Άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ

Τα άδεια ράφια θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας

Άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ

Έκκληση για επείγουσα αναθεώρηση των γεωργικών και εμπορικών πολιτικών της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια, απευθύνουν σημαίνοντα αγροτικά σωματεία της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, το μέλλον κρίνεται δυσοίωνο και οι καταναλωτές θα πρέπει να συμβιβαστούν με τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Πριν από λίγες μέρες, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Γάλακτος (EMB) και ο Ευρωπαϊκός Συντονισµός της Via Campesina (ECVC) υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ, τονίζοντας ότι «ανησυχούν πολύ και βρίσκονται σε συναγερμό» αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, δεν θα είναι πλέον δυνατό να εγγυηθούμε την επισιτιστική ασφάλεια» προειδοποίησαν, προσθέτοντας ότι «τα άδεια ράφια και οι ελλείψεις τροφίμων θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας».

ECVC και EMB τόνισαν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει διαρροές στο αγροτικό δυναμικό της, μια απώλεια που τελείται με «ανησυχητικούς» ρυθμούς, κατηγορώντας για αυτό «τον χρόνιο εξαναγκασμό των αγροτών να πωλούν σε κατώτατες τιμές, οι οποίες μόλις και μετά βίας καλύπτουν το κόστος παραγωγής».

Και παρότι παραδέχτηκαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία COVID-19 έχουν σηματοδοτήσει μεγάλες προκλήσεις για τον τομέα των τροφίμων, επέμειναν ότι το αγροτικό σύστημα της ΕΕ είναι το «κύριο πρόβλημα», θέτοντας σε «σοβαρό κίνδυνο» την επισιτιστική ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα, οι οργανώσεις κατηγορούν την ΚΑΠ ότι δίνει έμφαση σε «φθηνά προϊόντα και φθηνές εξαγωγές, στη μεγάλη απελευθέρωση του εμπορίου, στην εξάρτηση από τρίτες χώρες και στην απορρύθμιση της εσωτερικής αγοράς» και είπαν ότι αυτό ωφέλησε τις πολυεθνικές εταιρείες σε βάρος των αγροτών.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση του εμπορίου έχει θέσει τους τοπικούς παραγωγούς τροφίμων υπό πίεση, καθιστώντας τους ευάλωτους σε φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Όπως επισημαίνουν, αυτό έχει οδηγήσει σε «εξαιρετικά χαμηλές τιμές παραγωγού στην ΕΕ».

Συνοψίζοντας, τα σωματεία καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να υιοθετήσουν μια «υπεύθυνη» εμπορική πολιτική που θα μειώσει αυτή την εξάρτηση από τις επιζήμιες εισαγωγές, αποκλείοντας πλήρως τα προϊόντα αγροδιατροφής από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Πηγή: https://www.ypaithros.gr/eyropaika-agrotika-somateia-adeia-rafia-tha-ginoun-meros-kathimerinotitas-mas

Διαβάστε ακόμη:Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα