Αγρότης της χρονιάς 2020

Αγρότης της χρονιάς 2020
Αγρότης της χρονιάς 2020 | Χρήστος Ζαγάρης
Ο καλλιεργητής από το Μαραθώνα Χρήστος Ζάγαρης ξεκίνησε µε λίγα στρέµµατα και σήµερα έχει φτάσει τα 1.000, παράγοντας έναν τεράστιο όγκο και µια εντυπωσιακή γκάµα καλλιεργειών, ανοιχτών και θερµοκηπίου. Ασχολείται µόνο µε τη χονδρική και στα µελλοντικά του σχέδια είναι η βελτίωση του προϊόντος, η επέκταση της καλλιέργειας και η είσοδος στα βιολογικά.

Γεννηµένος στο Μαραθώνα, ο Χρήστος Ζάγαρης µεγάλωσε σε αγροτικό περιβάλλον. Ο πατέρας του είχε κάποια στρέµµατα, τα οποία καλλιεργούσαν και πουλούσαν στις λαϊκές αγορές, σταδιακά όµως επεκτάθηκαν στο χονδρικό εµπόριο.

Σήµερα, 30 χρόνια µετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο και παντρεµένος µε 3 παιδιά, ο Ζάγαρης όχι µόνο συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά την έχει επεκτείνει σηµαντικά, µε τη βοήθεια του αδερφού του.

Εκτός από τους αδερφούς Ζάγαρη, το εργατικό δυναµικό της επιχείρησης αποτελούν τρεις οδηγοί, ένας επιστάτης, ένας υπάλληλος γραφείου και οµάδες εργατών χωρισµένοι σε αρµοδιότητες (φύτευση, συγκοµιδή, συσκευασία ανά είδος).

Για τις ανάγκες των καλλιεργειών της, η επιχείρηση διαθέτει 10 τρακτέρ (τύπου δενδροκοµικά και standard) και όλο τον απαραίτητο εξοπλισµό: Σβολοκόφτες, καλλιεργητές, αλέτρι, ραντιστικά, φρέζες και λιπασµατοδιανοµέα. Τακτικοί συνεργάτες του είναι οι εταιρείες Rijk Zwaan και Γαιογνώση στους σπόρους και οι εταιρίες Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ και Agrotech SA στα µηχανήµατα.

Τέλος, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, µέχρι στιγµής υπάρχουν 2 µεγάλες αποθήκες – συσκευαστήρια σε Μαραθώνα και Αυλώνα.

Αγρότης της χρονιάς 2020

Οι καλλιέργειες αλλάζουν ανά χρονική περίοδο. Όλο το χρόνο υπάρχει διαθεσιµότητα σε σαλάτες (γαλλικές, λόλα πράσινη και κόκκινη, πλατύφυλλη, αντίδια, εσκαρόλ), δυόσµο και µαϊντανό και ανάλογα µε την εποχή παράγουν λάχανα, σπανάκι, ρόκα, µάραθο, παντζάρι, τοµάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, µελιτζάνες φλάσκες και τσακώνικες. Συνολικά, ως καλλιεργήσιµα στρέµµατα έχουν 750 υπαίθρια και 250 θερµοκήπια. Τα προϊόντα διανέµονται µόνο χονδρική σε όλες τις µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ, σε εταιρείες µε τυπωµένη κοµµένη σαλάτα, σε µεγάλα οπωροπωλεία αλλά και σε άλλους παραγωγούς της περιοχής.

Αγρότης της χρονιάς 2020 | Χρήστος Ζαγάρης | Agrenda

Στα µελλοντικά σχέδια, περιλαµβάνεται η βιολογική καλλιέργεια καθώς και η επέκταση της υπάρχουσας καλλιέργειας θερµοκηπίου κατά 100 στρέµµατα. Μέχρι να γίνουν αυτά, ο Ζάγαρης προσπαθεί να αυξήσει ποσοτικά αλλά και να βελτιώσει ποιοτικά το – πιστοποιηµένο µε Global GAP – προϊόν του. Κατά καιρούς συµµετέχει σε σεµινάρια πάνω στην καλλιέργεια και τη σπορά, αλλά και σε πειράµατα µε νέους σπόρους που βγαίνουν στην αγορά: για παράδειγµα, γίνεται φύτευση µε νέους σπόρους δίπλα σε παλαιότερη ποικιλία, για να διαπιστωθεί αν το νέο υβρίδιο είναι καλύτερο µε το παλιό, γίνεται µια σύγκριση και ταυτόχρονα ελέγχεται το πώς αναπτύσσεται στην περιοχή το νέο φυτό.

Η προσπάθεια για βελτίωση δε σταµατάει ποτέ, και αυτό είναι ένα από τα βασικά συστατικά της επιχειρηµατικότητας. Και της επιτυχίας.

Πηγή: https://agrotistisxronias.gr,
https://www.agronews.gr/agrotis-tis-hronias/181501/nikitis-o-hristos-zagaris/

Διαβάστε ακόμη:Σπορά-καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/2/20, 5:58 μ.μ.

    Όλα τα Πάκια έχει μαζέψει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/3/20, 5:06 μ.μ.

    Συγχαρητήρια αλλά μην ξεχνάμε οτι για όλα αυτά το κράτος του δίνει τεράστια ποσά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε προγράμματα νέων αγροτων και επιδοτήσεων. Ολα επιδοτούνται και σε παρά πολύ μεγάλα ποσά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα