Εντυπώσεις από το Βιωματικό εργαστήριο στη Μελίβοια

Εντυπώσεις από το Βιωματικό εργαστήριο στη Μελίβοια

Εντυπώσεις από το εργαστήριο για την τροφή στη Μελίβοια

Η στάση μας απέναντι στην τροφή είναι καθαρά πολιτική ενέργεια γιατί εκτός από την ποιότητα ζωής, μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αυτάρκεια και το χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε ένα τέτοιο μοντέλο , το cob.gr οργάνωσε σε συνεργασία με το ftiaxno.gr, από 23 έως 26 Ιανουαρίου βιωματικό εργαστήριο με θέμα την αυτάρκεια στην τροφή και όχι μόνο.

Εντυπώσεις από το Βιωματικό εργαστήριο στη Μελίβοια

Ο καιρός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήπιος, διαψεύδοντας κάθε πρόβλεψη για ακραία φαινόμενα. Η Μελιβοία είναι ένα όμορφο χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Ανατολικού Κίσσαβου. Παλιότερα ο πληθυσμός του ξεπερνούσε τα 2.500 άτομα, αλλά στις μέρες μας και λόγω της αστυφιλίας τα νούμερα περιορίστηκαν δραματικά.

Εντυπώσεις από το Βιωματικό εργαστήριο στη Μελίβοια

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και πολύ λίγο με την κτηνοτροφία και τη αλιεία. Η ορεινή φύση του χωριού δε βοήθησε ιδιαίτερα προσοδοφόρες καλλιέργειες γι’ αυτό και δεν υπάρχει πλούτος. Τα πεδινά κτήματα είναι λίγα αναλογικά με τους κατοίκους και το γεγονός ότι οι καλλιέργειες δεν αποδίδουν ιδιαίτερα ανάγκασε τους περισσότερους κατοίκους να μεταναστεύσουν. Τελευταία με την αξιοποίηση των παραλιών προκύπτουν κάποια αξιόλογα έσοδα.

Εντυπώσεις από το Βιωματικό εργαστήριο στη Μελίβοια

Στο τελείωμα του χωριού ήταν και το μέρος συνάντησης. Ο δήμος Αγιάς παραχώρησε τις εγκαταστάσεις του, υποστηρίζοντας το όλο εγχείρημα.Περίπου άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, αλλά με πολλά πολλά κοινά σημεία συναντηθήκαμε και ανταλλάξαμε γνώσεις και ιδέες. Σε τέτοιου είδους εργαστήρια δεν υπάρχουν δάσκαλοι και μαθητές. Όλοι είμαστε ένα. Μας έκανε παρέα κι ένας φοβερός μπέμπης 1 έτους, ακολουθώντας μας αδιαμαρτύρητα σε όλα Χάρηκα ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες που θέλουν να κάνουν μια μεγάλη στροφή στη ζωή τους. Αυτοί μας χαρίζουν το κουράγιο να συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε.

Εντυπώσεις από το Βιωματικό εργαστήριο στη Μελίβοια

Η διατροφή του 4ήμερου ήταν καθαρά χορτοφαγική. Όντως ο μάγειρας κατάφερε να παντρέψει τόσο καλά τα πράσινα υλικά και να βγούν εξαιρετικά πιάτα. Δε περίμενα πως το πληγούρι η το φακόρυζο μπορεί να έχει τόσο ωραία γεύση! Επίσης φοβερή και η σούπα από μανιτάρια. Ψωμιά εντελώς φυσικά και καλοψημένα υπήρχαν σε αφθονία, καθώς και γνήσιο μέλι και ταχίνι. Παρόλα αυτά κάποιοι εξέδραμαν σε τοπικά σουβλατζίδικα για να αποφύγουν το απόλυτο χορτοφαγικό σόκ!

Εντυπώσεις από το Βιωματικό εργαστήριο στη Μελίβοια

Τι δείξαμε τις μέρες αυτές:

- Βότανα και φάρμακα από φυτά.
- Συντήρηση και διατήρηση τροφίμων. Ξήρανση, μαρμελάδες, κομπόστες, σάλτσες, παστά.
- Ζυμαρικά, τραχανάδες
- Μανιτάρια εδώδιμα. Συλλογή, μαγείρεμα και διατήρηση.
- Τυριά και γιαούρτια. ζωικά και φυτικά.
- Όλα τα μυστικά του ψωμιού.
- Οικιακή κομποστοποίηση. Εκχύλισμα τσαγιού κομπόστας.
- Κελάρια για συντήρηση τροφίμων.
- Σαπούνια ελαιόλαδου, καθαριστικά και είδη ατομικής υγιεινής.

Οι εντυπώσεις από το εργαστήρι αυτό μόνο καλές θα μπορούσαν να είναι. Όταν πηγαίνεις κάπου με καλή αύρα, οι όποιες μικροελλείψεις είναι άνευ σημασίας. Ειδικά τέτοιου είδους ανταμώματα τα βιώνεις καλύτερα στο χωριό παρά σε πολυτελή καταλύματα. Στα κενά έπεφτε πολύ γέλιο (βλέπε Βασίλης), αλλά και ανταλλαγές απόψεων, συνταγών, ιδεών. Φρέσκα μυαλά κόντρα σε κάθε οικονομική πίεση.

Εντυπώσεις από το Βιωματικό εργαστήριο στη Μελίβοια

Προτείνουμε όσοι αναγνώστες του ftiaxno.gr μπορούν, να μη χάνουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Το σίγουρο είναι πως αυτά που αποκομίζει κάποιος, είναι σαφώς περισσότερα από αυτά που δίνει.
Φεύγοντας αισθανθήκαμε πως αποχωριζόμαστε φίλους παλιούς, που σίγουρα θέλουμε να τους ξαναδούμε. Ο Κώστας σαν οικοδεσπότης ήταν άριστος, όπως και όλα τα παιδιά του cob.gr αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω δημόσια μέσα από το ftiaxno και να τους πω ότι επιφυλασσόμεθα...

Εντυπώσεις από το Βιωματικό εργαστήριο στη Μελίβοια

Ο δρόμος της επιστροφής (περίπου 400 χλμ) ήταν πιο εύκολος έχοντας στην αντζέντα μας νέους φίλους, αλλά και το σοβαρό βλέμμα του μπέμπη να μας παρατηρεί, σαν να μας λέει "Το νου σας, για το δικό μου αύριο"...

Διαβάστε ακόμη:Εργαστήριο για την τροφή-Καταφύγιο Κισσάβου

4 σχόλια:

  1. Ζηλευω!!!!Πολλα συνγχαρητηρια στους διοργανωτες και σ'αυτους που μοιρασαν γνωση και τεχνη!!!Απ'οτι βλεπω περασατε υπεροχα.Παντα τετοια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/2/14, 10:33 μ.μ.

    Μπράβο!!!! Ωραία ιδέα η παροχή της γνώσης μέσα στη φύση.Ο θεός να σας ευλογεί. Αργύρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πού θα πάει; Θα καταφέρω κάποια στιγμή να σας ακολουθήσω σ' αυτές τις εξορμήσεις! Συγχαρητήρια για την παρουσίαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαιρομαι για ολα αυτα που γινονται γιατι φανερωνεται η ποιοτητα στη ζωη μεσα απο απλα πραγματα. Το προβλημα ειναι οτι χρειαζεσαι ανεση υγειας, οικονομικη και χρονου για να πετυχεις την αυταρκεια για την οποια μιλατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα