Εργαστήριο για την αυτάρκεια στην τροφή 3-6 Απριλίου 2014

Εργαστήριο για την αυτάρκεια στην τροφή

Η στάση μας απέναντι στην τροφή είναι καθαρά πολιτική ενέργεια γιατί εκτός από την ποιότητα ζωής, μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αυτάρκεια και το χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα.

Εργαστήριο για την αυτάρκεια στην τροφή

Προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε ένα τέτοιο μοντέλο οργανώνουμε, σε συνεργασία με το ftiaxno.gr, στις αρχές του Απριλίου βιωματικό εργαστήριο με θέμα την αυτάρκεια στην τροφή.

Θεματολογία:

Καλλιέργεια με φυσικές μεθόδους – φυσικά αγροκτήματα και λαχανόκηποι.

Βότανα και φάρμακα από φυτά.

Συντήρηση και διατήρηση τροφίμων. Ξήρανση, μαρμελάδες, κομπόστες, σάλτσες, παστά.

Ζυμαρικά, τραχανάδες

Μανιτάρια εδώδιμα. Συλλογή, μαγείρεμα και διατήρηση.

Τυριά και γιαούρτια. ζωικά και φυτικά.

Όλα τα μυστικά του ψωμιού.

Οικιακή κομποστοποίηση.

Κελάρια για συντήρηση τροφίμων.

Σαπούνια, καθαριστικά και είδη ατομικής υγιεινής.

Χορτοφαγία σαν διατροφικό μοντέλο χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος.

Θα μοιραστούν (ηλεκτρονικά) φυλλάδια για τα περισσότερα από τα παραπάνω θέματα καθώς και σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες.

Χρόνος: Από το απόγευμα της Πέμπτης 3, μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής 6 του Απριλίου.

Τόπος: Στη Μελιβοία, χωριό σε υψόμετρο 600 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου με θέα το αιγαίο. Η διαμονή θα γίνει στο κέντρο φιλοξενίας εθελοντών του δήμου Αγιάς

Εξοπλισμός: Για τις πεζοπορικές τροφοσυλλεκτικές εξορμήσεις θα χρειαστούν αρβυλάκια, αδιάβροχο, παγούρι, σουγιάς, σακιδιάκι πλάτης. Καλό είναι να έχετε ζεστούς υπνόσακκους.

Διατροφή: Καθαρά χορτοφαγική με βιολογικά προϊόντα και τροφές που θα συλλέξουμε στο βουνό.

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/3/14, 4:22 μ.μ.

    Καλησπέρα

    Πάρα πολύ καλό το εργαστήριο παιδιά αλλά λίγο μακρυά!!!Δεν θα μπορούσατε να κάνετε και κανένα 4ήμερο στην Μακεδονία??Μήπωε γνωρίζεται αν γίνετε κάτι παρόμοιο και γύρω απο Θεσσαλονίκη??

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πραγματικά πολυ ωραία η πρωτοβουλία αυτή ,αλλά μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει γιατί το κόστος συμμετοχής είναι 75 ευρώ...μου φαίνονται πολλά! Από την στιγμή που δεν πληρώνεται κατι για την διαμονή στο δήμο Αγιάς. Η χορτοφαγική διατροφή στοιχίζει λίγα χρήματα,αν υποθέσουμε οτι για 4 ημέρες το μέγιστο κόστος είναι 10 ευρώ μαζί με τα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιούμε στα εργαστήρια... τα υπόλοιπα χρήματα που πάνε? σε τσέπες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε Unknown.
    Επειδή θα συμμετάσχουμε πάλι μαζί με τον Κώστα τον Ανδρεόπουλο σαν ομιλητές και σε αυτό το εργαστήρι, θα σου δώσω την δική μου απάντηση.

    Ο κυρίως διοργανωτής (Cob) μας καλύπτει όλα τα οδοιπορικά έξοδα Πάτρα – Λάρισα και επιστροφή, τα οποία δεν είναι καθόλου λίγα. Το ίδιο κάνει και για τους υπόλοιπους ομιλητές του εργαστηρίου. Επίσης δεν πληρώνουμε τη συμμετοχή.
    Δεν παίρνουμε κάποια αμοιβή γι αυτό, αφού είναι χαρά μας η μετάδοση της γνώσης και δε το βλέπουμε κερδοσκοπικά – εμπορικά.

    Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω πως για την καλή διεξαγωγή ενός βιωματικού εργαστηρίου χρειάζονται ένα σωρό υλικά τα οποία δεν θα τα απαριθμήσω τώρα. Ο φούρνος ψήνει ασταμάτητα ψωμιά, τα καζάνια συνέχεια είναι σε λειτουργία το ίδιο και οι καυστήρες της εγκατάστασης. Υπολόγισε και του μάγειρες που είναι παρόντες 4 ημέρες και δουλεύουν για τους συμμετέχοντες. Αυτά είναι έξοδα που από κάπου θα πρέπει να πληρωθούν.

    Κλείνοντας να σου πω από τη δική μου εμπειρία πως σε τέτοιου είδους εργαστήρια οι διοργανωτές στην κοινή «μπαίνουν μέσα».Δηλαδή βάζουν κι από την τσέπη τους.
    Και κάποιος θα μπορούσε να κάνει ένα υπολογισμό, αλλά όχι όμως υποθέτοντας πως μπορείς να ταΐσεις έναν ενήλικα με 10 € για 4 ημέρες!! Δεν τρώνε οι άνθρωποι αγριάδα. Ανθρώπινα φαγητό τρώνε Αν ποτέ συμμετάσχεις σε κάτι τέτοιο, σίγουρα θα καταλάβεις περισσότερα.....

    Αν δε σε κάλυψα ας απευθυνθείς στο www.cob.gr για να σου λυθεί όποια απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαιρομαι που καποιος απαντησε...
    στο προηγούμενο μου σχόλιο δεν το διατυπωσα σωστα,αλλα εννοουσα απο 10 ευρω την ημερα για φαγητο το καθε ατομο (που στο συνολο μας κανουν 40 ευρω ... τα οποια ειναι υπεραρκετα για την καλυψη της χορτοφαγικης διατροφης).
    Δεν θα ηταν κακη ιδεα να καλυψεις τα προσωπικα σου εξοδα εσυ και ο καθε ομιλητης ,εφοσον ο σκοπος ειναι η μεταδοση γνωσεων και εμπειριων... απο το να τα χρεωθει ο καθε ενδιαφερομενος !
    Ουσιαστικα εσυ και ο καθε ομιλητης δεν ερχεται αφιλοκερδος και ετσι μου λυθηκε η απορια για το που πανε τα λεφτα...
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάλι βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα αγαπητέ άγνωστε…

    Βλέπεις ότι σου απάντησα αρκετά γρήγορα την πρώτη φορά και σου ξανααπαντάω και πιο γρήγορα και την 2η και λόγου ότι αφορά εμένα προσωπικά το θέμα όπως το έθιξες, θα σου απαντήσω εκτενώς εάν και δεν έχω καμία διάθεση να ασχολούμαι με μαθηματικά και περισσότερο με μικροπρέπειες…

    Και μιλάω όχι εκ μέρους της ομάδας του cob. Επειδή έχω διοργανώσει και εγώ στο κτήμα μου και ο Κώστας Ανδρεόπουλος ο συνεργάτης μου αντίστοιχες εκδηλώσεις με 50 και 150 άτομα στις οποίες συμμετείχαν όλοι δωρεάν με ομιλητές όπως ο κύριος Μανίκης. Και φυσικά υπάρχουν και τα αντίστοιχα video και άτομα που το πιστοποιούν…
    Εάν παρακολουθούσες και ήσουν φίλος του blog θα το γνώριζες.

    Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτούς που με βοήθησαν για να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις αλλά τους χρωστάω ένα ευχαριστώ…

    Και να έρθω και στο θέμα των χρημάτων…
    Πως είσαι τόσο σίγουρος ότι ο δήμος Αγιάς ή ο καθένας που θα διάθετε ένα μεγάλο χώρο εξοπλισμένο θα στο διέθετε δωρεάν, δεν πληρώνει ρεύμα και νερό αυτός; Εκτός εάν γνωρίζεις κάτι γιατί είσαι στο συμβούλιου του δήμου.

    Εσύ έχεις έναν τέτοιο χώρο να μας τον παραχωρούσες να έρθουμε και σε σένα;

    Φαίνετε θα γνωρίζεις τι είναι να μπαίνουν στην τουαλέτα του σπιτιού σου 30 άτομα και πώς να τους μαγειρέψεις ταυτόχρονα μόνος σου…

    Μήπως ο κάθε ομιλητής θα πρέπει να ταξιδεύει μία μέρα να αφήνει την οικογένειά του και να πληρώνει και από τη τσέπη του καμιά διακοσάρα για τα έξοδα μετακίνησης για να παίξει ότι κάποιος είναι; Συγνώμη που σε απογοήτευσα δεν είμαστε Άγιοι… αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε να εκτιμάμε την φιλοξενία και την καλή διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Unknown, εισαι βεβαιος-η, οτι εχει να καλυψει τα προσωπικα του εξοδα για να παει;
    Eπειδη θα τους καλυψουν τα προσωπικα τους εξοδα, σημαινει οτι δεν θα πανε αφιλοκερδως; Χασαμε το νοημα των λεξεων...
    Εσυ που θα αποκτησεις την γνωση, θεωρεις οτι ειναι ακριβη η συμμετοχη, αλλα ζητας απο αυτον που θα την μοιρασει να πληρωσει απ την τσεπη του. Γιατι;
    Ειμαι βεβαιος, οτι και 10 ευρω να ηταν, παλι τα ιδια θα ελεγες...
    Οταν δεν μπορω να πληρωσω κατι, απλα δεν το κανω. Ας το κανουν αυτοι που μπορουν. Δεν ειναι υποχρεωμενοι οι αλλοι, να φερνουν τα πραγματα στα μετρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μόνο που έχω να πω παραπάνω από το Χρήστο Σαββίδη, με τον οποίο ευθυγραμμίζομαι απόλυτα, είναι ότι ούτε την αντικειμενική αδυναμία πληρωμής θεωρούμε λόγο αποκλεισμού από τα εργαστήρια. Λύσεις, όπως πχ η προσφορά βοήθειας σε αντάλλαγμα, πάντα βρίσκονται αρκεί να υπάρχει η διάθεση να τις διακρίνουμε.
    (Από το cob.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δίνει άσχημη εντύπωση να καταλογίζουμε πρόθεση κέρδους σε άτομα που έχουν διάθεση να μεταδώσουν γνώση -που για να είμαστε εδώ- προφανώς δεν έχουμε ή στην καλλίτερη ενδιαφερόμαστε να βελτιώσουμε την υπάρχουσα. Ναι, συμφωνώ, τα 75 ευρώ είναι αρκετό ποσό, ειδικά αν πρόκειται για ζευγάρι πηγαίνουμε στα 150 (διόλου ευκαταφρόνητο) αλλά υπάρχει απόσταση μέχρι να αποδώσουμε πρόθεση κερδοσκοπίας. Οποιος δεν μπορεί να το διαθεσει (κι εγώ ανάμεσα σ΄αυτούς) απλά δεν συμμετέχει.
    Και μια ερώτηση πολύ απλή και με καλή διάθεση : Γιατί είναι κακό καποιος που προσφέρει να μην αμειφθεί? Από πού αντλούμε το δικαίωμα να μας παρέχονται όλα δωρεάν όταν ο φορέας είναι ιδιωτικός και όχι δημόσιος?
    Εκτός αν κάνω λάθος....
    Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. να 'σαι καλά ρε άγνωστε , μέ έκανες και γέλασα με τόσα προβλήματα που έχω.Ειδικά το παρακάτω "Δεν θα ηταν κακη ιδεα να καλυψεις τα προσωπικα σου εξοδα εσυ και ο καθε ομιλητης ,εφοσον ο σκοπος ειναι η μεταδοση γνωσεων και εμπειριων... απο το να τα χρεωθει ο καθε ενδιαφερομενο" είναι κορυφαίο σχόλιο, δηλαδή να τρέχoυν να σε ξεστραβώσουν (με την καλή έννοια πάντα) και να χρεωθούν και απο πάνω...γιατί στο χρωστάνε και από χθες;
    Προσωπικά δε μπορώ να συμμετέχω για διάφορους λόγους και οικονομικούς ανάμεσα αλλά θα πλήρωνα ευχαρίστως το αντίτιμο αν μπορούσα γιατί πιστεύω πως είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν και λειτουργικά έξοδα, Στην τελική σινεμά για να πας τη σήμερον και μαζί με τη στάθμευση και το ποπ κορν θες 15 γιούρα , όχι για να σε διδάξουν κιόλας 4 μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μία πρόταση δική μου θα ήταν να γίνει μία αναλυτική παρουσίαση στους συμμετέχοντες του κόστους όλων των παραμέτρων αυτού (και κάθε επόμενου) του εργαστηρίου,ώστε να εξαλειφθεί κάθε ίχνος υπόνοιας ότι γίνεται για το κέρδος (και πόσο;;) ή αν όντως είναι προσφορά.Το να πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησης των ομιλητών (και μόνο,όχι συγγενών κ' φίλων) δε το θεωρώ παράλογο γιατί δε ζούμε και σε κοινωνία αγγέλων,αλλά φαντάζομαι πως θα είναι διαφορετικό το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει αν οι συμμετέχοντες είναι 30 και άλλο αν είναι 100-200.Αν η συμμετοχή είναι μεγάλη τότε πρέπει να επιστραφεί το αντίστοιχο ποσό.
    Φιλικά Κώστας Σιώζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα