Περιττή η εγχείρηση μηνίσκου

Περιττή η εγχείρηση μηνίσκου

Η εγχείριση στον μηνίσκο δεν είναι απαραίτητη

Η εγχείριση στον μηνίσκο είναι μία από τις επεμβάσεις που γίνονται συχνότερα, όμως σύμφωνα με νέα μελέτη τελικά φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητη!
Ερευνητές από το Κεντρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι στη Φινλανδία διαπίστωσαν ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα άτομα που υποβάλλονται σε επέμβαση στον μηνίσκο είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνη που παρουσιάζουν τα άτομα που την αποφεύγουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 146 ασθενείς ηλικίας από 35 έως 65 ετών, από τους οποίους οι μισοί υπεβλήθησαν σε επέμβαση μηνίσκου. Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση για την αξιολόγηση της κατάστασής τους, ωστόσο το δεύτερο σκέλος της διαδικασίας, που πραγματοποιείται για θεραπευτικούς λόγους, έγινε μόνο στους μισούς ασθενείς.
Μάλιστα, σε όλους τους ασθενείς έγινε αναισθησία, ώστε να μην γνωρίζουν αν υπεβλήθησαν σε πραγματική επέμβαση και έτσι να μην επηρεαστεί η κρίση τους σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, μετά από διάστημα δώδεκα μηνών όλοι οι ασθενείς παρουσίαζαν σχεδόν τα ίδια επίπεδα βελτίωσης, ανεξάρτητα από το αν είχαν κάνει την επέμβαση, ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που είχαν κάνει εγχείριση και σε εκείνους που την είχαν αποφύγει.
Μάλιστα, οι τελευταίοι αισθάνονταν επίσης λιγότερο πόνο όταν γυμνάζονταν, ενώ οι διαφορές που μπορεί να υπήρχαν τον πρώτο καιρό ανάμεσα σε εκείνους και τους υπόλοιπους είχαν εξαφανιστεί στο τέλος του πρώτου χρόνου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ακριβή και στηρίζουν προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η αρθροσκόπηση δεν είναι σε όλους αποτελεσματική.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο δρ Teppo Jarvinen, η κλινική πρακτική μπορεί να μην αλλάξει, καθώς κάποιοι γιατροί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ορισμένες διαδικασίες που τους είναι πολύ οικείες στην πραγματικότητα είναι παραπλανητικές. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάποιοι γιατροί έχουν την τάση να συγχέουν αυτά που πιστεύουν με αυτά που γνωρίζουν».

Πηγή:Ναυτεμπορική - Ερευνα: Περιττή η επέμβαση μηνίσκου

Διαβάστε ακόμη:Επουλωτικά αναπλαστικά βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα