ΒΟΜΒΑ από BBC: Στην Ελλάδα θα μαζεύουν χόρτα για να ζήσουν έρχεται μεγάλη πείνα

ΒΟΜΒΑ από BBC: Στην Ελλάδα θα μαζεύουν χόρτα για να ζήσουν έρχεται μεγάλη πείνα

Πόσοι ξέρουν να μαζεύουν άγρια χόρτα;

«Οι άγριες πρασινάδες γνωστές ως “χόρτα” έχουν αποτελέσει την βάση της Κρητικής διατροφής από τους Μινωικούς χρόνους, αλλά με το οικονομικό κλίμα της Ελλάδας να επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς, η αναζήτηση τροφής μπορεί να γίνει για μία ακόμα φορά τρόπος ζωής», αναφέρει δημοσιογράφος του BBC.

Μέσα από ένα άρθρο της η Heidi Fuller-Love προσπαθεί να δώσει μία άλλη διάσταση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, αυτή που έχει να κάνει με τον ζωή ορισμένων συνταξιούχων στην επαρχία, οι οποίοι επηρεασμένοι από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχουν ξεκινήσει να αναζητούν την τροφή τους στα βουνά.

ΒΟΜΒΑ από BBC: Στην Ελλάδα θα μαζεύουν χόρτα για να ζήσουν έρχεται μεγάλη πείνα - βλήτα

Πρωταγωνιστής της ιστορίας της είναι ένας 80χρονος συνταξιούχος από την Κρήτη, ο κ. Γιώργος, ο οποίος την προσκαλεί να μαζέψουν μαζί χόρτα στα όρη του Λασιθίου. Η πρόσκληση όπως θα τονίσει η δημοσιογράφος έγινε έξω από το σπίτι του, και όχι μπροστά σε κόσμο στο καφενείο του χωριού γιατί δεν ήθελε να την ακούσει κανένας άλλος.

Πριν ξεκινήσει να διηγείται την εμπειρία της από την αναζήτηση χόρτων, η Fuller-Love τονίζει ότι «οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν ότι η Ελλάδα έχει γνωρίσει τον πλούτο μόλις τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια», εξηγώντας ότι η τεχνολογία είναι σχετικά κάτι καινούριο σε αυτή την χώρα.

Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας ότι η ζωή του 80χρονου συνταξιούχου ρυθμίζεται βάσει αυτών των «αποστολών» για την αναζήτησή τροφής και ανάλογα με την εποχή ο κ. Γιώργος αναζητεί τα αντίστοιχα χόρτα.

ΒΟΜΒΑ από BBC: Στην Ελλάδα θα μαζεύουν χόρτα για να ζήσουν έρχεται μεγάλη πείνα- αντράκλα

Το «ταξίδι» για την αναζήτηση άγριων χόρτων ξεκινά και μετά από μία ολόκληρη ώρα, οι δυο τους καταφέρνουν να φτάσουν στο σημείο όπου ο συνταξιούχος τα μαζεύει και αφού γεμίσουν τις τσάντες τους επιστρέφουν σπίτι του για να τα μαγειρέψουν.

Περιγράφοντας την ζωή κάποτε στην Ελλάδα, ο κ. Γιώργος λέει στην δημοσιογράφο για το 1981 και τις εποχές που οι τράπεζες μοίραζαν δάνεια για ένα αυτοκίνητο, ενώ στη συνέχεια της δείχνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ που πρέπει να πληρώσει. 180 ευρώ για δύο μήνες, από έναν συνταξιούχο που παίρνει μόλις 500 τον μήνα. «Σύντομα αυτά τα χόρτα θα είναι ότι θα έχω να φάω», λέει ενώ γεμίζει το στόμα του με τα χόρτα, ενώ ταυτόχρονα τσαλακώνει το χαρτί του λογαριασμού με το χρωματισμένα από τη γη χέρια του...

Πηγή: http://www.bbc.com/news/magazine-35430370

Διαβάστε ακόμη:ΤΑ ΆΓΡΙΑ ΦΑΓΏΣΙΜΑ ΧΌΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέ τά χόρτα ταίζω τά κοτόπουλα καί τής γαλοπούλες μου άν αυτοι τού BBC νιώθουν ανασφάλεια ας έρθουν να τούς ταίσω καί αυτούς χόρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα