ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2023

ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Η εκδήλωση γίνεται στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Σκουντέρι του Δήμου Διρφύων -Μεσσαπίων της Κεντρικής Εύβοιας.
Σε απόσταση 300 μέτρων από τον οικισμό υπάρχει περιφραγμένος χώρος στον οποίο υπάρχουν τρείς εκκλησίες, μισογκρεμισμένος μεσαιωνικός πύργος, στεγασμένος χώρος με τζάκια, νερό, φυσική σκιά, μαγειρείο και τουαλέτες.
Σε αυτό το χώρο θα γίνει η εκδήλωση και όσοι φίλοι επιθυμούν να διανυκτερεύσουν, ο χώρος προσφέρεται ιδανικά για κατασκήνωση.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ
Η απόσταση του οικισμού από την Χαλκίδα είναι τριάντα χιλιόμετρα και η πρόσβαση στον οικισμό γίνεται από όλα σχεδόν τα γύρω χωριά. Υπάρχει δρόμος από Στενή, Καμπιά, Πούρνο, Μίστρο.
Προτεινόμενος δρόμος για να έρθετε είναι ο ασφάλτινος δρόμος από τον Πούρνο.

ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2023

Πρόγραμμα

Κυριακή 30 Απριλίου, από τις 11 το πρωί.
Διανομή - Διάθεση παραδοσιακών σπόρων.
'Ό σπόρος είναι η πηγή της ζωής, είναι ο αυθορμητισμός της ζωής να εκφράζεται, να αυτοανανεώνεται, να πολλαπλασιάζεται, να εξελίσσεται στο διηνεκές σε καθεστώς ελευθερίας.'(Απο τη διακήρυξη της ελευθερίας των σπόρων της Βαντάνα Σίβα)
Ομάδες, συλλογικότητες και καλλιεργητές, αυτές τις μέρες συσκευάζουν στα φακελάκια παραδοσιακούς σπόρους, ετοιμάζουν με μεράκι τα σπορόφυτα που φροντίζουν, για να τα διαθέσουν με χαρά, για να τα διανείμουν δωρεάν, για να τα χαρίσουν με περισσή αγάπη, σε όλους τους επισκέπτες της γιορτής, αφού: "τον σπόρο αν δεν τον μοιραστείς, δεν αβγαταίνει!"

Ώρα 11.30 π.μ.
Σεμινάριο - Εργαστήριο:
Παρασκευή μαλακού τυριού
Ο Σπύρος Μανέτας από το Αγρόκτημα "Σπύρος και Νικολέττα", θα μας δείξει με μεράκι, πως φτιάχνεται το παραδοσιακό τυροζούλι, το οποίο θα μπορείτε μετά από αυτό το εργαστήριο να παρασκευάζετε όλοι στο σπίτι σας, αν έχετε ή αν προμηθευτείτε αιγοπρόβειο γάλα.
Τρώγεται και ξηρό, αλλά και φρέσκο είναι πεντανόστιμο.
Θα το δοκιμάσετε στο Σκουντερι και θα με θυμηθείτε!
Ξηρό ταιριάζει υπέροχα με ζυμαρικά.
Ο Σπύρος θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας. Θα μάθουμε πόσο και πώς διατηρείται, θα μάθουμε ακόμη αν μπορούμε να το αρωματίσουμε με βότανα ή καρυκεύματα και πολλά πολλά ακόμη, μικρά και μεγάλα μυστικά θα μοιραστεί με χαρά μαζί μας, μέσα από την εμπειρία και τη γνώση του.

Ώρα 12:15
Σεμινάριο:
Άνυδρες Καλλιέργειες
Ο κύριος Θανάσης Γεωργουσόπουλος, μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης Αλιβερίου και πολλά χρόνια βιοκαλλιεργητής παραδοσιακών σπόρων, θα μας φέρει σε επαφή με μια παλιά, παραδοσιακή γεωργική πρακτική, η οποία ήταν διαδεδομένη, αλλά στις μέρες μας είναι λίγο ξεχασμένη.
Τι σημαίνει άνυδρη καλλιέργεια; Πως και πότε αρχίζουμε να προετοιμάζουμε το χωράφι για αυτή την πρακτική; Μπορούν όλα τα χωράφια να ανταποκριθούν; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτουν οι εκτάσεις που θα επιλέξουμε; Πως και πότε γίνεται η σπορά και η φύτευση; Ποιες ποικιλίες φυτών προτιμούμε; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα αυτού του τρόπου καλλιέργειας; Επηρεάζει τελικά η έλλειψη νερού την ποιότητα, το άρωμα, την γεύση των καρπών;
Αυτά και άλλα πολλά, θα απαντηθούν και θα συζητηθούν την Κυριακή στις 30 του Απρίλη στο Σκουντερι, στο σεμινάριο για την άνυδρη γεωργική πρακτική.
Ο κύριος Θανάσης Γεωργουσόπουλος, θα είναι διαθέσιμος για κάθε ερώτηση και απορία!

13.00
Σεμινάριο - Εργαστήριο:
Βότανα - Δώρα από το περιβόλι του Θεού
Εργαστήρι - Παρασκευή βάμματος
Η αφθονία της ελληνικής φύσης είναι πάντα γύρω μας και μας προσφέρει την φροντίδα της, αρκεί να απλώσουμε το χέρι μας με ενδιαφέρον και αγάπη.
Στο εργαστήρι μας θα αναλύσουμε τις ιδιότητες δύο γνωστών και αγαπημένων βοτάνων της ελληνικής φύσης, του Σαμπούκου (Κουφοξυλιά) και του Δεντρολίβανου και θα παρασκευάσουμε βάμμα.
Εισηγήτρια: Ειρήνη Δελημήτρου Βοτανοθεραπεύτρια Τηλ. Επικ.: ++30 6988 602000 e-mail : rdelim@gmail.com
Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:
Η Μητέρα Φύση ήταν πάντα μία ζεστή αγκαλιά για εκείνη. Σιγά σιγά άρχισε να ανακαλύπτει και να κατανοεί την ιδιαίτερη σύνδεση που είχε με τα δέντρα, τα φυτά και τα βότανα και την αγάπη της για την κατανόηση των ιδιοτήτων τους.
Ως πρώτο βήμα σπούδασε Βοτανοθεραπεία, όπου όλη η παιδική της εμπειρία λειτούργησε ως βάση στήριξης της εμπεριστατωμένης και επιστημονικά δοσμένης πλέον γνώσης της φύσης.
Πλαισίωσε τις σπουδές της με ιατρικά μαθήματα ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας του ανθρώπινου οργανισμού. Επεκτάθηκε σε όλους τους συναφείς κλάδους, πλουτίζοντας τη βασική της εκπαίδευση με τη μελέτη της ειδικής αποτοξίνωσης, την καλλυντική φαρμακοτεχνία, την παρασκευή φυσικών ιαμάτων.
Συνέχισε αποκτώντας εμπειρία στις βοτανικές παραδόσεις άλλων περιοχών του πλανήτη μας, τις οποίες χρησιμοποιεί ως χρυσές πινελιές ενίσχυσης των βοτάνων της λεκάνης της Μεσογείου.
Πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες βοτανοθεραπείας για την ανακούφιση του σώματος και την αποκατάσταση της ευεξίας.
Προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της σε εκπαιδευτικούς κύκλους και αυτοτελή σερμινάρια για τις ιδιότητες και τις ρήσεις των βοτάνων της Ελληνικής φύσης.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Κοινσεπ Συναρμονία - Think Feel Act

13.45
Εργαστήριο - Σεμινάριο:
Εμβολιασμός Καρποφόρων Δέντρων
Ο κύριος Θοδωρής Τσιαχτής, μέσα από αυτό το εργαστήριο της γιορτής, θα μας μιλήσει αλλά και θα μας παρουσιάσει στην πράξη, τεχνικές εμβολιασμού δέντρων.
Ο εμβολιασμός, το μπόλιασμα, όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι η τέχνης της ενωσης που τα δύο δέντρα γίνονται "ένα".
Ποια δέντρα είναι συμβατά μεταξύ τους για αυτή την ένωση; Τι θα χρειαστούμε για αυτή τη διαδικασία; Πως επιλέγουμε το σωστό "μπόλι"'; Πως το διαχειριζόμαστε; Ποια εποχή είναι κατάλληλη;
Όλα αυτά θα τα μάθουμε, θα τα δούμε, από κοντά στο Σκουντέρι στις 30 του Απρίλη.
Ο κύριος Θοδωρής Τσιαχτής, με την χαρακτηριστική του ευγένεια, την εμπειρία του, αλλά και μέσα από την αγάπη για αυτό που κάνει, θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας, είτε είμαστε μυημένοι στην τέχνη του μπολιασματος, είτε είμαστε αρχάριοι και θέλουμε να κάνουμε την πρώτη μας προσπάθεια!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τον δικό τους χώρο στην εκδηλωση!
Το υπαίθριο εργαστήρι θα στηθεί από τις 11.00 το πρωί, κάτω από την καλύτερη σκιά!
"Ενα σύννεφο είν’ η καρδιά μου
κι η ζωή μου γιορτή σε πλατεία.
Σ’ αγαπώ κι ο απέραντος κόσμος
πόσο μοιάζει με μικρή πολιτεία...''

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ
Κατασκευή Μαγιατικου Στεφανιού, με την Ιωάννα Βασιλειάδου.
Ένα μόνο μυστικό θα σας πω: Μου έδειξε η Ιωάννα ένα στεφανακι με μια πεταλουδιτσα και είναι υπέροχο!
Αφήγηση παραμυθιών και παιχνίδια στη φύση, με τον Ηλία Καραμπά.
Ένα μυστικό ακόμη: Τα παραμύθια και τα παιχνίδια θα έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την φύση και το περιβάλλον!
Παιχνίδια με τον πηλό - αγγειοπλαστική,με τον Κυριάκο Σπυρόπουλο.
Μυστικό ωραίο: Κάθε παιδάκι θα φτιάξει μόνο του μια υπέροχη, δική του πηλοκατασκευη και θα την πάρει μαζί του για ενθύμιο!
Ομαδικό παιχνίδι συνεργασίας και εμπιστοσύνης, με την Κατερίνα Κουνή.
Θα σας πω κι ακόμη ένα μυστικο: Σε αυτό το παιχνίδι μπορούν να συμμετέχουν και μεγάλοι! Κάτι μου λέει ότι θα διασκεδάσουμε πολύ...!
Και βέβαια όπως κάθε χρόνο, οι μικροί καλλιτέχνες θα ζωγραφίσουν, θα ζωγραφίσουν, θα ζωγραφίσουν!
"Παίρνω φως απ’ τον ήλιο και φτιάχνω την αγάπη και μου λες πως σ' αρέσει...''

Ώρα 14:30
Σεμινάριο: Παραδοσιακή Απόσταξη Τσίπουρου
Ο Νίκος Μπίρμπας, εδώ και χρόνια φίλος της εκδήλωσης και λάτρης της περιοχής,
θα μας μιλήσει για την χρονοβόρα διαδικασία της παραδοσιακής απόσταξης του τσίπουρου.
Το ταξίδι από το αμπέλι στο ποτήρι μας, δεν είναι απλά μια παραγωγική διαδικασία για εκείνον, είναι μυσταγωγία. Είναι μεράκι. Απαιτεί υπομονή, βαθιά γνωση, προσοχή, ισορροπία και σεβασμό.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι σε πολλές περιοχές της χώρας μας, κάποια από τα στάδια της διαδικασίας της παραγωγής του τσίπουρου, αποτελούσαν και αποτελούν διαχρονικά, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου, αφού γύρω από το καζάνι αντάμωναν, έτρωγαν, έπιναν, συχνά τραγουδούσαν και χόρευαν.
Γλεντούσαν πηγαία.
Η μερα ή η νύχτα που στάλα στάλα έτρεχε το τσίπουρο από το καζάνι, αποτελούσε μέρα γιορτής, σαν μικρό πανηγύρακι.
Γι αυτό και εμείς, ορίσαμε το σεμινάριο του Νίκου να είναι ο συνδετικός κρίκος, από τα εργαστήρια και τα σεμινάρια, στα μουσικά δρώμενα που ακολουθούν, αμέσως μετα τη συζήτηση και το καθιερωμένο κέρασμα του Νίκου, ερχόμενο μάλιστα κατευθείαν από ψηλά βουνά και κορφές.
Ποια είναι τα βασικά στάδια της απόσταξης;
Υπάρχουν απλοί τρόποι να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του τσίπουρου που πίνουμε;
Αυτά και άλλα πολλά την Κυριακή 30 Απρίλη στο Σκουντερι.
Καλή αντάμωση!

ΩΡΑ 15.30
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
"Πείτε του ήλιου να φανεί και να χαμογελάσει,
να τραγουδήσουν τα πουλιά στα πράσινα λιβάδια.
Πείτε του ήλιου να φανεί και να μας αγκαλιάσει..."
Μουσικα Δρώμενα, στίχοι, μελωδίες, τραγούδια και χοροί
για την Ελευθερία των Σπόρων.
Κάτω απο τα αιωνόβια δέντρα, πλάι στον γέρο πύργο, ανάμεσα σε κελαιδίσματα, σε θροίσματα, οι φίλοι καλοανταμώνουν...
Συμμετέχουν:
Γιώργος και Εύα Band Atene Daiko Κatafantasian Band Γιάννης Μαμάς Πέτρος Κρυσιλιάς Δημήτρης Καραβάς κ.α.

Αγρόκτημα "Σπύρος και Νικολέττα"
Ο Σπύρος Μανέτας και η Νικολέττα Σπυρίδου, συμμετέχουν κάθε χρόνο στην εκδήλωση.
Μέσα απο τα σεμινάρια που πραγματοποιούν, μας χαρίζουν γνώσεις, μας προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους, παρασκευές, ιδέες, μονοπάτια προς την πολυπόθητη αυτάρκεια, αφού οι ίδιοι την έχουν κατακτήσει, την έχουν επιτύχει κατά ένα μεγαλό ποσοστό, για την οικογενειά τους αλλά και τα ζώα τους.
Για τους φίλους της εκδήλωσης επίσης, κάθε χρόνο διαθέτουν μεγάλη ποσότητα, απο τους παραδοσιακούς σπόρους, που οι ίδιοι καλλιεργουν εδώ και αρκετά χρόνια στο αγροκτημά τους, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Αυλίδας, στο Καλοχώρι Παντείχι.
Αυτό το ζευγάρι, είναι το ζωντανό παράδειγμα για να σε εμπνεύσει να κυνηγήσεις τα ονειρά σου...
Φέτος, θα μας δώσουν τη χαρά να μοιράσουν οι ίδιοι τους σπόρους τους, αλλά κυρίως θα είναι εκεί για να μοιραστούν μικρές και μεγάλες αλήθειες με όλους τους φίλους της γιορτης, για τις βιοκαλλιέργειες, για την φροντίδα, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικα, τις απαιτήσεις, τις ανάγκες των φυτών, των ποικιλιών, που γνωρίζουν καλά.
https://www.facebook.com/SpyrosNikoletta

ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Φέτος, για πρώτη φορά στην εκδήλωση μας, θα υποδεχτούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανυπομονησία μια όμορφη ομάδα καλλιεργητών παραδοσιακών σπόρων από την Κεντρική Εύβοια!
Όταν η αλυσίδα της γιορτή μας μεγαλώνει,
όταν η παρέα μας αυξάνεται,
τότε η αγκαλιά μας ανοίγει,
η χαρά μας απλώνεται
και οι σπόροι αβγαταινουν!
Να είναι καλές οι αντάμωσες!
Καλές, ολάνθιστες και μοσχοβολιστές!

H Ομάδα Διατήρησης Παραδοσιακών Σπόρων ''Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΚΗΠΟΥΡΩΝ'' ετοιμάζεται πυρετωδώς για την γιορτή και θα ειναι και φέτος κοντά μας!
Θα μοιράσουν απλόχερα σε όλους τους επισκέπτες και φίλους της εκδήλωσης, παραδοσιακούς σπόρους και σπορόφυτα, τα οποία φροντίζουν και διανείμουν με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι!
https://www.facebook.com/groups/313353552790302
Στις 30 Απριλίου, καλά σποροανταμώματα στην γιορτή όλων μας!
''Η Ελευθερία των Σπόρων είναι η βάση της Ελευθερίας της Τροφής, εφόσον ο σπόρος αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην τροφική αλυσίδα.''
Vandana Shiva

Πηγή: ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ

Διαβάστε ακόμη:Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα