10η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

10η Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

Για 10η χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να προωθήσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου.

Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, του αέρα, της τροφής , του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικότερα. Η γεωργία και η παραγωγή τροφής μετατρέπεται σε αποδέκτη ρύπων αλλά και σε ρυπαντή, ενώ οι λύσεις γίνονται όλο και πιο αυτονόητες αλλά και αναγκαίες.

Ο σπόρος ως πηγή ζωή εμπερικλείει τη δύναμη αλλά και την ελπίδα της προοπτικής για το μέλλον. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση των βασικών και κοινών αγαθών είναι αδιαπραγμάτευτος και καθημερινός και συνδέεται με το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, τον αγώνα πολιτών του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών και με πολλές ακόμη κινητοποιήσεις πολιτών πανελλαδικά ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Φέτος η γιορτή είναι αφιερωμένη στην επανανοηματοδότηση της ποιοτικής τροφής μέσω της οικολογικής/βιολογικής γεωργίας,στην αυτοοργάνωση των γεωργών στην Ελλάδα αλλά και Ιταλία (Σάββατο 4 Μαϊου 2019, 19.00) και στην ενημέρωση γύρω από τα δηλητήρια που επιφυλάσσει η αλόγιστη ανάπτυξη στην παραγωγή τροφής και το πιάτο μας καθημερινά (Κυριακή 5 Μαϊου 2019, 13.00).

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων θα περιλαμβάνει καλλιέργεια λαχανικών και δημιουργία σπορείων, κρητική διατροφή, ecoprinting με φυτικές βαφές, πλέξιμο με βελόνες. Επίσης θα γίνουν δραστηριότητες για παιδιά με σχεδιασμό κήπου, κατασκευή terrariumκαι περπάτημα σε μονοπάτια των Σταγιατών.

Την Κυριακή στις 12.00, στην πλατεία των Σταγιατών, η γιορτή κορυφώνεται με την ανταλλαγή σπόρων.

Στη διάρκεια του διημέρου θα υπάρχουν φυτά από ντόπιες ποικιλίες καθώς και προϊόντα παραγωγών και συλλογικοτήτων (ΒΙΟΜΕ, συνεταιρισμός Ατόμων με Αναπηρίες "ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ" κ.ά.). Όπως κάθε χρόνο σας περιμένουμε για να βρεθούμε, να ενημερωθούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συμπορευτούμεστο ταξίδι της αυτοοργάνωσης, αυτοδιαχείρισης, αυτονομίας και αλληλεγγύης!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γιορτής Παραδοσιακού σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΪΟΥ

15:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΟΙΚΟΤΥΠΙΑΣ (ECOPRINTING), τυπώνοντας σε συνεργασία με τη Φύση (SooTown)

16:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ για την Παραδοσιακή Κρητική διατροφή

Μαλάμω Μυλογιαννάκη (Σπορίτες Χανίων) και Μανώλης Βαρδάκης (Μελίτακες)

17:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΛΕΞΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΕΛΟΝΕΣ για αρχάριους/εςκαι για παιδιά από 11 χρονών

18:00 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΑ

19:00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ:Παραγωγοί τροφής : Συλλογικότητα – αυτοοργάνωση – αυτάρκεια

  • Αυτόνομο δίκτυο παραγωγών GenuiniCladestino(Ιταλία)
  • EcoGaia Farm (Τρίκαλα)
  • Μελίτακες(Κρήτη)
  • Σπορίτες Χανίων(Κρήτη)
  • Ομάδα παραγωγών ΑΙΓΙΛΟΠΑ

21:00 LIVE:Oκόσμος δεν κερδίζεται με προσευχές

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΪΟΥ

10:00 ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ στο μονοπάτι Σταγιάτες – Άγιος Δημήτρης

11:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ TERRARIUM, μια μικρούλα στιγμή φύσης μέσα σε ένα μπουκάλι (Καίτη Καραχάλιου)

11:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Καλλιέργεια λαχανικών – σπορεία – φύτευση (Αιγίλοπας)

12:00 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΠΟΡΩΝ

13:00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Ανάπτυξη και γεωργία της τροφής. Το καθημερινό μας δηλητήριο. Εναλλακτικές

  • Δίκτυοι φορέων και πολιτών Θεσσαλίας STOP CETA, TTIP, TISA
  • Αιγίλοπας
  • Σπορίτες Χανίων
  • Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών
  • Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

15:00 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ και τραγούδια (Σ. Γεραμπίνης πλήκτρα-φωνή, Μ. Καραμούτης κλαρίνο, Απ. Κανδήλας κρουστά, Αν. Βούλγαρης λαούτο)

Πηγή: https://www.aegilops.gr

Διαβάστε ακόμη:Σπορά-καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα