Χάπια ασβεστίου και καρδιακά επεισόδια

Χάπια ασβεστίου και καρδιακά επεισόδια

Χάπια ασβεστίου: τα συμπεράσματα έρευνας για την καρδιά

Τα χάπια ασβεστίου που λαμβάνονται από εκατομμύρια γυναίκες, κυρίως ηλικιωμένες, για ενίσχυση των οστών τους είναι πιθανό να διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία έπειτα από διεξαγωγή κλινικής δοκιμής που περιελάμβανε περί τις 1.500 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη.

Ως σήμερα έχουν παρουσιαστεί αρκετές αποδείξεις σχετικά με το ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου επιβραδύνουν την απώλεια της οστικής μάζας και μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Όπως φαίνεται όμως τώρα εκτός από τα οφέλη αυτού του είδους τα χάπια είναι πιθανό να σχετίζονται και με σοβαρές παρενέργειες για την καρδιά.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μια ομάδα εθελοντριών έλαβε συμπλήρωμα ασβεστίου ενώ μια άλλη εικονικό συμπλήρωμα. Όπως προέκυψε μέσα σε πέντε χρόνια κατεγράφησαν 45 καρδιακά επεισόδια στην ομάδα των γυναικών που λάμβαναν συμπληρώματα και μόλις 19 στην ομάδα του εικονικού συμπληρώματος.
Δεδομένου ότι ορισμένες γυναίκες και στις δύο ομάδες παρουσίασαν περισσότερα από ένα επεισόδια, οι πραγματικοί αριθμοί σύμφωνα με τους ερευνητές αφορούσαν 31 γυναίκες στην ομάδα του ασβεστίου και 14 στην ομάδα του εικονικού συμπληρώματος- γεγονός που μαρτυρεί περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο καρδιακού.

Η ερευνητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Ιαν Ράιντ, αναφέρει ότι «υγιείς ηλικιωμένες γυναίκες που έλαβαν συμπληρώματα ασβεστίου εμφάνισαν αυξημένα ποσοστά εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.Το γεγονός αυτό θεωρείται σημαντικότερο από οποιαδήποτε οφέλη για τα οστά». Πάντως οι ίδιοι οι ερευνητές σημειώνουν στον δικτυακό τόπο του εντύπου «Βritish Μedical Journal» όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη τους ότι αυτή « δεν αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία αρνητική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα από το ασβέστιο αλλά μαρτυρεί ότι το ζήτημα χρειάζεται να επανεξεταστεί προσεκτικά προτού συνηγορήσει κάποιος με την ευρεία λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου». Άλλοι ειδικοί σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα τόνισαν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
© Τhe Τimes, 2008

Πηγή: το βήμα-science

Διαβάστε ακόμη:Συμπλήρωμα φυσικού ασβεστίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα