Κατασκευή αυτόματης ποτίστρας πουλερικών

αυτόματη ποτίστρα πουλερικών

Φτιάχνω αυτόματη ποτίστρα για κότες

Σήμερα αποφάσισα να αλλάξω τα κλασικά δοχεία νερού των πουλερικών μου που λερώνονταν πολύ εύκολα και βρώμιζε το νερό τους. Σκέφτηκα να αξιοποιήσω ένα άδειο πλαστικό βαρελάκι εμφιαλωμένου νερού 10 λίτρων από αυτά που τοποθετούν σε κάποια γραφεία και καταστήματα σε ειδικό μηχάνημα που το προσφέρει ζεστό ή κρύο.
Τα άδεια βαρελάκια αυτά τα επιστρέφουν πίσω στην εταιρεία εμφιάλωσης αλλιώς υπάρχει κάποια μικρή χρέωση. Έμένα μου έδωσε ένα τέτοιο βαρελάκι ένας φίλος για να δοκιμάσω την πατέντα μου.
Τα δοχεία αυτά βγαίνουν και σε μεγαλύτερο μέγεθος περίπου 19 λίτρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτά.

αυτόματη ποτίστρα πουλερικών

Για την κατασκευή της αυτόματης ποτίστρας πουλερικών θα χρειαστούμε:

  • Ένα άδειο βαρελάκι 10 ή19 λίτρων (δωρεάν)
  • Μια αυτόματη πιπίλα πουλερικών (από κατάστημα εμπορίας κτηνιατρικού εξοπλισμού,κόστος περίπου 1,5€)

αυτόματη ποτίστρα πουλερικών

- Μια πιπέτα πολυαιθυλενίου Φ16 (από κατάστημα γεωργικών εφοδίων,κόστος περίπου 0,5€ -αν δεν κάνω λάθος ,τα αγόρασα πριν χρόνια)

αυτόματη ποτίστρα πουλερικών

- Ένα βανάκι πολυαιθυλενίου Φ16 ,λίγα μέτρα σωλήνα Φ16 και μια μούφα για σύνδεση με μια βρύση (από κατάστημα γεωργικών εφοδίων,κόστος περίπου 4€) - χωρίς φωτογραφία

αυτόματη ποτίστρα πουλερικών

αυτόματη ποτίστρα πουλερικών

Ξεκινάμε βγάζοντας το καπάκι του δοχείου το οποίο δεν ξεκουμπώνει αλλά βγαίνει πιέζοντας το προς τα έξω με ένα κατσαβίδι.Το καπάκι στο κέντρο του έχει μια διάφανη τάπα που αν την πιέσουμε προς το εσωτερικό του μπουκαλιού βγαίνει.Αυτή την τάπα θα την ξαναβάλουμε πάνω στο καπάκι αλλά αυτή τη φορά από την εξωτερική πλευρά.Τώρα σε αυτή τη διάφανη τάπα κάνουμε μια τρύπα με ένα τρυπάνι λίγο μικρότερη από τη διάμετρο της αυτόματης ποτίστρας.Κατόπιν βιδώνουμε την ποτίστρα πάνω στη διάφανη τάπα μέχρι να τερματίσει το σπείρωμα.

Τώρα παίρνουμε το δοχείο και το γυρίζουμε ανάποδα και στο κέντρο της βάσης του κάνουμε μια τρύπα τέτοια ώστε να περάσει το σπείρωμα της πιπέτας βιδωτά σχεδόν, χωρίς μεγάλο κενό. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα εργαλείο ώστε να μας βοηθήσει να βιδώσουμε το πλαστικό περικόχλιο μέσα από το δοχείο στην πιπέτα. Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο σωληνωτό στο οποίο θα θηλυκώνει ακριβώς το πλαστικό περικόχλιο της πιπέτας και να είναι περίπου 40 εκατοστά μακρύ. Αυτό το εργαλείο το έφτιαξα από ένα κομμάτι σωλήνα PVC ηλεκτρολογικό που είχα περίσσευμα. Το άκρο του σωλήνα το ζέστανα με ένα πιστόλι ζεστού αέρα μέχρι να μαλακώσει και να μπορέσω να πιέσω μέσα του το περικόχλιο της πιπέτας. Όταν κρύωσε ο σωλήνας έιχα το εργαλείο μου έτοιμο και είχε πάρει ακριβώς το σχήμα του περικοχλίου.

αυτόματη ποτίστρα πουλερικών

Περνάμε την πιπέτα από την τρύπα της βάσης και από το εσωτερικό του δοχείου μας βάζουμε το σωληνωτό με το περικόχλιο και το σφίγγουμε.
Στην άλλη άκρη της πιπέτας από την εξωτερική πλευρά του δοχείου περνάμε το σωλήνα πολυαιθυλενίου Φ16 το βανάκι και τη μούφα για την σύνδεση μας με την παροχή νερού μας. Τέλος πιέζουμε το καπάκι με την πιπίλα να μπει στη θέση του στο δοχείο και η αυτόματη ποτίστρα μας είναι έτοιμη.

αυτόματη ποτίστρα πουλερικών

Μένει να την σταθεροποιήσουμε ανάποδα από κάπου ψηλά και στο κατάλληλο ύψος ώστε να την φτάνουν οι κότες. Αφού την στερεώσουμε στη θέση της ανοίγουμε την βρύση ώστε να γεμίσει το δοχείο με νερό. Ο αέρας που είναι παγιδευμένος στο δοχείο φεύγει σταδιακά από το σημείο που έχουμε βιδώσει την πιπέτα και το δοχείο γεμίζει μέχρι επάνω. Ακόμα στο δοχείο πρόσθεσα και ένα φλυτζανάκι του καφέ με ενεργοποιημένους Ενεργούς Μικροοργανισμούς (ΕΜα) για την καλή υγεία των πουλερικών και την προστασία του νερού από τη δημιουργία αλγών(πρασινάδας). Παρόλο που το δοχείο είναι διάφανο και το βλέπει ο ήλιος όταν έχει μέσα και λίγους ΕΜα δεν πρασινίζει ποτέ.

αυτόματη ποτίστρα πουλερικών

Σημειώσεις:
- Το καφετί χρώμα του νερού οφείλεται στους ΕΜα και όχι σε βρώμικο νερό
- Μια τέτοια πιπίλα είναι αρκετή για δέκα κοτόπουλα
- Για μικρά κοτοπουλάκια χρειάζεται άλλη πιπίλα και μικρότερο ύψος ποτίστρας

Διαβάστε ακόμη:Κατασκευή ξεπουπουλιάστρας πουλερικών

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/12/11, 10:29 μ.μ.

    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΣΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ.ΕΥΓΕ!
    ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣ,ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΜΑ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΠΟΙΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.ΕΝΑΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ χρησιμοποιώ ΕΜ της εταιρείας
    http://www.emhellas.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/12/11, 5:05 μ.μ.

    Ρε παιδιία τί ακριβώς είναι οι ΕΜ??? Ελπίζω όχι κάποιο φάρμακο κτλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι ένα ειδικό διάλυμα 80 ενεργών μικροοργανισμών ,για περισσότερες πληροφορίες κοίτα στον παραπάνω ιστότοπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΣΑΝ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΣΕ ΚΟΤΕΣ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑΙΖΩ ΠΕΡΙΠΟΥ 15-20 ΚΟΤΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΕΙΠΩ 15-20 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΜΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΗ? ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΙΣ ΤΑΙΖΩ ΑΝΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ. ΟΧΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΔΟΧΕΙΟ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΒΑΓΓΕΛΗΣ. ΤΡΙΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεία σου Βαγγέλη, Δυστιχώς ένα τέτοιο σύστημα στοιχίζει πολύ ακριβά και έγω πρωσοπικα δεν νομίζω ότι αξιζει για τόσοι μικρή μερίδα πουλιων. Για πιο λόγο δεν θέλεις να τρώνε συνεχώς? μπορείς να βάλεις μεγάλες ταιστρές και φυσικά θα μπορείς να λείπεις. Με το νερό σίγουρα είναι πολύ ευκολό και με υλικά που έχεις στο σπίτι θα πληρώσεις μόνο μια ποτίστρα με αντίβαρο (με φλοτερ μαζέυει βρώμα απο τις μύτες των πουλιων και μυρίζει το νερό και μετά ξεκινούν τα προβλήματα) Θέλω λοιπόν να μου πεις στο σκεπτικό σου και να προσπαθίσω να σε βοηθήσω πιο αναλυτικά. Άλλα σίγουρα με αυτοματισμο και χρονοδιακόπτες θέλεις πολλά και συνήθως πέφτεις και σε τεχνικά λάθη υλικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το θέμα της αυτόματης τροφοδοσίας των παραγωγικών ζώων αποσχολεί όλους μας ,είτε είμαστε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες εκτροφείς.Δυστυχώς όπως έγραψε και ο Αγγελής(με μεγάλη χαρά να τον καλοσωρίσω από την μεριά μου στην συγγραφική ομάδα) τα έτοιμα συστήματα είναι πανάκριβα και δεν βολεύουν τους ερασιτέχνες.Μπορείς να πάρεις ιδέες από ιδιοκατασκευαζόμενα συστήματα μερακλήδων-πατεντιάρηδων στο διαδίκτυο.Δυστυχώς δεν υπάρχουν στην Ευρώπη από όσο ξέρω εταιρείες που να προσφέρουν έξυπνα και φθηνά εργαλεία,βοηθήματα και γενικότερα εφόδια για ερασιτέχνες μικροπαραγωγούς και εκτροφείς.Ελπίζω σε λίγο καιρό να καταφέρουμε να φτιάξουμε μια τέτοια συνεταιριστική εταιρεία στην Κομοτηνή μαζί με την ομάδα εθελοντών και τεχνικών που στηρίζει τους συνεργατικούς αστικούς λαχανόκηπους Κομοτηνής και να βοηθήσουμε όπου μπορούμε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημήτρη ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή! θα ήταν τέλειο πραγματικά αν θα μπορούσατε να το κάνετε με την ομάδα σας. Θα βοηθούσε πάρα πολύ κόσμο. Στο μέλλον θα ανεβάσω και εγώ κάποια συστήματα για τροφοδοσία νερού/φαγητού και φτηνές λύσεις γιατί το έχουμε ανάγκη και από θέμα κόστους άλλα και να λυθούν τα χέρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΒΑΓΓΈΛΗ , αν θέλεις να ταίζεις τις κότες σου αυτόματα δες το κάτωθι link που αφορά αυτόματη προγραμματιζόμενη ταίστρα, βασίκα είναι για σκυλιά και γάτες αλλά έχει δοκιμαστεί και σε κότες, περιστέρια κλπ.

    http://www.theoharidis-sa.gr/items.php?id=287&cat=88

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα