποίηση της βιομάζας και παραγωγή ρεύματος με θερμοστοιχείο Πελτιέ στην συγκεκριμένη περίπτωση της εταιρείας TEG Power (https://www.tegmart.com/).
Για όσους ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν κάτι παρόμοιο μπορούν να πάρουν ιδέες από το youtube και παρόμοιες σελίδες.

Καμινέτο βιομάζας-γεννήτρια ρεύματος usb μικροσυσκευών (BioLite CampStove)

Συναρμολογείται πολύ εύκολα και χρειάζεται μια πρώτη φόρτιση για περίπου δύο ώρες η εσωτερική του μπαταρία(χρησιμεύει για την λειτουργία του ανεμιστήρα μέχρι να ξεκινήσει το θερμοστοιχείο να παράγει ρεύμα).Έχει δύο ταχύτητες περιστροφής ώστε να ρυθμίζει την ένταση της φωτιάς και της φόρτισης.Η έξοδος φόρτισης (Max συνεχόμενα: 2W @5V, στιγμιαία: 4W @5V) έχει βύσμα usb όπου μπορούμε να προσαρμόσουμε το καλώδιο φόρτισης της μικροσυσκευής μας. Η ένταση της φωτιάς ανάλογα με την ταχύτητα του ανεμιστήρα μπορεί να φτάσει τα 3.4 kW (χαμηλά) έως 5.5 kW (ψηλά).Με δυνατά τον ανεμιστήρα και γεμάτο κλαδάκια ξύλου μπορεί να βράσει ένα λίτρο νερό σε πέντε λεπτά.

Καμινέτο βιομάζας-γεννήτρια ρεύματος usb μικροσυσκευών (BioLite CampStove)

Καμινέτο βιομάζας-γεννήτρια ρεύματος usb μικροσυσκευών (BioLite CampStove)Καμινέτο βιομάζας-γεννήτρια ρεύματος usb μικροσυσκευών (BioLite CampStove)

Το μόνο αρνητικό του είναι η υψηλή τιμή του αλλά ελπίζω να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και σχεδιασμού για μια αντίστοιχη χειροποίητη συσκευή μεγαλύτερη και ποιό αποδοτική.

Το youtube φιλοξενεί πάρα πολλές παρόμοιες μηχανές κατασκευασμένες από μερακλήδες χομπίστες.

Νέες παραπομπές σε αντίστοιχα προϊόντα:

Kryotherm είναι η εταιρεία που παράγει τα θερμοστοιχεία και δείχνει μια κατασκευή σαν βάση ψύξης ανεμιστήρα για φορητό υπολογιστή που προσαρμόζεται στα τοιχώματα μιας ξυλόσομπας και παράγει ρεύμα 12 βολτ, 25 βατ και μπορεί να τροφοδοτεί συνεχώς(όσο λειτουργεί η σόμπα) μικροσυσκευές 12 βολτ ή με κατάλληλη διάταξη να φορτίζει συστοιχία μπαταριών.
http://www.kryotherm.ru/

Διαβάστε ακόμη:Rocket stove-Οικονομική φορητή λύση για μαγείρεμα

3 σχόλια:

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα