ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΟΡΟΥ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ-ΜΠΑΞΕ ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ, 18-19/5/2024

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΟΡΟΥ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ-ΜΠΑΞΕ  ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ, 18-19/5/2024

Στη φετινή Γιορτή του Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου Μπαξέ στις Σταγιάτες Πηλίου, 18 και 19 Μαϊου 2024.
Φιλοξενούνται και συμμετέχουν, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS PLUS και του έργου DivesrSeedPaths (Σπόροι και Μετανάστες) μεγάλες πανευρωπαϊκές οργανώσεις σπόρων της Ευρώπης και συγκεκριμένα:

  • Η Πανευρωπαϊκή Οργάνωση- Συντονισμός «Ας Απελευθερώσουμε την Βιοποικιλότητα» (European Coordination Lets Liberate Diversity) στην οποία συμμετέχουν 20 οργανώσεις από 19 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με τον ΑΙΓΙΛΟΠΑ) αντιπροσωπεύοντας 170 εθνικές ομάδες με πάνω 35000 μέλη (εκ των οποίων 15.000 είναι καλλιεργητές) και συλλογές διατήρησης με 40.000 δείγματα σπόρων τοπικών ποικιλιών.
  • Η μεγαλύτερη Γαλλική οργάνωση σπόρων Réseau Semences Paysannes (RSP) η οποία αντιπροσωπεύει 80 μικρότερες οργανώσεις καλλιεργητών και ερασιτεχνών κηπουρών σε όλη τη Γαλλία.
    Επίσης στη γιορτή συμμετέχουν οργανώσεις για τους μετανάστες-πρόσφυγες που αλληλεπιδρούν με τα κινήματα για τους σπόρους, το νερό , την αποανάπτυξη, την προστασία των οικοσυστημάτων και την ποιότητα ζωής συμβάλλοντας στη δημιουργία ενεργών, ανθεκτικών και δυναμικών κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς.

Ζούμε καθημερινά λόγω των πολέμων, αλλά και ιστορικά ως λαός έχουμε βιώσει το δράμα της προσφυγιάς και τον πόνο της μετανάστευσης. Σήμερα εκτός των πολιτικών και οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, προστίθενται και αυτοί της κλιματικής κρίσης ή της βίαιης αλλαγής χρήσης γης, όπως το βιώσαμε με τις περσινές καταστροφικές φωτιές και πλημμύρες και στην περιοχή μας. Οι βίαιοι εκτοπισμοί κοινοτήτων και οι καταστροφές οικοσυστημάτων στο όνομα της ανάπτυξης (αιολικά, χρυσός, Αχελώος, καύση σκουπιδιών κλπ) απειλούν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ο αγώνας για την επιβίωση, την ποιότητα ζωής (συμπεριλαμβανομένου του σπόρου και της τροφής) αλλά και την αντιστροφή όλων των αιτιών της μετανάστευσης και της προσφυγιάς απαιτεί ενεργές και δυναμικές κοινότητες, χωρίς αποκλεισμούς. Απαιτεί αλληλεγγύη, προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανταλλαγή πολύτιμης γνώσης και εμπειριών, δημιουργική έμπνευση και συνεργατικότητα.

Φέτος η γιορτή είναι αφιερωμένη στον σύντροφο, αγωνιστή και συγγραφέα του προτάγματος για την Αποανάπτυξη και Τοπικοποίηση Γιώργο Κολέμπα, πριν ένα χρόνο ακριβώς έφυγε από κοντά μας, (Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 18.00) και στην Ανθρωπογεωγραφία της μετανάστευσης λαών, σπόρων και ιδεών (Κυριακή 19 Μαΐου 2024, 12.30) με τη συμμετοχή κινημάτων και οργανώσεων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της Γιορτής

Σάββατο 18/5/24

10:00 Έναρξη γιορτής – διάθεση φυτωρίων

12.00 Εργαστήρι σχεδιασμού και αγροοικολογικής διαχείρισης κήπου (για παιδιά και ενήλικες)

16.00 Εργαστήρι αφήγησης – προσωπικές ιστορίες με θέμα: «Σπόροι και μετανάστες»

18:00 Συζήτηση: Η συμβολή του Γιώργου Κολέμπα στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα και το όραμα της Αποανάπτυξης

21:00 Προβολή ταινίας «Η Ντούνια και η πριγκίπισσα του Χαλεπιού»

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΠΟΡΟΥ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ-ΜΠΑΞΕ  ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ, 18-19/5/2024

Κυριακή 19/5/24

10:30 Εργαστήρι διατήρησης σπόρων

11:30 Ανταλλαγή Σπόρων

12:30 Συζήτηση: Η ανθρωπογεωγραφία της μετανάστευσης λαών, σπόρων και ιδεών. Συμμετέχουν: Κινήματα και οργανώσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη

15:00 Γλέντι με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.
Α.Π.Ο.Δράσης - Αιγίλοπας

Πηγή: https://www.aegilops.gr/el/

Διαβάστε ακόμη:3η Ετήσια γιορτή παραδοσιακών σπόρων του Δικτύου ΣΙΤΩ στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα