Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Κατασκευή ηλιακού φούρνου

Ο ηλιακός φούρνος της Maria Telkes
Ο περιγραφόμενος ηλιακός φούρνος σχεδιάστηκε από την dr. Maria Telkes περίπου το 1950.Αυτός ο φούρνος εύκολα πιάνει τους 300 R βαθμούς και θα άγγιζε ακόμα και τους 400 R σε ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Δεν είναι απαραίτητο να τον προσανατολίζετε συνεχώς καθώς ο φούρνος είναι αρκετά αποδοτικός που δουλεύει ακόμη και όταν δεν στοχεύει ακριβώς τον ήλιο.
Προτείνεται η κατασκευή τέτοιων φούρνων σε σχετικά μεγάλη κλίμακα γιατί η ηλιακή ενέργεια είναι διάχυτη. Χρειάζεται έναν αρκετά μεγάλο ανακλαστήρα και μια μεγάλη γυάλινη επιφάνεια (για το γυάλινο καπάκι ) για να αναπτυχθούν θερμοκρασίες ικανές για εύκολο μαγείρεμα. ( Ο φούρνος στα παρακάτω σχέδια εχει γυάλινο καπάκι επιφάνειας 24” x 26” (61cm x 67cm). Παρακάτω θα δώσουμε οδηγίες για το πώς να προσαρμόσετε το μέγεθος και τον σχεδιασμό αναλόγως το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκεστε.)

Αυτός ο ηλιακός φούρνος αποδίδει καλά γιατί συνδυάζει μερικά σημαντικά σχεδιαστικά κριτήρια:

  • Το κουτί του (χώρος μαγειρέματος) περιβάλλεται από ανακλαστήρες, οι οποίοι κατευθύνουν το ορατό φώς στο εσωτερικό του, διαμέσου ενός γυάλινου καλύμματος (γυάλινο καπάκι). (Σε μια ηλιόλουστη μέρα κάθε τετραγωνικό πόδι ( 33cm x 33cm) γης δέχεται περίπου 200-300 btu ενέργειας την ώρα. Ένα btu είναι η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να ανεβεί η θερμοκρασία σε 0,454 κιλά (1 pound) νερού κατά έναμιση βαθμό περίπου από 3.8°C σε 4.4°C)
  • Το κουτί είναι καλά μονωμένο και σχετικά αεροστεγές
  • Η γυάλινη επιφάνεια είναι σε γωνια 60ο μειώνοντας την περίπτωση σκίασης. Διπλά φύλλα τζαμιού είναι σαφώς καλύτερα καθώς ο αέρας μεταξύ τους βοηθάει στην μόνωση του κελύφους.
  • Το κέλυφος είναι εσωτερικά ντυμένο με μεταλλικό φύλλο και βαμμένο εντελώς μαύρο έτσι ώστε το ορατό φως να απορροφάται ικανοποιητικά και να μετατρέπεται σε υπέρυθρη ενέργεια και θερμότητα. Η υπέρυθρη ενέργεια απορροφάται από το τζάμι και η διαφυγή της επιβραδύνεται από την μόνωση στα εσωτερικά τοιχώματα ώστε η θερμότητα να χάνεται αργά και η εσωτερική θερμοκρασία να αυξάνει.
  • Το σκέυος τοποθετείται πάνω στο μεταλλικό δάπεδο της κατασκευής και έτσι η θερμότητα μεταφέρεται σε αυτό επαγωγικά από την επαφή αλλά και με την διάδοση από τον ζεστό αέρα.

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Πώς να σχεδιάσεις ένα ενεργειακό ηλιακό φούρνο
Ακολουθεί ένας απλός αλλά και αποτελεσματικός τρόπος για να σχεδιάσεις ένα ηλιακό φούρνο:

  • Σκέψου για τί μαγείρεμα (τι θα μαγειρεύεις) θα τον χρησιμοποιείς συνήθως
  • Σκέψου πόσο γρήγορα χρείαζεται να μαγειρευτεί το φαγητό σου
  • Σκέψου πόσα btu χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις. (Σαν χονδρικό κανόνα υπολόγισε ότι χρείαζεσαι περίπου 150 btu ανα ώρα και ανα μισόκιλο φαγητού για να ετοιμαστεί το φαγητό σε λογικό χρονικό διάστημα)

Αναλόγως το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεσαι ο φούρνος θα δέχεται περίπου 200 – 300 btu ανά τετραγωνικό πόδι (33εκ x 33εκ) ανά ώρα. Μόνο το 30% περίπου της ενέργειας αυτής στην πραγματικότητα θα μαγειρέψει το φαγητό.
Οπότε διαστασιολόγηστε την κατασκευή σας αντίστοιχα. Για παράδειγμα : ένας φούρνος με συνολική επιφάνεια εισερχόμενου ηλιακού φωτός 10 τετρ. ποδιών (περίπου 1m2) δέχεται περίπου 2.000 btu κάθε ώρα, έχει απόδοση περίπου 30% και έτσι μόνο 660 btu στην πραγματικότητα θα «μαγειρέψουν». Τα 660 btu διά 150 ισούται με 4,4 , άρα περίπου 2,2 κιλά φαγητού ( συμπεριλαμβανομένου του νερού ) μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα σε μία ώρα. Για να πετύχετε αυτό το αποτέλεσμα σιγουρευτείτε ότι:

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Τα παραπάνω σχέδια δείχνουν τις διαστάσεις των κομματιών που αποτελούν το κέλυφος (φούρνο)

  1. Η προσπίπτουσα ακτινοβολία είναι όσο το δυνατό πιο κάθετα στην επιφάνεια του τζαμιού. Αν στοχέυετε κατευθείαν στον ήλιο θα μεγιστοποιήσετε την απόδοση των κατόπτρων (ανακλαστήρων).Η μεγαλύτερη ποσότητα φωτός θα οδηγηθεί στο εσωτερικό του φούρνου. Για αυτό λάβετε υπόψη αν η ανάγκη μαγειρέματος είναι μεγαλύτερη του καλοκαιρινούς ή τους χειμερινούς μήνες.
    Για να υπολογίσετε την γωνία του ήλιου σε σχέση με τον ορίζοντα αφαιρέστε το γεωγραφικό πλάτος από το 90. Προσθέστε 23,5 και θα βρείτε την υψηλότερη θέση του ήλιου το καλοκαίρι. Αφαιρώντας 23,5 θα βρείτε την κατώτερη θέση του ήλιου τον χειμώνα.
    Για παράδειγμα, δεδομένου γεωγραφικού πλάτους 44 μοίρες βόρεια, το υψηλότερο σημείο της τροχιάς του ήλιου το καλοκαίρι θα είναι στις 69,5 μοίρες από τον ορίζοντα και το χαμηλέτρο σημείο τον χειμώνα στις 22,5 μοίρες. Αν λοιπέν το μαγείρεμα στον φούρνο γίνεται κυρίως το καλοκαίρι καλό είναι το τζαμι του φούρνου να έχει κλίση περίπου 60 μοιρών.
  2. Οι ανακλαστήρες βρίσκονται υπό γωνία 120 μοιρών σε σχέση με το τζάμι του φούρνου δηλαδή σε γωνία 30 μοιρών προς τις προσπίπτουσες ηλιακές ακτίνες. Θα πρέπει να έχουν τόσο μήκος όσο η γυάλινη επιφάνεια, καθώς αν είναι μεγαλύτεροι, θα κατευθύνουν το φώς στον απέναντι ανακλαστήρα.
  3. Κατασκευάστε το κέλυφος καλά μονωμένο , όσο το δυνατό πιο αεροστεγές και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα χρησιμοποιείστε διπλό τζάμι. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο όταν βρίσκεστε σε ψυχρά κλίματα με πολλούς ανέμους. Μόνωση από χαρτόνι και αλουμινόχαρτο είναι ικανοποιητική. Καλές μονώσεις είναι ακόμη η στάχτη, το κάρβουνο, φελιζόλ, κλπ.
  4. Βάψτε το εσωτερικό μαύρο. Χρησιμοποιήστε ένα μάυρο ή σκούρο σκέυος μαγειρέματος κατευθείαν πάνω στον πάτο του φούρνου για να έχετε μεταφορά θερμότητας και από επαγωγή αλλά και διάδοση . (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γυαλιστερές εσωτερικές επιφάνειες που θα κατευθύνουν τις ακτίνες πάνω στο μαύρο σκεύος, θα κατευθύνουν όμως και κάποιες εκτός).
  5. Καθώς ο ζεστός αέρας ανυψώνεται το καλύτερο, θεωρητικά , μέρος για την πόρτα του φούρνου θα ήταν από κάτω, πράγμα λίγο δύσκολο. Μια καλή λύση είναι στο πίσω μέρος της κατασκευής.
  6. Να θυμάστε ότι θερμότητα και θερμοκρασία είναι δύο διαφορετικά μεγέθη. Η θερμότητα είναι η ποσότητα της ενέργειας διαθέσιμη για το μαγείρεμα . Η εσωτερική θερμοκρασία είναι οι βαθμοί στους οποίους η ποσότητα θερμότητας που κερδίζουμε, με αυτή που χάνεται είναι σε ισορροπία. Είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετά υψηλή θερμοκρασία και αρκετή θερμότητα για γίνει το μαγείρεμα.
  7. Η επιφάνεια την οποία πολλαπλασιάζουμε με 200 έως 300 btu ανά ώρα δεν είναι αυτή των ανακλαστήρων. Είναι η ικανή επιφάνεια της συλλεγόμενης ακτινοβολίας (διάγραμμα Α).

Τα ακόλουθα σχεδιαγράμματα δείχνουν πώς να κατασκευάσετε έναν μέτριο προς μεγάλο φούρνο Telkes. Ο συγκεκριμένος είναι φτιαγμένος από μοριοσανίδα ή μεταλλικά φύλλα. Να θυμάστε ότι όσο μεγαλύτερη η μάζα των υλικών τόσο μεγαλύτερη θερμότητα θα απορροφούν, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα. Ένας φούρνος μικρότερης μάζας θα θερμανθεί πολύ γρηγορότερα. Είναι επίσης δυνατό να κατασκευάσετε το κέλυφος του φούρνου από σκραπ, όπως μεταλλικά δοχεία.

Πώς να κατασκευάσετε τον ηλιακό φούρνο από μοριοσανίδα

Ξεκινήστε από το κέλυφος. Στην εξεταζόμενη περίπτωση χρησιμοποείται μοριοσανιδα ½ ίντσας (12χιλ) . Κόψτε όλα τα κομμάτια όπως δείχνουν τα σχεδιαγράμματα. Μπιζουτάρετε τις ακμές που ακουμπά το τζάμι σε γωνία 30ο. Κόψτε την πόρτα στο πίσω μέρος ή στα πλαινά. Σε καθε ακμή τοποθετούμε κόλλα και τις καρφώνουμε.

Το γυάλινο καπάκι τοποθετείται από πάνω και συγκρατείται από την μόνωση η οποία καλύπτει όλες τις εσωτερικές ξύλινες επιφάνειες. Μπορείτε να καρφώσετε ή να κολλήσετε φελιζόλ στα τοιχώματα ή να «χτίσετε» την μόνωση των 2,5 εκ από αλλεπάλληλα στρώματα χαρτονιού ( από χαρτόκουτα) και αλουμινόχαρτου. Στην δεύτερη περίπτωση κολλήστε τα με κάποιου είδους τσιμεντόκολλα και όχι ατλακόλ διότι συμπεριφέρεται καλύτερα στην υγρασία. Μεγάλες ροδέλες με καρφιά ή βίδες θα βοηθήσουν να στερεωθεί το χαρτόνι στα τοιχώματα.

Να θυμάστε ότι πρέπει να μπιζουτάρετε την μπροστινή και πίσω μόνωση . Επικαλύψτε την μόνωση με αλουμινόχαρτο με την γυαλιστερή του επιφάνεια πρός το εσωτερικό του φούρνου. Προσέξτε να το εφαρμόσετε πάνω στο χαρτόνι οσο γίνεται καλύτερα προκειμένου να αποφύγετε την διαφυγή υγρασίας προς το χαρτόνι. Βάψτε τώρα όλο το εσωτερικό με μαύρο ματ υδρόχρωμα. Αφήστε τον φούρνο στον ήλιο για κανά δυο μέρες ώστε να «καούν» τυχόν αέρια από την μπογιά πριν τον χρησιμοποιήσετε.

Τα φτερά των ανακλαστήρων που στην περίπτωση μας είναι από κοντραπλακέ ½ ίντσας πρέπει να στηρίζονται με κάποιου είδους στηρίγματα. Το εσωτερικό των ανακλαστήρων πρέπει να είναι καλυμμένο από αλουμινόχαρτο ή παρόμοιο υλικό.
Το κέλυφος λειτουργεί καλύτερα καλυμμένο με δύο φύλλα γυαλιού και ένα όμως θα κάνει την δουλειά μας. Κολλήστε το τζάμι χρησιμοποιώντας ένα σφραγιστικό όπως σιλικόνη. Η σιλικόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αποστάτης μεταξύ των δύο φύλλων γυαλιού.Αφήστε ένα μόνο πολύ μικρό κενό ώστε να μπορεί να διαφύγει ο ζεστός αέρας και να μην δημιουργηθεί υψηλή πίεση μεταξύ των τζαμιών.

Θυμηθείτε ότι το μαύρο σκεύος (όσο το δυνατό μικρότερης μάζας ) θα πρέπει να τοποθετηθεί πάνω σε μια μαύρη κόλλα ψησίματος ή μια μαύρη μεταλλική επιφάνεια. Φροντίστε το πορτάκι να εφαρμόζει καλά για να μην υπάρχουν απώλειες. Ο φούρνος δεν μπορεί να ζεσταθεί όταν υπάρχει μεγάλη διαρροή αέρα.
Ακολουθώντας τα παραπάνω θα επιτύχετε να φτιάξετε έναν φούρνο που θα ανεβάζει θερμοκρασία 150 °C ακόμα και γεμάτος φαγητό. Σε ζεστές μέρες η φασολάδα θα γίνεται γρήγορα , το ψωμί θα ψήνεται και θα ροδίζει, το κοτόπουλο θα γίνεται τραγανό και οι τηγανητές πατάτες θα χάνονται στο λάδι που θα αφρίζει καθώς τηγανίζονται. Τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν!

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Θυμηθείτε να μπιζουτάρετε (φαλτσοκόψετε ) το μπρός και πίσω κομμάτι και να κόψετε την πόρτα στο πίσω μέρος

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Πρώτα το εμπρός και πίσω κομμάτι καρφώνονται στον πάτο και μετά τα πλαινά.

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Η μόνωση μπορεί να γίνει από χαρτόκουτο και αλουμινόχαρτο

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Το χαρτόνι και το αλουμινόχαρτο στερώνονται στο κέλυφος με ροδέλες και βίδες ή καρφιά.
Το τζάμι εφαρμόζεται με σιλικόνη. Αν χρησιμοποιούνται δύο φύλλα τζαμιού τότε ακόμη ένας αρμός σιλικόνης λειτουργεί ώς αποστάτης.
Τα στηρίγματα των ξύλινων ανακλαστήρων καρφώνονται ή βιδώνονται υπό γωνία 120ο σε σχέση με το τζάμι

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

Ηλιακός Φούρνος - DIY Solar Oven

Δείτε ακόμη:Ηλιακός αποστακτήρας νερού

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα Θόδωρε.
    Μιά απορία έχω: Όλα καλά με την οικονομία στον ηλιακό φούρνο, τί γίνεται όμως με την υπεριώδη ακτινοβολία? Είναι ιδιαίτερα έντονη στην συγκεκριμένη κατασκευή. Στο φαγητό που μαγειρεύεται απομένει βιταμίνη ζωντανή? Μήπως δημιουργούνται πρόσθετες αλλοιώσεις? Η εφευρέτης πολύ έξυπνα το σκέφθηκε, το εφάρμοσε και το παρουσιάζει. Ερωτήματα σχετικά με την δράση της υπεριώδους έχουν τεθεί? Ξέρει κάποιος να μας απαντήσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/4/23, 1:55 π.μ.

      Η υπεριώδης ακτινοβολία απορροφάται από το Όζον της ατμόσφαιρας και δεν φτάνει στη Γη. Όποτε μη φοβάσαι

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος31/1/12, 1:05 μ.μ.

    Το απλό τζάμι θα αντέξει τέτοιες θερμοκρασίες; Δεν το νομίζω.. Φαντάζομαι ότι χρειάζεται πυρίμαχο τζάμι (το εσωτερικό τουλάχιστον αν έχουμε διπλό), αλλά τότε το κόστος κατασκευής ανεβαίνει κατακόρυφα..
    Επίσης, η πίσω πόρτα από τη μέσα μεριά θα έχει μόνωση; Μάλλον πρέπει να κολλήσει πάνω της ένα ξεχωριστό κομμάτι φελιζόλ που να ανοίγει μαζί της. Οι απώλειες από τα σημεία σύνδεσης των δύο κομματιών μόνωσης θα είναι υπαρκτές αλλά ανεκτές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μαγείρεμα στο συγκεκριμένο φούρνο γίνεται σε κλειστό μαύρο δοχείο, για απορροφά όσο περισσότερη «ενέργεια». Υπεριώδη ακτινοβολία δεν έχει επαφή με το φαγητό.
    Ο ηλιακός φούρνος πάντα δουλεύει αργά σε χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους 120-150 βαθμούς.
    Η θερμοκρασία μαζεύεται στο δοχείο και όχι στα τζάμι, το φαγητό δε καίγεται και ας το αφήσουμε ώρες παραπάνω, κατά συνέπεια δεν έχουμε καρκινικές ενώσεις που δημιουργούνται συνήθως από 180 βαθμούς Κελσίου και τη χαμηλότερη απώλεια από βιταμίνες. Για οικονομία δεν θα μιλήσω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/2/12, 9:40 π.μ.

    Αντιγράφω από το άρθρο: Για παράδειγμα , δεδομένου γεωγραφικού πλάτους 44 μοίρες βόρεια , το υψηλότερο σημείο της τροχιάς του ήλιου το καλοκαίρι θα είναι στις 69,5 μοίρες από τον ορίζοντα και το χαμηλέτρο σημείο τον χειμώνα στις 22,5 μοίρες. Αν λοιπέν το μαγείρεμα στον φούρνο γίνεται κυρίως το καλοκαίρι καλό είναι το τζαμι του φούρνου να έχει κλίση περίπου 60 μοιρών.
    Μήπως το σωστό είναι το ανάποδο; Το καλοκαίρι θέλουμε μικρή κλίση (γύρω στις 20ο) και το χειμώνα μεγάλη (γύρω στις 55ο), ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να είναι όσο πιο κάθετη στο τζαμι μας..
    Το ίδιο ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/2/12, 12:41 μ.μ.

    Αν βάλεις ηλιακό συλλέκτη για θέρμανση νερού σε κλίση 20 μοιρών τον χειμώνα, δεν ζεσταίνεις τίποτα, ενώ το καλοκαίρι από την υπερθέρμανση θα χάσει καταρχήν όλα τα υγρά του.
    Επομένως, αν ισχύει το ίδιο για τον ηλιακό φούρνο, πρέπει οι συλλέκτες του να έχουν τουλάχιστον 45-50 μοίρες τον χειμώνα και περίπου 20 το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/2/12, 7:07 μ.μ.

    Αυτό ακριβώς έγραψα κι εγώ παραπάνω.. Επομένως, συμφωνούμε ότι το αρχικό άρθρο περιέχει ένα λάθος για το μαγείρεμα το καλοκαίρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το άρθρο αναφέρεται στον υπολογισμό του υψηλότερου σημείου της τροχιάς του ήλιου το καλοκαίρι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετήσουμε με τέτοια κλίση το τζάμι ώστε η προσπίπτουσα ακτινοβολία να είναι κάθετη την συγκεκριμένη μέρα. Ο σκοπός είναι να κάνουμε τους υπολογισμούς μας ώστε να καλύπτουν με μια μέση αποδοτικότητα ενα μεγάλο χρονικό διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/2/12, 8:38 μ.μ.

    Για να μην το παιδεύουμε κι άλλο: όποιος θέλει να μαγειρεύει μόνο καλοκαίρι θέλει κλίση γύρω στις 20-25ο. Όποιος θέλει να μαγειρεύει μόνο χειμώνα θέλει κλίση γύρω στις 50-60ο. Όποιος το θέλει όλο το χρόνο, θέλει κλίση 35-40ο (ανάλογα βέβαια και την περιοχή του)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος18/2/12, 11:46 μ.μ.

    Παιδιά γειά σας!!! είμαι o john Akrata GR ο κατασκευαστής του ηλιακού φούρνου( στο βιντεο που εχετε στο τέλος)θα θελα και εγω να βοηθήσω με οτι γνώσεις και εμπειρίες εχω, σε οτι απορίες έχετε σχετικά με τον ηλιακό φούρνο!!! eleos!!! me ta grammata..den mporw na ta diabasw!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/2/12, 12:05 μ.μ.

    @john Akrata: Είδα στο βίντεο ότι έβαλες διπλό τζάμι, και το μέσα είναι πυρίμαχο.. Πόσο σου κόστισε; Γιατί σε δύο μαγαζιά που ρώτησα για ένα πυρίμαχο τζάμι περίπου 50x50, μου είπανε 120-130€!!
    Επίσης, αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν το εσωτερικό κουτί γίνει εξολοκλήρου από μέταλο (π.χ. inox).. Μπορεί να απορροφά λίγη θερμότητα από το σκεύος, αλλά με τη σειρά του θα ζεσταθεί πάρα πάρα πολύ, και αυτήν τη θερμότητα θα την αποδώσει πίσω σε ολόκληρο το φούρνο... Θα μπορούσαμε να βάψουμε και την κάτω επιφάνεια μαύρη και όλα ΟΚ.. Για πείτε καμιά γνώμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος17/3/12, 4:47 π.μ.

    Το τζάμι δεν ειναι πυρίμαχο!!! ειναι πανάκριβο! το τζαμι ειναι σεκιουρ!!! ειναι το τζαμι που βαζουν στης ψησταριες και το πλήρωσα 25Ε αφου περιμενα καμια 10αρια μέρες!!!

    Οσο για το εαν κάνουμε το κουτι ολόκληρο απο μέταλο...... τη να σου πω...Καντο και μας λες τα αποτελέσματα :)

    Πάντος με τους 160 βαθμούς C Τον παρατάω και πάω για μπανάκι χωρις να εχω αγωνία εαν 8α καεί το φαγητό!!! και επιπλέων καποιες βιταμινες θα καταστραφούν με μεγαλύτερη θερμοκρασία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος13/4/12, 11:44 π.μ.

    Ενώ συμφωνώ με όλους σας, θέλω να προσθέσω μια λεπτομέρεια που σας διαφεύγει.
    Τα υλικά με τα οποία πάτε να φτιάξετε τον φούρνο (μοριοσανίδες και ινοσανίδες) περιέχουν μέσα τους απο κατασκευής φορμαλδεΰδη που είναι ο Νο1 ρύπος εσωτερικά των κατοικιών.
    Η φορμαλδεΰδη εκπέμπετε συνεχώς σε παρα πολύ μικρές ποσότητες, αλλά η εκπομπή της είναι τεράστιες όταν θερμένετε. Θα σας πρότεινα προϊόντα ξύλου φυσικού και όχι τεχνιτές μοριοσανίδες.
    Φιλικά ένας λάτρης του ξύλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδιά καλησπέρα. Σκεφτόμουν αν ο φούρνος φτιαχνόταν από φύλλα μεταλλικά . Δλδ δύο κουτιά και μεταξύ τους βάλουμε μόνωση τι γίνεται; Το μικρό το κουτί οπου μπαίνει το σκεύος δεν θα απέδιδε αμέσως την θερμότητα του μετάλλου στο σκεύος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος26/7/12, 3:30 μ.μ.

    σκεφτομουνα να χρησιμοποιουσα πλεξιγκλας εξωτερικα για ολοκληρη την κατασκευη μαζι με ξυλο και χαρτονι με αλουμινοχαρτο εσωτερικα.αλλα δυστυχως δεν μπορω να βρω πληροφοριες οσον αφορα την αποδοτικοτητα και την αντοχη του στον ηλιο (αμα χανει σωματιδια που ειναι επιβλαβη στον ανθρωπο το πλεξιγκλας).Πιστευω πως θα ηταν μια καλη λυση αντι για τζαμι και πιο φθηνη βεβαια.ευχαριστω για την ωρα σας πολυ ενδιαφερον το αρθρο.ελπιζω καποιος που ξερει να μας απαντησει..ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 1. Στο βίντεό σας για την κατασκευή του ηλιακού φούρνου, αναφέρετε "αλουμίνιο καθρέφτη του 1 mm". Από που το προμηθεύεστε;
    2. Έχω ακούσει ότι για την κατασκευή του mdf χρησιμοποιείτε κόλα φορμόλης, το ίδιο και για κάποιους πετροβάμβακες. Με τις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου πιθανόν στο εσωτερικό του να υπάρχει μεγάλη ποσότητα φορμαλδεΰδης.
    Πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε μια τέτοια πιθανότητα;
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επειδή μπερδεύτηκα με τις γωνίες που πρέπει να έχει το τζάμι θα παραθέσω τα στοιχεία μου και αν μπορεί κάποιος να μου πει τι γωνία πρέπει να έχει το τζάμι για μαγείρεμα το καλοκαίρι. Μένω Καλλικράτεια Χαλκιδικής με γεωγραφικό πλάτος 40 μοίρες 18 λεπτά και 45 δεύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγχαρητήρια για την ιδέα, θα ήθελα να προσθέσω τις σκέψεις μου.
    Το υλικό στο εσωτερικό του φούρνου πρέπει να είναι μέταλο πχ αλουμίνιο η γαλβανιζέ γιατί οι μοριοσανίδες είναι επικίνδυνες γιά ανάφλεξη και το υλικο να βαφτει με θερμομπλοκ χρώμα για αποροφητικότητα, επίσης εσωτερικό τζάμι βρίσκουμε εύκολα απο παλιά κουζίνα αν είναι διαφανές και η όλη κατασκευή μπορεί να υπολογιστεί με κλίση στις 45-50% ώστε να ευνοείται τον χειμώνα .Οι εξωτερικοί ανακλαστήρες παίζουν μεγάλο ρόλο να ρυθμίζονται ώστε να αντανακλούν στο εσωτερικό.Θα μπορούσαν να είναι από χαρτόνι-αλουμινόχαρτο σαν αυτό που έχουν οι συσκευασίες για τις πάστες..
    δικές μου γνώμες πάντα- η κατασκευή μπορεί να είναι κινητή ως για καλύτερη απόδοση προς την κλίση (σκεφτείτε πώς στηρίζεται ο κάδος μιας μπετονιέρας) και η επιφάνεια για το μαγειρικό σκεύος να παραμένει οριζόντια απο την βαρύτητα με ανάρτηση σε 2 σημεία (σκεφτείτε ενα ανοιχτό καλάθι με χερούλι)..
    περιμένω κριτικές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος29/1/14, 1:46 π.μ.

    Αν αντί για τζάμι βάλουμε μία κεραμική πλάκα δεν είναι καλύτερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπαμπριζ αυτοκινήτου δεν κάνει? Για νζαμη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα